Betöltés

Ne hagyjuk elveszni a nyugdíjunkat, tartsunk ki a végletekig

szerző: Bankmonitor
2017-03-02

Ugyan a nyugdíjig hátralévő idő szinte beláthatatlannak tűnik, viszont egyre kevesebben vitatják a nyugdíjcélú megtakarítás fontosságát. Szerencsére három olyan nyugdíjcélú megtakarítási forma is segítségünkre van, amely után állami támogatás is jár. Ámbár nagyon eltérő feltételek mellett gyarapíthatjuk velük a pénzünk, sőt abban is nagy a különbség, hogy mikor juthatunk hozzá a megtakarításunkhoz.

Egyre kevesebben vitatják, hogy mindenkinek foglalkoznia kell a nyugdíjas évek anyagi biztonságával, így egyre többen eszmélnek fel és kezdenek nézelődni a lehetőségek között. Szerencsére több olyan megtakarítási formát is elérünk, amelyek közvetlenül a nyugdíjra való takarékoskodást szolgálják és állami támogatással is járnak.

Azonban az egyes nyugdíjcélú megtakarítások között lévő különbségek hatalmasak lehetnek, és azt is le lehet szögezni, hogy mindegyiknek megvan az előnye és hátránya egyaránt. Ugyan a nyugdíjcélú megtakarítási formák hosszú távú célokat szolgálnak, mégis sokak számára nagyon fontos lehet, hogy a félretett pénzhez milyen feltételek mellett lehet hozzájutni. Mivel nem egyszerű eligazodni a szabályok között, ezért a tisztánlátás végett összefoglaltuk a legfontosabbakat.

Ilyen feltételek mellett vehető fel idő előtt a megtakarítás

Három nyugdíjcélú megtakarítási forma érhető el jelenleg hazánkban, melyek közös jellemzője, hogy a befizetések után 20%-os adójóváírást is igénybe vehetünk. A legtöbb ember számára valószínűleg a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár cseng ismerősen, de ezenkívül még a nyugdíj-előtakarékossági (NYESZ) számla is rendelkezésünkre áll.

Mielőtt bármelyik megtakarítást is választanánk, érdemes alaposan megnézni a feltételeket, mert az egyes megtakarítási formák között óriási különbségek lehetnek. Igaz ez mind a hozzáférhetőségre, mind a költségekre, és az egyéb paraméterekre.

A legnagyobb előnyt természetesen mindhárom esetben akkor tudjuk kiaknázni, ha elérjük a nyugdíjas kort, hiszen ilyenkor adómentesen tudunk hozzáférni a megtakarításokhoz. Ez érhető is, hiszen ezek a megtakarítások arra hivatottak, hogy az általuk biztosított előnyök valóban a nyugdíjas éveinket támogassák. Azzal minden esetben számolni kell, hogy ha valamiért korai pénzkivételre kényszerülünk, jóval kevesebb összeget kapunk kézhez, mint amennyi a valódi számlaegyenlegünk értéke.

A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) esetében találkozunk a legkevesebb megkötéssel a hozzáférhetőség szempontjából és a költségek is itt a legalacsonyabbak. Viszont ez érthető is, hiszen egy speciális értékpapírszámláról van szó, azzal az eltéréssel, hogy állami adó-visszatérítés jár hozzá. Ebből az is következik, hogy értenünk kell a befektetésekhez, mivel az időskorra félretett pénzünk legkedvezőbb hozam melletti elhelyezésének kockázata a mi vállunkat nyomja.

Idő előtti kivétel esetén is adómentesen hozzájuthatunk a NYESZ-en lévő tőkéhez, viszont az igénybevett adójóváírást 20 százalékkal növelve vissza kell fizetni. Ráadásul a hozam után ekkor is szükséges megfizetni a 30,34 százalékos sarcot (a 15 százalékos szja, és 22 százalékos eho 82 százalékát kell figyelembe venni).

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál (ÖNYP) valamivel szigorúbbak a feltételek, és kicsit bonyolultabb is a rendszer. Tulajdonképpen csak a 10 éves várakozási idő után férünk a megtakarításhoz, ezután a hozamok már adómentesek, viszont a befizetett tőke még adózik (a tőke része az adó-visszatérítés is).

Azonban a tőke adózásába egy csavart is vittek, ugyanis minden befizetést külön vesznek figyelembe, ráadásul úgy, hogy a befizetés utáni 11-20. év között egyre csökken az adóalap, és csak a 21. évtől teljesen adómentessé válik az összeg.

Az látszik, hogy a nyugdíjbiztosításoknál az önkéntes pénztárakhoz képest kevésbé árnyalt a kép, viszont a megtakarított pénz nagy része bánhatja a korai hozzáférést. Ugyan a befizetésünk nyugdíjas korunk előtt is kivehető adómentesen, viszont súlyos veszteséget szenvedhetünk el az ún. visszavásárlási táblázat miatt. Ráadásul az állami támogatást is 20 százalékkal növelten kell visszatéríteni.

A következő kalkulátor segítségével ellenőrizheted is, hogy mekkora nyugdíj-kiegészítésre számíthatsz!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Már csak az a kérdés, hol gyűlhet össze több pénz

Összességében azt mondhatjuk, hogy amennyiben eligazodunk a befektetések világában, mindenképp a NYESZ éri meg a legjobban, hiszen alacsony költségekkel, rugalmasan tervezhető befektetésnek számít. Viszont ha nem vállaljuk a megfelelő befektetések kiválasztásának a rizikóját, akkor a másik két megtakarítás marad számunkra.

A másik két megoldás közül ugyan első látásra a nyugdíjbiztosítás tűnik a rugalmasabbnak, mégis az önkéntes nyugdíjpénztárak felé billen a mérleg nyelve. Ennek oka, hogy az önkéntes nyugdíjpénztáraknál ugyan korlátozottan férhetünk a pénzünkhöz, viszont a díjterhelés sokkal kedvezőbben alakul. Ennek köszönhetően a havi befizetés és a nyugdíjig hátralévő idő függvényében akár több milliós nagyságrenddel is nagyobb összeget gyűjthetünk összeg időskorunkra, mint egy nyugdíjbiztosítással.

4 Hozzászólás

 1. szabó lászló

  Kár ezen agyalni,lesz e nyugdíjunk vagy sem,na és ha lesz mekkora lesz,s mit fog érni…Nem fogom meg érni azt a kort,mert folyton emelik,ne keljen fizetni a rabszolgáknak,mi lesz a felső határ,90,vagy 100 év?
  Túl hajszolt,alulfizetett bér rabszolgaként nem is akarom meg érni.
  A hazug politikusok,meg a tolvaj réteg,és haszonlesőiknek ez fontos,de az éhbérért agyon hajszoltaknak mindegy,mi nem érjük meg,jobb is,nem lehet egy életet nélkülözve végig szenvedni,s éhesen,betegen várni a kaszást,míg mások fiatalon erejük teljében horror pénzekből/amiket össze lopva szereztek/boldog fiatal nyugdíjasként élik világukat.
  Ez nem Európa,s hiába csatlakoztunk,az átlag ember,mi a kis sz…s senkik,soha nem fogunk emberhez méltó életet alakítani ki magunknak,s szeretteinknek ebben a velejéig korrupt,hatalmaskodó,kiskirályoktól hemzsegő,a nyugat által lenézet hazánkban.
  Kéne már egy modern kori Dózsa,de hát minek,mindenki megvehető,aki meg még sem,azt el lehetetlenítik,be sározzák!

 2. Haha pili

  Újraelosztásra érett a világ

 3. Németh Imre

  Dózsa Györgyök itt csak akkor vannak mikor az internet emelést akarják meggátolni,röhejes 300 ft miatt ,vagy a vizit díj 300 ft ,miatt.

 4. Fássy Péter

  Van egy rossz hírem! A nyugdíjkor határt az emberek átlag 70 %-a eléri. Én a 70%-ba akarok tartozni. És Ön?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.