Betöltés

Nem akarsz osztozkodni a hozamokon? Íme egy kihagyhatatlan tipp!

szerző: Bankmonitor
2016-11-04

Manapság egyre nehezebb szemmel látható hozamot elérni, így az ember igyekszik minden lehetőséget megragadni annak érdekében, hogy valamennyire gyarapítani tudja a pénzét. Nem csoda, hogy az alacsony hozamok miatt egyre érzékenyebbek vagyunk a megtakarításunkkal járó költségekre, de az sem utolsó szempont, hogy mennyi adót fizetünk a bezsebelt hozam után. A Tartós Befektetési Számla pont ilyenkor tehet jó szolgálatot, hiszen akár teljesen megkímélhet minket attól, hogy adót fizessünk a hozamaink után.

Adó nélkül is van élet

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) alapvetően a hosszabb távra tervezőknek szól, mivel 3 vagy 5 évre biztosít adóelőnnyel járó megtakarítási lehetőséget. A 0. év gyűjtőévként funkcionál, amikor lehetőségünk van a megtakarításra szánt pénzt a számlára befizetni, a következő években pedig már csak a hozamokkal gyarapodhat a számlánk értéke.

Ami jó hír, hogy már a 3. év után mentesülünk az EHO megfizetése alól, és mindösszesen 10 százalékos kamatadó terhel minket, ami már jelentős adóelőnyt jelent egy normál értékpapírszámlához képest. Ráadásul ilyenkor a pénzünk egy részét is kivehetjük, míg a megtakarítás fennmaradó része hozamot termelve ketyeghet az 5. év végéig. Viszont, ha 5 évig is kitartunk, teljes adómentességet tudunk elérni, vagyis a megtakarításunkon elért hozam tisztán a miénk (a számlavezetési költség levonása után).

A következő dilemma az 5 éves időszak lejárta után köszönt be, ilyenkor el kell döntenünk, hogy kivesszük a pénzünk, vagy egy új TBSZ-szel folytatjuk tovább. Jelenleg úgy szól a fáma, hogy az 5. év után, ha folytatólagosan újabb 3-5 évre szeretnénk meghosszabbítani a lekötésünk, akkor a teljes összeggel indul újra a számla, úgy hogy nem tudunk hozzányúlni a pénzünkhöz. A tavalyi év során ez nagy fejtörést okozott azoknak, akiknek az első 2010-ben indult Tartós Befektetési Számlái lejártak.

Egy folyamatban lévő törvényjavaslat viszont már azt is lehetővé tenné, hogy az 5. év végén kivehessük a pénzünk egy részét, majd a fennmaradó összeggel elindítsuk újból a 3-5 éves periódusú TBSZ-t a gyűjtőév kivárása nélkül. Tehát a törvény életbe lépése esetén mi már jobban járnánk az 5 éves időszak leteltével, mivel az lehetővé tenné, hogy hosszabb időn át görgessük a megtakarításunk, de adómentesen hozzájussunk a pénz egy részéhez az 5. év végén is.

A TBSZ-hez passzoló megtakarítást keresel?

Alapvetően a TBSZ számlában mindenki megtalálhatja a számítását, ugyanis a befektetési lehetőségek köre igen széles. Akinek még mindig a bankbetét a nyerő, egy Tartós Betétszámla keretében gond nélkül lekötheti a pénzét 3-5 évre. Ugyanakkor itt már nagy csodára nem kell számítani, a legjobb kamat is 1,5 százalék körül mozog, viszont ehhez legalább adózás nélkül jutunk hozzá.

Persze nem csak azok járnak jól, akik a kockázat terhét a vállukra veszik, mivel azoknak is szép summa ütheti a markát, akik kevesebb rizikó vállalása mellett is nyugodtan tudnak aludni. Az állampapír különösképpen megfelel arra, hogy TBSZ-en tartsuk. Nem csak, hogy vonzóbb hozammal kecsegtet a bankbetétekhez képest, de még az időtávok terén is válogathatunk. Például egy 3 vagy 5 éves Prémium Magyar Államkötvény tökéletesen passzol a TBSZ időtávjához, ráadásul 2,75 – 3,25 százalékos hozam ütheti a markunkat, amivel lazán lekörözi a betéteket.

Persze az is gond nélkül nyithat TBSZ-t, aki már a magasabb hozamokra pályázik. Minden további nélkül fektethetjük a TBSZ-re befizetett pénzünk befektetési alapba, de az igazán bevállalósak még részvényt is elhelyezhetnek a számlán. Ilyenkor már azonban le kell mondanunk a betétnél, vagy állampapírnál jellemző kiszámítható hozamról, mivel a befektetésünk teljesítménye akár nagy ingadozásokat is mutathat az adott évtől függően, így nagyobb törődést követel meg tőlünk.

Mindezen felül sokat jelenthet, ha az év végi akciókra is figyelemmel vagy. Az Aegon Alapkezelő ajánlata szerint az online is megvásárolható abszolút hozamú alapok teljesítményéhez most plusz 1%-ot adnak. Kivételes ajánlat egy olyan időszakban, amikor ennél kisebb a hazai jegybanki alapkamat és fele ekkorák a betétekkel elérhető kamatok.

Ha érdekel az AEGON +1%-os akciója, akkor add meg itt az adataidat!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

Ne felejtsd el a gyermeked 6000 Ft-os állami támogatását!

2018. 12. 21.

A Babakötvény talán a legjobb pénzügyi termék arra, hogy gyermekünk jövőjéről pénzügyileg gondoskodjunk: a 6 000 Ft éves állami támogatás és az inflációt 3%-kal meghaladó kamatnál nehéz jobb alternatívát találni....

Jön a román Babakötvény! De mit tud a magyarhoz képest?

2018. 11. 29.

A román kormány minden romániai gyermek számára a magyarországi babakötvényhez hasonló megtakarítási számlát nyit, amely a szülők és az állam befizetéseit gyűjti össze a felnövő gyermek számára A romániai megtakarítási...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.