Betöltés
loading

Negatív reálkamatok a lakáshiteleknél!

A 2019. decemberi infláció 4% volt, a hitelkamatok viszont érdemben nem változtak. Így lakáshitelt – már több kamatperiódus esetén is – akár alacsonyabb kamattal igényelhetünk, mint a decemberi infláció volt. Emiatt egy 10 millió forint összegű, 10 éves kamatperiódusú hitel első éves kamatköltsége akár 63 ezer forinttal kevesebb lehet az átlagos drágulás mértékénél.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A 2019. decemberi infláció kicsivel meghaladva a várakozásokat, 4%-ra emelkedett. A növekedés egyik oka, hogy 2018 év végén – ezen időszakhoz viszonyítva számították ki a mostani értéket – csökkentek az üzemanyagárak. A hitelkamatok azonban nem módosultak, emiatt több lakáshitelnek már negatív a reálkamata.

Mennyire olcsón juthatunk lakáshitelhez?

Ehhez először meg kell értenünk az infláció jelentését. Az éves infláció azt mutatja meg, hogy egy átlagos árukosárért mennyivel kell többet fizetnünk, mint egy évvel korábban. A 2019. decemberi 4%-os drágulás azt jelenti, hogy egy 2018. decemberében 10 millió forintot érő árukosárért tavaly év végén 400 ezer forinttal többet kellet kifizetnünk.

A legkedvezőbb lakáshitelek kamata a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján – 10 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 400 ezer forint nettó jövedelem beállítása esetén – az inflációnál kisebb mértékű. Vagyis a reál hitelkamatok – inflációval csökkentett kamatláb – negatívak.

Szinte valamennyi kamatperiódus esetében alacsonyabb a hitelkamat, mint az infláció. A jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódus – ez azt jelenti, hogy a bank egyoldalúan a hitel kamatát 10 évig nem módosíthatja – kamata közel 0,6%-kal alacsonyabb a 2019. decemberi inflációnál. Vagyis alacsony kamatkockázatú hitelt is elérhetünk már igen kedvező áron.

Mit is jelent az, hogy a kamat kisebb az inflációnál?

A legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú kölcsönre – 10 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidőnél – az első évben 334 ezer forint kamatot kell kifizetnünk.

Ez 63 ezer forinttal kevesebb, mint amennyivel egy 10 millió forint értékű árukosár drágult egy év alatt.

Ettől függetlenül hitelt csak átgondoltan szabad igényelni. Ha az infláció oldaláról közelítjük meg a problémát mindenképpen érdemes az adott cél – például lakásvásárlás – konkrét áremelkedését is külön megnézni. Illetve azt, hogy ezen emelkedés miatt mennyivel több hitelre lenne szükségünk.

Ha a hitelfelvétel mellett döntöttél, akkor a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával összehasonlíthatod 13 bank ajánlatát.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

10 nyitott kérdés a kamatmentes MNB lakáshitellel kapcsolatban

A múlt hét elején a jegybank felvetette egy kamatmentes lakáshitel lehetőségét. Jó pár feltételt már megismerhettünk a tervezett konstrukcióval kapcsolatban, ugyanakkor számos részletről még nincs információnk. A Bankmonitor szakértői összeszedtek...

Blogajánló
  • alapblog Esik a magukat beoltani szándékozók aránya az USA-ban

    Érdekes ez az ábra, amin az látszik, hogy már jóval kevesebben oltatnák be magukat, mint tették volna májusban. Kérdés, hogy ez minek a leképződése. Csak... The post Esik a magukat beoltani szándékozók aránya az USA-ban appeared first on alapblog.

  • KonyhaKontrolling A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?

    Ebben a bejegyzésben az egyes költségvetéstervező és költségkövetésre használt rendszereket szeretném sorba venni. Bemutatom az egyes módszerek előnyeit és hátrányait, majd bemutatom a saját fejlesztésű rendszerem is. A téma nem egyszerű, de igyekszem rövidre fogni. Ha nem olvastad el, hogy milyen egy jó költségkövetés, akkor kattints ide. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne Tovább olvasom "A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?" → The post A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet? appeared first on KonyhaKontrolling.