loading

Nem elég csak az inflációt legyőznöd a nyugdíjmegtakarításoddal!

A hosszú távú megtakarítások legnagyobb ellensége az infláció. Aki a saját nyugdíjára takarékoskodik, nem hagyhatja figyelmen kívül az értékkövetés jelentőségét. Most kiderül, hogyan lehet védekezni az infláció ellen, és hogy az indexálás mértéke miként befolyásolja a felhalmozott vagyon alakulását! 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Miért fontos az indexálás?

A nyugdíjcélú megtakarítások esetében az egyik legfontosabb szempont az infláció. Rövid távon ennek hatása nem szokott erősnek érződni, de több évtizedes időtávon mégis komolyan befolyásolhatja vagyonunk értékét. Az infláció elleni leggyakoribb védekezési módszer az „indexálás” (értékkövetés), azaz a havi befizetések évről évre történő növelése. A különböző nyugdíj-előtakarékossági formák esetében más-más lehetőségek vannak az indexálásra, de általánosan elmondható, hogy aki szeretné, minden évben növelheti az éves befizetéseit.

A nyugdíjbiztosítások esetében például a megszokott évi indexálás mértéke 3-5%. Ez azt jelenti, hogy aki idén 20 000 forintos havidíjjal kezdi a takarékoskodást, ő egy év múlva már 20 600 – 21 000 forintot fog félretenni havonta. Ez a mértékű díjemelés általában elegendő ahhoz, hogy kivédje az infláció hatását, és megőrizze a havi befizetések értékét.

Fontos észrevenni azonban, hogy ilyenkor a havi befizetések növelésének üteme elmarad a bérek emelkedésének mértékétől. Hiszen az utóbbi két évtizedben jelentős bérnövekedés volt hazánkban: 1999. és 2019. között csaknem ötszörösére nőtt az átlagbér összege. Ez évi 8,3%-os nominális emelkedésnek felel meg, miközben az infláció ugyanekkor évi átlagos 4,3% volt. Tehát inflációval korrigálva (azaz „reálértéken”) 3,8% volt az éves bérnövekmény.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Hogyan befolyásolja az indexálás a megtakarítást?

Érdekes kérdés, hogy mennyivel járhatnak jobban mindazok, akik nem csupán az inflációt követik az indexáláskor, hanem nagyobb mértékben növelik az éves befizetéseiket. Elterjedt tanács például, hogy a jövedelem 10%-át érdemes félretenni hosszú távú megtakarításokba. Ez azt jelentené, hogy a bérek reálértékének növekedésével megegyezően a havi megtakarítások reálértéke is emelkedik majd.

Egy másik módszer, hogy a reálbérnövekmény egyik fele mindig a megtakarításhoz adódik hozzá, és csak a másik fele fordítható az életszínvonal növelésére. Az alábbi ábra azt mutatja meg, hogy miként alakulna a megtakarítók vagyona a különböző megtakarítási szokások alkalmazásával. A példa szereplői mindannyian 35 éves korban kezdik a takarékoskodást, az átlagos magyar jövedelem 10%-ának megfelelő összeggel. Egyikük az inflációval, másikuk a bérnövekedéssel arányosan, harmadikuk pedig mindig a reálbérnövekmény összegének felével növeli a megtakarításait.

Nyugdíjcélú megtakarítások reálértékének alakulása különböző szokások esetén

Láthatjuk, hogy a három egyenleg az első években még hasonlóan alakul. Azonban az eltérő módszerek hatására az évtizedek során nagyon erősen kirajzolódnak a pénzügyi különbségek. Aki csak inflációval növelte a megtakarításait, neki lejáratkor 19,2 millió forint lesz a teljes megtakarítása. Aki mindig 10%-ot tett félre, azaz a reálbérnövekmény ütemével növelte a megtakarításait, ő 31,5 millió forintot tud összegyűjteni. A legtöbb pénzt az halmozhatja fel, aki mindig félreteszi a reálbér-növekményének felét is: ő 76,3 millió forinttal mehet nyugdíjba.

A különböző lejárati összegek természetesen eltérő mértékű nyugdíjkiegészítést tesznek lehetővé. A 19,2 millió forintos vagyon 20 évnyi nyugdíjasság esetén havi 79 000 forintos jövedelmet biztosíthatna tulajdonosának. A 31,5 millió forintos tőke már havi 131 000 forintos jövedelempótlásra lenne elegendő. Aki 76,3 millió forintot gyűjtött össze, ő havi 318 000 forintos kiegészítésre is számíthat! Egyértelmű tehát, hogy a lejárati összeg (és ezáltal az időskorban várható plusz pénz) nagyon erősen összefügg az indexálás mértékével. Éppen ezért érdemes okosan megválasztani az értékkövetés ütemét, hiszen több millió forint is múlhat ezen hosszú távon!

A legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítás megtalálásában segítséget nyújthat a Bankmonitor nyugdíj-kalkulátora.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás
Mikor lehet már késő elkezdeni félretenni a nyugdíjas évekre?

Ha szeretnél elindítani egy nyugdíjkiegészítő biztosítást annak érdekében, hogy az állami nyugdíjadat kipótold, három fontos kérdésre kell válaszolnod. Mekkora összegre lesz majd szükséged? Mikor akarod elkezdeni? Mennyit tudsz félretenni a...

Elbukhatjuk a nyugdíj-megtakarításunkat, ha elválunk?

Azon túl, hogy a válás szinte minden esetben komoly lelki sérüléseket okoz, a vagyonmegosztáson is túl kell esni. De előfordulhat vajon, hogy a válás során akár meglévő nyugdíj-megtakarításunkat is elveszítjük?...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Itt nyitja meg a negyedik hazai átvételi pontját az IKEA

  Győr, Veszprém és Hajdúdorog után már Szegeden is kézhez vehetik az interneten megrendelt termékeiket az IKEA vásárlói, miután a vállalat újabb átvételi pontot nyit a Csongrád megyei településen. Az érdeklődők április 14-től tudják erre az átvételi pontra kérni rendelésük kézbesítését, az első termékek pedig április 20-tól lesznek átvehetők. Az IKEA célja, hogy termékeik az ország déli régiójában is minél több...