Betöltés

Nagy összegű lakáshitel = alacsonyabb kamat?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-09-10

30 millió Ft feletti hitelnél sok minden megváltozik. A hiteligénylők akár egyedi kamatkedvezményt is elérhetnek, ha jó adósnak minősülnek. Mikor, hogyan és ki érhet el a standardnál kedvezőbb kondíciókat? Hogyan érjük el a kamatkedvezményt a bankoknál?

Talán ma már közismert minden hitelfelvevőnek, hogy ha hajlandó munkabérét, vagy annak egy részét a választott bankhoz utalni, akkor jellemzően kedvezményt kap a lakáshitel kamatából. Ez a kedvezmény a bank által adott standard kedvezmény.

A nagy összegű (értsd 30 millió Ft-ot meghaladó) lakáshitelek estén a bankok egyedi kamatkedvezményt is adhatnak a hitelfelvevőnek, hiszen egy többszázezres, vagy milliós havi jövedelemmel rendelkező ügyfél több vonatkozásban is bevételi forrást jelent a banknak. Mindemellett az átlagosnál lényegesen magasabb hitelösszegen lényegesen magasabb a bevétel is, így ezekben az ügyletekben nem általános ugyan, de inkább jellemző, hogy egyedi kedvezményben részesítik az ügyfelet. Az árazás ebből kifolyólag sem átlátható, nincsenek előre meghatározott feltételek, amelyek teljesítése esetén garantált az alacsonyabb kamat.

Természetesen tüzetesen átvizsgálják úgy a munkáltatót, mint a saját céget, a bankszámlakivonatokon szereplő pénzmozgásokat, és a komplett egyedi élethelyzetet. Fontos kiemelnünk, hogy egyedi kedvezményt kizárólag akkor érhetünk el a bankoknál, ha nem csak a hitelösszegünk átlag feletti, hanem minden más, a hitelkockázatunkat csökkentő tényező is (stabil munkahely, erősen átlag feletti jövedelem, nem túlzott az ingatlan értékéhez viszonyítva a hitelarány stb.)

Melyik bank ad több kedvezményt?

Sokan nem gondolják kivitelezhetőnek, de a bankok 100-150 millió hiteligénnyel is szívesen fogadják az ügyfeleket, amennyiben jövedelem és ingatlanfedezet alapján is megfelelnek. Mi több, adott esetben egyedi kamatkedvezményben is részesülhetnek, de ennek bizonyossága nem az első bankfióki találkozáskor derül ki. Ahhoz, hogy a bank eldöntse, ad-e hitelt és hogy kaphat-e az ügyfél egyedi kedvezményt, mindenképpen egy ebben illetékes kolléga (jellemzően fentebbről, a központból) kell, hogy megvizsgálja a hiteligényt. 

Mivel előre nem tudható, hogy pontosan milyen kondícióval kaphatunk hitelt, több bankot is versenyeztethetünk annak reményében, hogy a legalacsonyabb kondíciókat tudjuk „kialkudni”. Előfordulhat, hogy adott pénzintézet csak a papírok benyújtása után áll velünk szóba, így igen macerássá válhat a procedúra. Ráadásul ha „A” bank ajánlatára hivatkozva kérünk „B” banktól kedvezőbb kamatokat, készüljünk fel és vigyük be a konkurens írásos ajánlatát.

Amennyiben érdekel, hogy milyen hitelre számíthatsz, használd kalkulátorunkat! Nagy összegű hitelnél a kedvezményes kamat a kimutatott értéknél alacsonyabb lehet.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A 200 milliós ingatlannal óvatosak a bankok

A nagy összegű lakáshitelhez nagy összegű ingatlan fedezet szükséges. Az egységes szabályozás szerint az ingatlan maximum 80%-ban terhelhető hitellel, azonban az átlag feletti hiteligény esetén a gyakorlatban ez sok esetben nem tud megvalósulni a következők miatt.

Az adható hitelösszeg meghatározásakor nem (csak) az adásvételi szerződésre alapoznak, hanem független szakértő által készített értékbecslés készül. Ennek során megállapítanak egy forgalmi (piaci), valamint egy hitelbiztosítéki értéket. Előbbi a valós piaci ár, utóbbi pedig a piaci ár lefelé korrigált értéke, amely óvatos becsléssel készül és menekülési értéknek tekinthető.

A hitelbiztosítéki érték meghatározásakor figyelembe veszik az ingatlan állapotát, és egyéb szempontokat is, mint például az értékesíthetőség. A nagy értékű ingatlanokra nem minden sarkon lehet vevőt találni, ebből kifolyólag az értékbecslés során az előbb említett szempontok alapján nagyobb korrekciót alkalmaznak. Például egy 100 millió Ft-os forgalmi értékű ingatlan hitelbiztosítéki értéke lehet 80 millió Ft, de ha nagyobb korrekciót alkalmaznak (óvatosabban becsülnek például az értékesíthetőség miatt), akkor megeshet, hogy „csak” 65 millió Ft. Ez mindenképpen meghatározó, hiszen a felvehető hitelösszeget is befolyásolja.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

10 Tipp, amivel sok pénzt spórolhatsz 2019-ben

2018. 12. 18.

Az év vége rendszerint a számvetés ideje, amit persze mindig követnek a szokásos fogadalmak. A pénzügyekkel sincs ez másképp: fontos átgondolnunk, sikerült-e megvalósítani pénzügyi céljainkat, növelni megtakarításainkat, mint ahogy adósságaink...

Miért nőnek veszettül a magyar lakásárak?

Biztosan benned is megfogalmazódott már a kérdés, hogy miért emelkednek Magyarországon, különösen pedig Budapesten ilyen elképesztően a lakásárak? Összegyűjtöttük az okokat. Az ingatlanok drágulása alapján az Európai Unió topligájába tartozunk...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.