Nagyon figyeljünk oda, a túlszámlázás a bankoknál is előfordulhat

2017. 01. 23. szerző: bankmonitor.hu

Nem lankadhat a figyelmünk, vegyük csak azt az esetet, ami a közelmúltban Amerikában történt. Két bankot is azért marasztaltak el a hatóságok, mert több tízezer ügyfél számlájáról az indokoltnál nagyobb díjat vontak le. A konklúzió ebből, hogy mindig tartsuk a fél szemünket a bankokon, és ha túl drágának találjuk a szolgáltatást, akkor legyen merszünk váltani.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: bankszámla 5000 Ft jóváírással, vagy végezz személyre szabott bankszámla költség számítást a kalkulátorunkkal!

Kint sincs kolbászból a kerítés

Bármennyire is leszabályozott legyen a bankszektor, mindig akadnak majd kisebb-nagyobb visszaélések, ami miatt elengedhetetlen a szektor folyamatos felügyelete. Azt gondolnánk, hogy Amerikában minden a lehető legjobban megy és a bankoknál szinte kizárt, hogy hibázzanak, miközben rendre esnek ki újabb és újabb csontvázak a szekrényből.

A legutóbb az amerikai értékpapír és tőzsdefelügyelet (SEC) jelentette be, hogy megegyezésre jutottak két óriásbankkal, a Morgan Stanley-vel és a Citigrouppal, mivel azok évekkel ezelőtt több tízezer esetben nagyobb összegű díjat terheltek be az ügyfelek számláján, mint amennyire leszerződtek.

A Morgan Stanley 13 millió dolláros bírságot kénytelen kifizetni, mert 149 ezer ügyfelét átlagosan 107 dollárral (30 ezer forinttal) megkárosította, ugyanis a megállapodáshoz képest ennyivel többet vontak le a számláikról. A Citigroup esetében a bírság 1 millió dolláros, itt a visszaélés 47 ezer számlát érintett, viszont az átlagos kár mértéke nagyobb volt, közel 500 dollár (140 ezer forint).

A Citigroupnál az érintett számlák közül 31 ezer olyan olyan speciális értékpapírszámla volt, amelyet a lakosság vett igénybe és elsősorban alacsony kockázatú befektetéseket, például befektetési alapokat tartottak rajta. A tanácsadásért éves alapon 1-1,5%-ot kérhetett el alapesetben a bank, viszont a legtöbb esetben egyedi árazást alkalmaztak, ami ennél alacsonyabb volt. És itt hibázott bank, mert nem érvényesítette teljes mértékben ezt a kedvezményt.

Az ügyfelek természetesen visszakapták a tőlük nem megfelelően levont összegeket, és a hírek alapján arra lehet következtetni, hogy a bankok a saját rendszereiket és szabályzataikat is átdolgozzák, hogy az évekkel ezelőtti történet ne ismétlődhessen meg.

Kíváncsi arra, hogy hol tud a legolcsóbban bankolni? Nézze meg kalkulátorunkkal!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Tartsuk kézben a pénzügyeinket!

A fent említett két eset is azt bizonyítja, hogy bármennyire is előrelátók legyünk, mindig érdemes fél szemünket a bankokon tartani, mert az ördög nem alszik. Való igaz, hogy nem egyszerű átlátni egy bankszámla vagy egy értékpapírszámla költségeit, de már elérhetők itthon is, többek között a Bankmonitor oldalán is olyan kalkulátorok, melyekkel könnyebb lehet a helyzetünk.

A netbankoknál és mobilbankoknál egyre több esetben találkozhatunk olyan megoldásokkal, amikor napi szinten nyomon követhetjük a kiadásainkat. Először a bankköltségeinket szükséges szemügyre vennünk és pontról pontra tisztázni, mire és mennyit von el tőlünk a bank. A havi számlavezetési díj sok esetben csak a kiadások egy részét teszi ki, a tranzakciós és SMS díjak nem kevésszer hasonlóan nagy kiadást jelenthetnek.

Szerencsére nem kell nagy erőfeszítést tennünk, már a havi számlakivonat letöltése vagy átböngészése után gyorsan összegyűjthetjük a kiadási tételeket. Bőven elképzelhető, hogy az összehasonlítások után arra jutunk, nem érdemes megvárni a következő hónapot a banknál. Ma már több nagyon kedvező bankszámlát is találhatunk, amivel nulla közelébe szoríthatjuk le a költségeket.

De ne álljunk meg itt, sokaknak van állampapírja és/vagy befektetési alapja, ami egyben azt is jelenti, hogy értékpapírszámlával is rendelkezünk. Itt is nagy eltérések adódhatnak a szolgáltatók között, bár már több szempontot is figyelembe kell vennünk. Az biztos, hogy aki a lehető legolcsóbban szeretne befektetésekhez jutni, annak a Magyar Államkincstárnál vagy olyan alapkezelőknél kell körbenéznie, ahol az online számla is elérhető (Aegon, Concorde).

Befektetésekről lévén szó, egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi pénzt visz el az értékpapírszámla fenntartása. Logikus, hogy nem éri meg évente a vagyon 1%-át kifizetni, ha cserébe a hozamok 2-3% körül alakulnak legjobb esetben. Csak akkor fizessünk ki nagyobb összeget, ha látjuk, hogy annak lesz eredménye és magasabb hozamokat érhetünk el hosszabb távon.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.04.27.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -0,52% 5,77% 5,14% 8,22% 1
  OTP Supra Alap 6,11% 8,30% 4,93% 16,19% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,80% 4,78% 5,16% 8,07% 3
  OTP Fundman Alap 5,51% 7,72% n.a. 5,69% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,53% 3,16% 4,23% 5,50% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 3,93% 14,92% 9,85% 7,07% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -2,34% 0,25% 3,71% 4,10% 7
  OTP Trend Alap 10,41% 8,51% 15,12% 13,60% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Megrogytak a kötvényalapok – Mi lesz így velük?

2018. 05. 25.

Besötétedett az ég a kötvényalapok felett ebben az évben, a számításaink szerint a legnagyobb 15 alap átlagosan 1,5%-ot vesztett közel 6 hónap leforgása alatt. A trendforduló szerintünk tartós lesz, ezért...

Újabb bank oszt pénzt az ügyfeleinek!

2018. 05. 17.

5-15 ezer forint közötti összeg ütheti a markát annak, aki a megfelelő időben, a megfelelő helyen nyit új bankszámlát. A talált pénznek azonban számos feltétele lehet. Nézd meg aktuális bankszámla...

Lehet egyáltalán 3,8%-nál magasabb a hozam?

2018. 05. 15.

Az egyik legismertebb hazai abszolút hozamú alap kezelője a közelmúltban azt mondta, hogy komoly nehézségbe ütközik a lakossági állampapírokat megverő befektetést találni. Az ügy kapcsán megnéztük, hogy mit sikerült teljesíteni...

A legolcsóbb bankszámlák egy helyen!

2018. 05. 09.

Tudod, hogy mennyi pénzt költesz havonta bankolásra? Nagyon fontos, hogy ezt a kérdést tisztázd, hiszen, ha a tapasztalatainkból indulunk ki, könnyen lehet, hogy több ezer forint is megspórolhatsz egy kedvezőbb...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.