Ne hagyd, hogy megvezessenek! Így köss hitel mellé lakástakarékot!

Ne hagyd, hogy megvezessenek! Így köss hitel mellé lakástakarékot!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-10-14 Frissítve: 2021-08-09
 

Megint elővettük a lakáshitel – lakástakarék párosítást, hogy kiderítsük, hogyan érdemes a két pénzügyi terméket úgy kombinálni, hogy jól is járjunk vele! Ugyanis rossz megoldások is születtek már, és születhetnek még a mai napig, amennyiben hagyjuk magunkat rábeszélni, vagy ha nem számolunk utána pontosan az egyes lehetőségeknek! Mutatjuk számokban az eredményeket!

Miért lakáshitel és lakástakarék?

A lakástakarék a legkedveltebb megtakarítási forma, amelynek számos előnye van. Ha ebbe teszed félre a pénzed, akkor az állam évente kiegészíti a befizetett összeget annak 30%-ával (állami támogatás), kapsz ezen felül még némi betéti kamatot is az egyenlegedre (évi 0,1-3%), és az így összegyűjtött pénzt minimum 4, maximum 10 év után bármilyen lakáscélra költheted, többek között lakáshitel visszafizetésére.

Összességében elmondható, hogy a legcélszerűbb a legrövidebb (4 éves), és legmagasabb havi összegű (20 ezer Ft) lakástakarékot megkötni és felhasználni, mivel hozama (akár évi 11% feletti) jelentősen meghaladja az aktuális hitelkamatokat (évi 3-7% fix kamatozástól függően), így maximalizálható a pénzügyi előny.

Alább feltérképezheted, milyen lakástakarékokat tudsz most kötni, és milyen akciók közül választhatsz:

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Hirdetés

    Hirdetés

    A lakáshitelt és a lakástakarékot többféle módon is összepárosíthatod

    1.Lakáshitelt veszel fel, és attól teljesen függetlenül fizetsz melle lakástakarékot is, hogy annak lejáratakor a lakáshitel előtörlesztésére használd. Ez esetben a lakáshitel havi törlesztőrészlete már a kezdetektől fogva tőkét is tartalmaz, a banktól kölcsönkért tartozásod folyamatosan csökken.

    2.Lakáshitelt veszel fel, és a lakástakarékot a bankkal aláírt szerződésben is rögzítitek, azaz lakástakarékkal kombinált kölcsönt igényelsz. Ez esetben a banknál fennálló tartozásod nem csökken (tőkét nem törlesztesz, csak kamatot, így alacsonyabb a törlesztőrészleted) addig, amíg a lakástakarék le nem jár. Azután az összegyűjtött pénz egy összegben a hitel törlesztésére fordítódik, ezt követően az új törlesztőrészleted már tartalmaz tőkét is és kamatot is, amelyet fizetsz tovább (amennyiben nem fogyott el a hiteled).

    3.És még egy módszer, az előző kettő párosítása: azt is megteheted, hogy a kombinált hitel mellett még egy további, a lakáshiteltől függetlenül kötött lakástakarékot is fizetsz, amelyet szintén a hitel törlesztésére fordítasz. Ezzel azt lehet elérni, hogy a kombinált lakástakarék megtakarítási ideje alatt kihasználjuk az alacsonyabb banki törlesztőrészletet, és mellette a független lakástakarékokat beforgatjuk, hogy addig is csökkenjen a tőke is.

    Kiszámoltuk az egyes lehetőségeket egy példán keresztül

    12 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű, éves 5%-os kamatozású lakáshitelt vizsgáltunk, és összehasonlítottuk mind a havi terheket, mind az összes visszafizetést az alábbi esetekben:

    1. egyáltalán nem kötünk lakástakarékot,
    2. egy db 8 éves, havi 20 ezer forintos lakástakarékkal kombináljuk a hitelt,
    3. egy db 8 éves, havi 10 ezer forintos lakástakarékkal kombináljuk a hitelt, és a 8 év alatt két db 4 éves, havi 10 ezer forintos lakástakarékot is beforgatunk egymást követően,
    4. két db 4 éves, havi 20 ezer forintos a lakáshiteltől függetlenül kötött lakástakarékot forgatunk be egymást követően.

     20161014_ltpkombik

    Az eredmény: Ismét nyert a lakáshiteltől függetlenül kötött lakástakarék verzió

    Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy ez nem törvényszerű, de jelen esetben nem érte meg egyik lakáshitel sem, amelyet kombinálva vettünk fel, hiszen a teljes visszafizetésünket megnövelte, de legalábbis nem csökkentette még a lakástakarék nélküli verzióhoz képest sem.

    Miért? Azért, mert ahogyan fentebb is írtuk, a kombinált hiteleknél, amíg a lakástakarékot fizeted, addig nem csökken a banknál fennálló tőke, és arra fizeted a kamatokat, amely tompítja a lakástakarékkal elérhető előny mértékét. Ezzel szemben, ha a lakástakarékot függetlenül fizeted a lakáshitel mellett, már a kezdetektől fogy a banknál fennálló tőkéd is, plusz a lakástakarékot is beforgathatod 4 évente, amellyel jelentős kamattehertől szabadulsz meg.

    Fontos, hogy a végeredmény számos tényezőtől függ: a felvett hitel összegétől, futamidejétől, kamatától, a lakástakarék havi összegétől, és annak megtakarítási idejétől is. Ez azt jelenti, hogy minden esetben egyedi kalkulációt kell végezni, hogy meg lehessen állapítani, melyik megoldás a legjobb az adott esetben!

    Összegezve az előnyök és hátrányok

    A kombinált hitel előnyei:

    • alacsonyabb a kezdetekben a havi törlesztőrészlet
    • a lakástakarék betörlesztése díjmentes és automatikus

    A kombinált hitel hátrányai:

    • a lakástakarék lejárata után jelentősen is megnövekedhet a havi törlesztőrészlet
    • a lakástakarék nem fizetése esetén felmondható a lakáshitel szerződésed
    • kondícióktól függően több lehet a teljes visszafizetésed

    A lakáshitel mellé kötött lakástakarék előnyei:

    • a lakástakarék nem fizetése nem érinti a lakáshitelt
    • a lejáratakor más lakáscélra is elkölthető
    • minden esetben kedvezőbb a teljes visszafizetés a lakástakarék nélküli verzióval szemben

    A lakáshitel mellé kötött lakástakarék hátrányai:

    • kezdetben magasabb havi kiadás
    • a betörlesztéskor előtörlesztési díjat számolhat fel a bank, amely az előtörlesztett összegnek maximum 2%-a.

    Ha döntés előtt állsz és kérdésed merült fel a fentiekkel kapcsolatban, segítünk neked!

    Válaszokat adunk a legfontosabb lakáshitel kérdésekre!
    • Támogatott hitelt, vagy piaci hitelt válasszak?
    • Drágább, de biztonságos, vagy olcsóbb, de változó kamatozású hitelt válasszak?
    • Mennyibe kerül, ha a futamidő előtt vissza szeretném fizetni a hitelt?
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

    Az eredményeket elküldtük az email címedre.
    Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
    Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
    24-48 órán belül:
    előzetes hitelminősítés
    személyes hitelajánlat

    Hirdetés
    Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

    És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

    Hirdetés