Betöltés

Négy év alatt 3-6 millió Ft – ezzel már érdemes számolni

szerző: Bankmonitor.hu
2013-09-09

Létezik egy olyan megtakarítási forma, mely államilag garantált, fix hozamot fizet, adómentes és még támogatást is kaphatsz utána. A lakástakarékról van szó, melynek az állami támogatással számított hozama (akár éves 12-15%) ma már többszörösen meghaladja a bankbetétekben elérhető kamatokat. Ezen megtakarítási forma előnyei nagyon látványosak, mégis jelentős számban kapunk olyan kérdéseket, melyekből az derül ki, hogy sokakat visszatart a döntéstől néhány alapvető információ hiánya. Mai írásunkban ezeket a kritikus kérdéseket járjuk körbe.

Nekem ez gyanús, hogyan lehet 10% feletti az éves hozam?

Lehetséges, hogy 4% bankbetéti kamatszint mellett 12%-15%-os éves hozamot érjek el? Igen, ez alapvetően annak köszönhető, hogy a 3%-os kamathoz hozzájárul még 30%-os állami támogatás. Az állami támogatás a megtakarító által befizetett összeg után jár és évente maximum 72 ezer Ft lehet. Ahhoz, hogy a maximális 72 ezer Ft éves állami támogatást megkaphassuk, havi 20 ezer Ft-ot kell nekünk félretenni. A 30%-os állami támogatás mindig csak az adott évi befizetés után jár, így lesz a 3%-os kamat + 30% állami támogatásból négy év alatt átlagosan 12% éves hozam. Fontos, hogy a hozam fix, azaz ha 0%-ra mérsékli az alapkamatot a jegybank, akkor is megkapjuk a szerződés aláírásakor kalkulálható hozamot. Nem utolsó sorban a hozam adómentes, nem terheli a 16%-os kamatadó és a 6%-os EHO sem.

Nem elég ahhoz, hogy ingatlant vásároljak… mennyi az annyi?

Havi 20 ezer Ft-os szerződésből négy év alatt (mely a legrövidebb szerződéses időtáv) 1.2-1.3 millió Ft-unk lesz (függően attól, hogy melyik szolgáltatót választjuk). Ehhez az összeghez felvehetek 1.2-1.9 millió Ft hitelt is, így egy szerződésből az ingatlanra elkölthető összeg 2.4-3.2 millió Ft lesz. A lakástakarék szerződés keretében elérhető hitel kamata kiemelkedően kedvező 6-8% között mozog, sok esetben kedvezőbb tud lenni, mint az állami kamattámogatásos hitelé.

Van tehát négy év után 2.4-3.2 millió Ft-unk egy lakástakarék szerződésből. Hogyan lehet ez még több:

– Általában ingatlant nem egyedül vásárolnak az emberek, így egy házaspár (élettársak, vagy akár jogilag nem nevesített kapcsolat) esetén megoldható, hogy ketten két lakástakarék szerződést kössenek, mellyel a rendelkezésre álló összeg megduplázható (ha mindkettőjük számára realitás a havi 20 ezer Ft-os megtakarítás). 4.8-6.4 millió Ft már valós kezdőtőke az első saját lakás megvásárlásához

– Amennyiben a fenti összeg sem elegendő, akkor a lakástakarékból rendelkezésre álló összeg kiegészíthető a szocpol támogatással, plusz egy 2-3 millió forintos állami kamattámogatott hitellel. Az így rendelkezésre álló 6-10 millió Ft teljes mértékben fedezni tudja az első ingatlan megvásárlását. (A szocpol jelenleg kizárólag új építésű lakás megvásárlására áll rendelkezésre 800 ezer Ft – 1.6 millió Ft közötti értékben két gyerek esetén, de várhatóan az elérhetőségét egy éven belül kiterjesztik használt lakásra is.)

A hitel felvétele nem kötelező a lakástakarékoknál. Csupán egy lehetőség.

Túl hosszú a 4 év…

A hosszú távú gondolkodás elengedhetetlen, azok számára, akik soha nem tettek félre tartósan, egészen biztosan új hozzáállást igényel. Az állami támogatás, az adóelőny és az ezekből származó hozam, valamint a kedvezményes kapcsolódó hitel maximálisan azt eredményezi, hogy megéri… A következő két pontban arra világítunk rá, hogy mi történik a 4 év alatt, ha mégsem tudjuk tartani az eredeti terveket. Mint látható a helyzet kezelhető mederben marad, így a lakástakarék a hosszú táv ellenére is elsősorban előnyökkel bír.

Mi történik, ha nem tudom fizetni

Ha átmenetileg nem tudjuk fizetni a lakástakarékot, akkor sincs igazán nagy dráma. A szerződés nem szűnik meg. Mivel az állami támogatás a befizetett összegek után jár, így értelemszerűen az állami támogatás az adott időszakban kevesebb lesz.


A legvégső eset: idő előtt szükségem van a félre tett pénzemre

Van lehetőség arra is, hogy – ha minden kötél szakad – hozzáférj a már befizetett összegekhez a futamidő vége előtt. Ebben az esetben azonban nem jár az állami támogatás és az adóelőny sem. A korábban említett 3%-os kamatot fogod megkapni, mely jelenleg 1%-kal alacsonyabb, mint a bankbetéti kamat. Az egyik oldalon áll tehát, hogy legrosszabb esetben kapsz egy százalékkal alacsonyabb kamatot, a másik oldalon pedig, hogy 12% feletti éves kamatot érsz el, ha sikerül a 4 évet végig fizetni és megtartani a szerződést lejáratig.

(A teljesség kedvéért meg kell említenünk, hogy azoknál a lakástakarék szerződéseknél, melyek már indulásnál hitel fókusszal rendelkeznek, azaz tudjuk, hogy hitelt fogunk felvenni a 4. év végén, ott a betéti kamat alacsonyabb, mint a 3%. Ennek fejében kapjuk a sokszor még az állami kamattámogatott hitelnél is kedvezőbb hitelkamatot.)


Már van lakásom, hogyan használjam ki a lakástakarék hozamelőnyét?

A 12%-15%-os éves hozam mindenkit jogosan gondolkodtat el… Azokat is, akiknek már van saját lakása és nem terveznek egy újabbat, nagyobbat vásárolni.

Abban mindenki egyetért, hogy a lakásunkra időről-időre költeni kell. Kifestetjük, felújítjuk, beépített konyhabútort cserélünk, klímát szereltetünk be…stb. Minderre felhasználható a lakástakarék. Szinte garantált, hogy négy év alatt több olyan költési cél is megjelenik majd a szemed előtt, melyre fel tudod használni a lakástakarékot.

Külön érdemes megemlíteni, hogy a lakástakarék hiteltörlesztésre is felhasználható. Azok számára, akik egy 15-20 éves hitellel rendelkeznek most és olyan szerencsések, hogy félre tudnak tenni a hiteltörlesztés mellett még havi 5-10-15-20 ezer Ft-ot, azok számára egyértelműen megéri a lakástakarék, mivel a 12%-os hozam meghaladja a jelenleg érvényesülő hitelkamatot. (Szintén a teljesség kedvéért: 12%-nál magasabb hozam is elérhető, az egyik szolgáltató esetében 15% is adott, akár havi 5 ezer Ft-os megtakarítás esetén is.) 


Számold ki, hogy neked mit jelenthet a lakástakarék! Nézd meg, hogy melyik szolgáltató mit nyújt:

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Kérjük add meg személyes adataidat! Így jelentősen gyorsíthatjuk a szerződéskötési folyamatot:
Kérjük add meg a kedvezményezett adatait!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor


Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

0 Hozzászólás

 1. gazsu

  Egyes esetekben hosszú a 4 év is, mert a most kínálkozó jó alkalmat ki kell használni lakásvételre. Hitelképes ügyfeleknek ez esetben is van megoldás – akár egy újonnan nyitott lakásszámlával !!!
  “A lakástakarék szerződés keretében elérhető hitel kamata kiemelkedően kedvező 6-8% között mozog, sok esetben kedvezőbb tud lenni, mint az állami kamattámogatásos hitelé…”

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  A lakástakarék hattyúdala

  Befektetői körökben keserédes viccelődés tárgya, hogy ha egy vállalat új székháza elkészül, akkor az valószínűleg a cég életciklusának csúcsát is kijelöli. Onnan már lefelé vezet...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.