loading

Nem befolyásolja a magyarok lakásvásárlási szokásait a felújítási támogatás!

Meghozták a magyarok vásárlási kedvét az új otthonteremtési támogatások, ugyanis februárban a Duna House becslése alapján csúcsot döntött az ingatlan adásvételi szerződések száma. A vevők döntését ugyanakkor látszólag nem befolyásolja a legnépszerűbb támogatási elem, az otthonfelújítási támogatás. Ez egy kihagyott ziccer, vagy racionális döntés? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Számos otthonteremtési támogatás indult el 2021 év elején – például az illetékmentesség, az áfa csökkentés, az adó-visszatérítés -, talán ennek is köszönhető, hogy februárban a Duna House becslése alapján  14 569 adásvételi szerződést kötöttek. (Ennyi használt lakást még az igen erős 2019-es évben sem vásároltak egy hónap alatt.) Kérdés azonban, hogy milyen hatást gyakorolhatott a házat keresőkre a jelenleg legnépszerűbb új támogatási elem, a lakásfelújítási támogatás.

Nem számolnak a vevők a felújítási támogatással

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért is befolyásolhatná egy korszerűsítési, felújítási célra fordítható támogatás az ingatlanvásárlásokat? A helyzet azonban könnyen megmagyarázható: egy rosszabb állapotú lakást olcsóbban meg lehet vásárolni, mely később részben a támogatás felhasználásával modernizálható.

A lakásfelújítási támogatás összege a munkálatok költségének fele, legfeljebb 3 millió forint lehet. Ez az összeg pedig már igenis jelentősen befolyásolhatja egy vásárlás előtt álló személy döntését is.

A támogatásnak egyik feltétele szerint az igénylőnek és gyermekeinek az ingatanban kell élnie legalább egy éve, melyet lakcímkártyával szükséges igazolnia. Ezen elvárás alól azonban felmentést kapnak azok, akik éven belül vásárolták új otthonuk, vagyis akár egy újonnan vásárolt ingatlan esetében is kihasználható a támogatás.

A felújítási támogatás feltételeiről, részleteiről itt olvashatsz bővebben.

A Duna House Barométer adatai alapján azonban a vásárlók nem igazán kalkulálnak ezzel a kedvezménnyel: ez az érdeklődők ingatlannal kapcsolatos minőségi elvárásaiban mutatkozik meg leginkább.

Hogyan változott a lakást keresők minőségi elvárása egy év alatt?

A tavaly februári adatokhoz képest alig történt változás: a vevők nagyjából ugyanolyan állapotú lakásokat keresnek, mint korábban. (Egyedül Nyugat-Magyarországon keresnek kicsivel több rosszabb állapotú házat.) Ha ténylegesen kalkulálnának a vevők a felújítási támogatással a vásárlás során, akkor a közepes, vagy annál rosszabb állapotú ingatanok iránt megnövekedne a kereslet.

Kihagyják a lehetőséget, vagy racionálisan döntenek a családok?

A kérdést nem is olyan egyszerű eldönteni, ez ugyanis azon múlik, hogy a vételáron megspórolt pénz és a támogatás összege elégséges-e a lakás felújítására. A vételárkülönbözet adott, azt természetesen mindenki ismeri két eladó lakás esetén.

Ugyanakkor a két lakás állapotát nagyon nehéz összehasonlítani – még akkor is, ha szakembert visz magával a vevő -, emiatt az esetleges felújítási költségeket is nagyon nehéz megbecsülni. Ez azt is jelenti, hogy azok a vevők, akik a felújítási támogatásra is számítanak a lakásvásárlásuk során, bizony egy elég komoly bizonytalanságot, kvázi kockázatot is bevállalnak.

Éppen ezért nehéz megítélni azt is, hogy rosszul döntenek-e a magyarok akkor, amikor nem veszik figyelembe az otthonfelújítási támogatást a vásárlás során. A Bankmonitor szakértői ugyanakkor azt javasolják, hogy érdemes a rosszabb állapotú lakások között is keresgélni: lehet, hogy a vételáron spórolt összeg és a felújítási támogatás bőven fedezi a lakás renoválását. (Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a felújítás előfinanszírozására is kínál a legtöbb bank támogatott otthonfelújítási hitelt.)

De mindenképpen körültekintően kell eljárni: érdemes szakértővel, kivitelezővel is megnézetni a lakást. Ha pedig a rosszabb állapotú lakás nem elég olcsó – egy jó állapotúhoz képest -, akkor valóban jó megoldás lehet a kiemelkedő minőségű ingatlan megvásárlása.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Holdkelte vagy holdnyugta?

  Minden jel az utóbbira utal: a Hold mozgásának iránya (az északi féltekén a kelő Hold balról jobbra emelkedik), és az is, hogy a felvétel pillanatában,...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Kijöttek az új javaslatok a vállalkozók megsegítésére, mutatjuk

  A turizmus és vendéglátás újraindítását segítve a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítását, adókönnyítéseket, kedvezményeket javasol a versenyképességi tanács - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán. Magyarországon a lakosság átoltottsága kiemelkedő Európában, ezzel lehetőség nyílt a gazdaság újraindítását támogató intézkedések megtárgyalására, konkrét javaslatok megfogalmazására, három területen. A javaslatok Az első csomag három elemet tartalmaz:A turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítása 10 milliárd...