Nagyon lemaradtak a nyugdíjak a bérekhez viszonyítva

Nagyon lemaradtak a nyugdíjak a bérekhez viszonyítva
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-05 Frissítve: 2019-05-02
 

Az elmúlt négy évben robbanásszerűen nőttek a bérek. A nyugdíjak azonban csak lényegesen kisebb mértékben. Az eredmény: ma közel 45 ezer forint „hiányzik” az átlagnyugdíjból. A trend alapján egyértelmű, hogy a jövő nyugdíjasai egyre nagyobb mértékben lesznek saját megtakarításaikra utalva, vagy az öngondoskodás szerepe nő.

Egyes országokban az éves nyugdíjkorrekció a bérek változásához kötődik és így a bérek és nyugdíjak aránya változatlan tud maradni. Magyarországon azonban a nyugdíjak emelésekor az infláció a meghatározó tényező. Így alakulhatott ki az a helyzet, hogy 2015-től az intenzív béremelkedések hatására, a bérek és a nyugdíjak gyakorlatilag két teljesen külön pályáján mozognak.

2015-ben 121 041 forint volt az átlagnyugdíj és 159 612 forint a nettó átlagbér. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak 24%-kal maradtak el a bérektől. Az elmúlt pár évben a munkaerőhiány hatására 8-12% közötti mértékben emelkedtek évente átlagosan a nettó bérek, így 2019 márciusára 237 000 forint lett az átlagbér. Ezzel szemben idén év elején az átlagos nyugdíj értéke 134 900 forint. Az átlagos nyugdíj immár nem 24%-kal, hanem 43%-kal marad el a bérektől.

Amennyiben 2019 elején is 24% lennének alacsonyabbak csupán a nyugdíjak a béreknél (és nem 43%-kal), akkor az átlagnyugdíj 44 800 forinttal magasabb lenne.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent mindez a jövő nyugdíjasai számára?

Tekintettel arra, hogy semmilyen jel nem mutat a munkaerőhiány enyhülésére, vélhetően a fentiekben bemutatott trend a jövőben is változatlan marad (esetleg az olló nyílásának meredeksége csökken csupán egy kicsit). A bérek tartósan elszakadnak a GDP növekedéstől és a termelékenység javulásától, így nem is lenne valós fedezet a nyugdíjak bérekkel azonos dinamikájú növelésére. Mindez különösen igaz annak tükrében, hogy változatlanul tart a magyar társadalom elöregedése, azaz a nyugdíjasok számához viszonyítva folyamatosan csökken a dolgozók aránya, így egyre kevesebb ember befizetéseinek kell fedezetet nyújtani mind több ember nyugdíjára.

A trend megfordulására tehát érdemi esély nincs. Ma az átlagos nyugdíj az átlagos bér 57%-a. 15-20 év múlva 50% alatt lehet. Azok számára tehát, akik szeretnék elkerülni a nagyon alacsony bevételekkel rendelkező időskort, elkerülhetetlen a saját jövőről történő egyéni gondoskodás. Erre ma nyugdíj vonatkozásában három államilag támogatott forma létezik: a nyugdíjbiztosítás, az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ). Összességében éves szinten ma 100-280 ezer forint adóvisszatérítésen keresztüli állami támogatás érhető el a megtakarítási formáktól, illetve azok kombinációjától függően.

Az alábbi kalkulátor abban nyújt segítséget, hogy megbecsülhetővé váljon a rendszeres nyugdíjcélú megtakarítással elérhető anyagi előny.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés