Nem álom többé a foteles bankszámla – És ez még csak a kezdet!

 • 2017.09.06.
 • szerző: bankmonitor.hu

Sokan akkor sem ártják magukat számlaváltásba, ha nincsenek megelégedve a szolgáltatással, mert úgy gondolják, hogy az egy időigényes folyamat és nem éri meg a fáradtságot. Ugyanakkor ma már úgy is tudsz bankszámlát nyitni, hogy még csak a bankfiók közelébe sem kell menned, hanem online módon, akár az okostelefonodon keresztül is megvalósíthatod. A gyakorlat kezdi kiforrni magát, és a jövőben várhatóan egyre több bank jelenik meg majd a saját megoldásával. A CashMester legújabb részét annak szenteltük, hogy röviden, 1 percben megismertessük, hogyan is működik az online számlanyitás és milyen lehetőségek rejlenek a mögötte álló technológiában. 

Mi történt pontosan?

Sokan elszalasztják a lehetőséget, hogy a bankköltségeiket lefaragják, amit jól mutat az is, hogy a bankszámlával rendelkezők mindösszesen 5%-a tervezi lecserélni a jelenlegi szolgáltatáscsomagját. Pedig a bankszámláknál nem babra megy a játék, hiszen havi 1000 forintos felesleges kiadás sokat jelent, ha van a közelben egy olcsóbb megoldás is. Ráadásul ma már csak a bankba sem kell bemenned, hogy számlát nyiss, mert a foteledből negyedóra alatt zongorázhatod le a folyamatot.

Mit jelent ez magyarul?

Eddig minden esetben be kell menned a hozzád közel eső bankfiókba, majd kivárva a sorod egy halom papír aláírása után megnyithattad a számlád. Ennél ma már jóval kényelmesebben, a 21. század elvárásainak megfelelően online, az okostelefonunk, vagy a számítógépünk segítségével is megnyitható a bankszámla.

Jelenleg két bank, a Gránit Bank és az MKB Bank is kínál személyes megjelenés nélkül nyitható számlát, ahol apró eltérésekkel a nyitási folyamat is hasonló. Nézzük meg röviden:

 • Először is kiválasztod a nekünk megfelelő számlát, majd a nyilatkozatok és a személyes adatok megadása után a videó chatre léphetsz át.
 • A videó alapú azonosítás a folyamat lelke, itt szükséges a személyi igazolványt és a lakcímkártyát jól láthatóan bemutatni. Emellett az e-mail címünkre, vagy SMS-ben kapott azonosító kódot kell beírnunk, vagy diktálnunk az ügyintézőnek.
 • A körülbelül 10-15 perces procedúra után már aznap vagy a következő banki munkanapon használható is a számla.

Ráadásul a bankkártyára sem kell várni, hiszen lehetőség van virtuális bankkártyát igényelni, amit akár már pár órán belül is hadirendbe állíthatsz. Ez azt jelenti, hogy a banki applikáción keresztül a mobilunkat tudjuk fizetéshez használni és nem lesz szükség hagyományos bankkártyára.

Miért kellene engem érdekelnie?

Az online számlanyitás nagymértékben könnyíti az életed, hiszen időt spórol meg és kényelmessé teszi az ügyintézést. Várhatóan egyre több bank lép majd el a video chates azonosítás irányába. Ugyanakkor a számlanyitás, csak egy a rengeteg alkalmazási lehetőség közül, amit a technológia magában rejt.

Várhatóan a közeljövőben egymás után fognak megjelenni a lehetőségek, ahol bármilyen ügyedet, így a hitelkérelmedet, megtakarításaidat tudod majd személyes jelenlét nélkül kezelni.

Egyszerűen kiválasztod majd a legjobb lehetőséget online és léphetsz is tovább a szerződéskötésre. De a banki termékek összehasonlítására már most is lehetőséged van, miért fizetnél valamiért többet, ha a kedvezőbbet is kiválaszthatod?

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

1 Hozzászólás

 • Szász Katalin 2017-10-24 07:09:13 - Válasz

  A virtuális kártyával hogyan lehet kp-t felvenni? Lesz lehetőség társkártyára illetve meghatalmazás adására?

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.