Negatív reálkamatok a lakáshiteleknél!

Negatív reálkamatok a lakáshiteleknél!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-01-15
 

A 2019. decemberi infláció 4% volt, a hitelkamatok viszont érdemben nem változtak. Így lakáshitelt – már több kamatperiódus esetén is – akár alacsonyabb kamattal igényelhetünk, mint a decemberi infláció volt. Emiatt egy 10 millió forint összegű, 10 éves kamatperiódusú hitel első éves kamatköltsége akár 63 ezer forinttal kevesebb lehet az átlagos drágulás mértékénél.

A 2019. decemberi infláció kicsivel meghaladva a várakozásokat, 4%-ra emelkedett. A növekedés egyik oka, hogy 2018 év végén – ezen időszakhoz viszonyítva számították ki a mostani értéket – csökkentek az üzemanyagárak. A hitelkamatok azonban nem módosultak, emiatt több lakáshitelnek már negatív a reálkamata.

Mennyire olcsón juthatunk lakáshitelhez?

Ehhez először meg kell értenünk az infláció jelentését. Az éves infláció azt mutatja meg, hogy egy átlagos árukosárért mennyivel kell többet fizetnünk, mint egy évvel korábban. A 2019. decemberi 4%-os drágulás azt jelenti, hogy egy 2018. decemberében 10 millió forintot érő árukosárért tavaly év végén 400 ezer forinttal többet kellet kifizetnünk.

A legkedvezőbb lakáshitelek kamata a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján – 10 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 400 ezer forint nettó jövedelem beállítása esetén – az inflációnál kisebb mértékű. Vagyis a reál hitelkamatok – inflációval csökkentett kamatláb – negatívak.

Szinte valamennyi kamatperiódus esetében alacsonyabb a hitelkamat, mint az infláció. A jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódus – ez azt jelenti, hogy a bank egyoldalúan a hitel kamatát 10 évig nem módosíthatja – kamata közel 0,6%-kal alacsonyabb a 2019. decemberi inflációnál. Vagyis alacsony kamatkockázatú hitelt is elérhetünk már igen kedvező áron.

Hirdetés

Hirdetés

Mit is jelent az, hogy a kamat kisebb az inflációnál?

A legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú kölcsönre – 10 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidőnél – az első évben 334 ezer forint kamatot kell kifizetnünk.

Ez 63 ezer forinttal kevesebb, mint amennyivel egy 10 millió forint értékű árukosár drágult egy év alatt.

Ettől függetlenül hitelt csak átgondoltan szabad igényelni. Ha az infláció oldaláról közelítjük meg a problémát mindenképpen érdemes az adott cél – például lakásvásárlás – konkrét áremelkedését is külön megnézni. Illetve azt, hogy ezen emelkedés miatt mennyivel több hitelre lenne szükségünk.

Ha a hitelfelvétel mellett döntöttél, akkor a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával összehasonlíthatod 13 bank ajánlatát.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés