Betöltés
loading

Nem kell 1 év alatt befejezni a 3 milliós támogatáshoz a munkálatokat, ha hitelt igényelnél!

A Bankmonitor szakértői tisztáznak egy óriási félreértést: a felújítási támogatásnak nem feltétele, hogy a munkálatokat egy év alatt el kell végezni. (Még akkor sem elvárás ez, ha támogatott felújítási hitelt igényelnél.) Ha a munkálatok elhúzódnak maximum a hitel kamattámogatását veszítheted el, de még ezt is elkerülheted. Ehhez is mutatunk néhány tippet.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A felújítási támogatásból otthonod korszerűsítését részben meg tudod finanszírozni, ugyanis a költségek felét – legfeljebb 3 millió forintot – utólag az állam visszatéríti. Ha nincs elegendő megtakarításod a munkálatok előfinanszírozására, akkor igényelhetsz támogatott felújítási hitelt is, melynek kamata a teljes futamidő alatt – legfeljebb 10 év lehet – nem haladhatja meg a 3 százalékot. A hitel maximális összege 6 millió forint lehet.

Természetesen számos feltételt határozott meg az állam, amit teljesíteni kell ahhoz, hogy a támogatást, illetve a kedvezményes hitelt igénybe vehesd. A Bankmonitor Kalkulátorával könnyed leellenőrizheted hogy megfelelsz-e ezeknek az elvárásoknak.

12 hónap alatt be kell fejezni a felújítási munkálatokat?

Van azonban néhány olyan elvárás, ami eltérő lehet a két konstrukció esetében. A támogatott otthonfelújítási hitelnél például elvárás, hogy a kölcsön folyósítását követő 12 hónapon belül a munkálatok befejeződjenek. Ilyen elvárás a támogatásnál abban az esetben sincs, ha támogatott hitelt is igényelnél.

A felújítási támogatás igénylési határidejével kapcsolatban két alapvető előírás van:

  • Legkésőbb 2022. december végéig be kell nyújtanod a Magyar Államkincstárhoz a támogatás iránti kérelmet.
  • Az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül igényelheted meg a támogatást.

A támogatást legkorábban 2021 januárjában lehet kérni – amennyiben felújítási hitelt is igényelnél, akkor 2021. márciusától veheted igénybe a támogatást -, a kedvezményes hitel pedig 2021 februárjától lesz elérhető.

Abban az esetben is megkaphatod akár a teljes 3 millió forint összegű felújítási támogatást, ha a hitel folyósítását követő egy éven belül nem fejezed be a munkálatokat. (Viszont a kamattámogatást elveszítheted: emiatt vissza kellene fizetned egy összegben az addig kapott támogatást, 125 ezer forintot és a törlesztőrészlet – 6 millió forint hitelösszeg és 10 éves futamidő esetén – 58 ezer forintról megemelkedne 63 500 forintra.)

Elképzelhető, hogy több mindent is megcsinálnál lakásodon, melyhez a támogatott hitelre is szükséged lenne, a mesteremberek azonban nem érnek rá ugyanakkor. Emiatt könnyen kicsúszhatsz az egy éves határidőből. Szerencsére erre is lehet megoldás.

Akár 1 évnél hosszabb felújítás esetén is kihasználható mindkét támogatás

A folyósításától indul az egy éves időszak, azt viszont nem tiltja semmi, hogy a felújítási kölcsön folyósítását megelőzően más forrásból ne csináltass meg valami mást a lakásodon. A támogatás igénylésekor pedig benyújthatod mindkét munkálat számláit.

Egy jó példa különböző munkálatok finanszírozására:
Csináltatnál egy új beépített konyhabútort asztalossal, a teljes költség 1 millió forint: ennek fele munkadíj, a másik fele anyagköltség. Emellett komplett tetőcserét is csinálnál – munkadíj és anyagköltség egyaránt 2,5 millió forint. Az első munkát megfinanszírozhatod saját megtakarításodból – ha az nincs, akkor például személyi kölcsönből, piaci kamatozású lakáshitelből -, míg a másodikra felvehetsz 5 millió forint támogatott felújítási hitelt. A konyhabútor cseréjét megcsinálhatod jövőre bármikor, ha ezt követően csak a második munkára igényled az otthonfelújítási hitelt, akkor annak befejezésére lesz 12 hónapod, ugyanakkor a már korábban elvégzett konyhabútor beépítésének költségeire is kérheted a felújítási támogatást. Így jogosult lehetsz akár a teljes 3 millió forintra is, melyből részben előtörlesztenék a támogatott hiteledet.

Fontos, hogy a támogatott hitel igénylésekor lakásod lakható legyen – a fürdő, konyha tetőszerkezet ne legyen szétverve -, ellenkező esetben a bankok ugyanis könnyen elutasíthatják a hitelkérelmedet. Márpedig az új otthonfelújítási kölcsön alapvetően egy banki hitelkonstrukció, emiatt meg kell felelni a pénzintézet bírálati feltételeinek is. Arra mindenképp figyelj, hogy az első munkálat befejeztét követően teljesen helyreállítsák otthonod.

Igényelhetsz két hitelt is a két különböző felújításra (Otthonfelújítási hitel mellé egy személyi kölcsönt, vagy piaci lakáshitelt is felvehetsz.) Ebben az esetben azonban a felújítási támogatást mindenképp az otthonfelújítási hitelbe fogják betörleszteni, ez jogszabályi előírás. Vagyis az olcsóbb kölcsönöd fennálló tartozása fog csökkenni, ezt is mérlegelned kell, amikor a munkálatok finanszírozását állítod össze.

 

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Az irigy adás

    Kedves Olvasóink, Hallgatóink! A Hold After Hours-ban podcast, azaz csak audio formátumban tárgyaljuk meg azokat az eseményeket, amelyeket a piacon, gazdaságban, politikában, vagy akár a...

  • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

    A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →