Betöltés

Nem akarsz a zombi bankok áldozata lenni? Itt a menekülőút!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-10-21

Előszeretettel riogatják az embereket mostanság, és nem azért, mert a Halloweenhez közelítünk. Az utóbbi években már megtudtuk, hogy az európai bankok háza táján rendet kell tenni, de most éppen a német óriásbank (Deutsche Bank) gyengélkedése adott okot az aggodalomra. Ha megtakarításaink vannak, nem kell farkast kiáltani, sőt vannak olyan befektetések, melyek a rossz idők beköszöntével a jól hozhatnak. Ráadásul nagyon jó akciókat is kifoghatunk.

Nem véletlen a címválasztás, hiszen gyakorta találkozhatunk manapság a zombi bankok kifejezéssel, különösen itt Európában. A hasonlat kézenfekvő, hiszen a bankszektor csak árnyéka önmagának, közel egy évtizeddel a válság kitörése után sem tudtak visszatalálni a régi útra. Egy ördögi körről van szó, mert egy gazdaság sem lehet sikeres a bankok nélkül, de fordítva is igaz, ha valami baj van a gazdasággal, akkor a bankoknak sem fordul mosolyra a „szájuk széle”.

Sok elemző és felsővezető nyilatkozik aggodalommal érthető okból, hiszen túl sok bank van Európában, amelyek pénzügyileg csak szenvednek, így pedig nem lehet elvárni tőlük a vállalati hitelezés és a gazdasági növekedés beindulását. Persze könnyű külső szemlélődőként kritikus hangvételt megütni, sokkal nehezebb a gyakorlatban megoldani a problémákat. Ettől függetlenül összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amellyel érdemes tisztában lenni.

Még mielőtt legyintenénk, és azt mondanánk, hogy számunkra ennek semmilyen hatása nem lesz, igenis alapvetően át tudja rajzolni a mi jövőnket is egy nagyobb sokk. A német óriásbank, a Deutsche Bank például elég nehéz korszakot él át, márpedig nekünk elemi érdekünk, hogy a legnagyobb gazdasági partner országban ne legyenek gondok. Sőt továbbmegyünk, akinek most befektetése van, annak is érdemes némi információt gyűjtenie, mert különben kellemetlen meglepetések érhetik az embert.

Miért is van ekkora baj?

 • Még mindig sok helyen komoly gondot okoznak a rossz hitelek. Különösen az olasz bankoknál nagyobb mértékű beragadt hitelállomány van, márpedig, ha nem megy a gazdaság szekere, akkor az adósok sem tudnak kikecmeregni a rossz helyzetükből. Egyik napról a másikra ezt nem lehet megoldani, márpedig a nemfizető hitelek erősen visszavetik a bankokat is.
 • A megroggyant ügyfél is jobb, mint a semmi. Érdekes jelenség, hogy a válságot követően sok bank még akkor is fenntartotta a vállalatokkal a kapcsolatát, hogy azok fizetőképessége megroppant. Fontosabbnak találták a kapcsolatot megőrizni, és esetleg a hitel visszafizetését kitolni, mint nyomást gyakorolni rájuk és kikényszeríteni a fizetést.
 • A bankpapírok árfolyama mélyrepülésben. Egy bank számára nagyon rossz hír, ha esik a részvényárfolyama, hiszen egyre nehezebben tud csak új forrást bevonni a befektetőktől. Az európai bankokat leképező index ebben az évben már 22%-os esésénél tart (a Deutsche Bank 50%-nál!).
 • Mindennek a tetejében a bankok működése sem túl acélos, egyelőre képtelenek olyan nyereséget felmutatni, amiből növelni tudnák a tőketartalékukat. A kulcsszó most is a nyereségesség, minél jobban teljesítesz, annál inkább vonzó leszel a befektetők szemében.
 • Gyakran ismétlődő kritika az európai bankokkal szemben, hogy túl magas költséggel dolgoznak és túl sok fiókjuk van. Nincs más kiút, mint a létszámleépítés, a fiókbezárások, ami oda vezet, hogy a nagyobb bankok számának is idővel meg kell fogyatkoznia.
 • Az új Európai Uniós szabályozás korlátozza a bankok adófizetői pénzekből való kimentését. Ma már nem lehet azt megtenni, hogy egy bankot az állam egyszerűen feltőkésít, a teher egy részét a befektetők (részvényesek és kötvényesek) állják majd a jövőben. Márpedig ez is megbonyolítja, az amúgy sem egyszerű helyzetet.

Mit tegyek ilyen helyzetben a pénzemmel?

A fentiek ismeretében persze nem szükséges azonnal megkongatni a vészharangokat és mindenünket készpénzzé tenni, mert ilyen rossz helyzetről nincs szó. Természetes, hogy bizonyos időszakokban a pesszimista vélemények kerülnek többségébe, de mi ettől még kellő higgadtsággal kezelhetjük a helyzetet.

Vélhetően a többségnek olyan biztonságos befektetése van, amely állni tudja a sarat nehéz időkben is. Tipikusan ilyen egy lakossági állampapír is, ami a betétek feletti hozamot ígér, miközben a visszafizetését a magyar állam garantálja. De sokaknak birtokában lehet befektetési alap is, amivel többéves időtávon az állampapírokat is meghaladó hozam lehet a nyereségünk.

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás, ha nem szeretnénk nagy kockázatot vállalni, de mégis vonzó hozamra törekszünk, ha abszolút hozamú alapot vagy alapokat vásárolunk. Definíciószerűen őket nem érdekli, hogy éppen verőfényes napsütés van vagy éppen összecsapnak a fellegek a felett, mert mindig pozitív hozamra törekszenek.

Persze lehetnek olyanok, akik éppen azért csapnak le most kockázatosabb alapokra, mert olcsón szeretnének vásárolni, viszont a többség számára mégiscsak az abszolút hozamú alapok adhatják meg a jó választ. Könnyedén találhatunk alapokat, melyek már bizonyítottak éles helyzetben.

Ráadásul, ha szemfülesek vagyunk, akkor nagyon jó akciókat szúrhatunk ki. Ilyen most az Aegon Alapkezelő ajánlata is, amit az alábbi oldalunkon lehet megtekinteni. Elöljáróban annyit, hogy fix 1%-kal magasabb is lehet az elért hozamunk.

Ha érdekel az AEGON +1%-os akciója, akkor add meg itt az adataidat!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Azt hiszed, hogy az OTP áll Hozzád a legközelebb?

2018. 11. 21.

A bankfiókok száma az utóbbi 10 évben körülbelül 30%-kal, a banki alkalmazottaké nagyjából 10%-kal csökkent, mivel a pénzintézetek igyekeznek ügyfeleiket inkább az online felületek felé terelni. A trend idén annyiban...

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

Blogajánló

 • alapblog

  A tőzsde jelene és jövője

  A Párbeszéd a gazdaságról legutóbbi adásában Máté-Tóth István, a BÉT vezérigazgató-helyettese és Korányi G. Tamás, tőzsdei szakértő beszélgettek a tőzsde szerepéről, jelenéről és jövőjéről. Az alábbiakban...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.