loading

Nem kell 1 év alatt befejezni a 3 milliós támogatáshoz a munkálatokat, ha hitelt igényelnél!

A Bankmonitor szakértői tisztáznak egy óriási félreértést: a felújítási támogatásnak nem feltétele, hogy a munkálatokat egy év alatt el kell végezni. (Még akkor sem elvárás ez, ha támogatott felújítási hitelt igényelnél.) Ha a munkálatok elhúzódnak maximum a hitel kamattámogatását veszítheted el, de még ezt is elkerülheted. Ehhez is mutatunk néhány tippet.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A felújítási támogatásból otthonod korszerűsítését részben meg tudod finanszírozni, ugyanis a költségek felét – legfeljebb 3 millió forintot – utólag az állam visszatéríti. Ha nincs elegendő megtakarításod a munkálatok előfinanszírozására, akkor igényelhetsz támogatott felújítási hitelt is, melynek kamata a teljes futamidő alatt – legfeljebb 10 év lehet – nem haladhatja meg a 3 százalékot. A hitel maximális összege 6 millió forint lehet.

Természetesen számos feltételt határozott meg az állam, amit teljesíteni kell ahhoz, hogy a támogatást, illetve a kedvezményes hitelt igénybe vehesd. A Bankmonitor Kalkulátorával könnyed leellenőrizheted hogy megfelelsz-e ezeknek az elvárásoknak.

12 hónap alatt be kell fejezni a felújítási munkálatokat?

Van azonban néhány olyan elvárás, ami eltérő lehet a két konstrukció esetében. A támogatott otthonfelújítási hitelnél például elvárás, hogy a kölcsön folyósítását követő 12 hónapon belül a munkálatok befejeződjenek. Ilyen elvárás a támogatásnál abban az esetben sincs, ha támogatott hitelt is igényelnél.

A felújítási támogatás igénylési határidejével kapcsolatban két alapvető előírás van:

 • Legkésőbb 2022. december végéig be kell nyújtanod a Magyar Államkincstárhoz a támogatás iránti kérelmet.
 • Az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül igényelheted meg a támogatást.

A támogatást legkorábban 2021 januárjában lehet kérni – amennyiben felújítási hitelt is igényelnél, akkor 2021. márciusától veheted igénybe a támogatást -, a kedvezményes hitel pedig 2021 februárjától lesz elérhető.

Abban az esetben is megkaphatod akár a teljes 3 millió forint összegű felújítási támogatást, ha a hitel folyósítását követő egy éven belül nem fejezed be a munkálatokat. (Viszont a kamattámogatást elveszítheted: emiatt vissza kellene fizetned egy összegben az addig kapott támogatást, 125 ezer forintot és a törlesztőrészlet – 6 millió forint hitelösszeg és 10 éves futamidő esetén – 58 ezer forintról megemelkedne 63 500 forintra.)

Elképzelhető, hogy több mindent is megcsinálnál lakásodon, melyhez a támogatott hitelre is szükséged lenne, a mesteremberek azonban nem érnek rá ugyanakkor. Emiatt könnyen kicsúszhatsz az egy éves határidőből. Szerencsére erre is lehet megoldás.

Akár 1 évnél hosszabb felújítás esetén is kihasználható mindkét támogatás

A folyósításától indul az egy éves időszak, azt viszont nem tiltja semmi, hogy a felújítási kölcsön folyósítását megelőzően más forrásból ne csináltass meg valami mást a lakásodon. A támogatás igénylésekor pedig benyújthatod mindkét munkálat számláit.

Egy jó példa különböző munkálatok finanszírozására:
Csináltatnál egy új beépített konyhabútort asztalossal, a teljes költség 1 millió forint: ennek fele munkadíj, a másik fele anyagköltség. Emellett komplett tetőcserét is csinálnál – munkadíj és anyagköltség egyaránt 2,5 millió forint. Az első munkát megfinanszírozhatod saját megtakarításodból – ha az nincs, akkor például személyi kölcsönből, piaci kamatozású lakáshitelből -, míg a másodikra felvehetsz 5 millió forint támogatott felújítási hitelt. A konyhabútor cseréjét megcsinálhatod jövőre bármikor, ha ezt követően csak a második munkára igényled az otthonfelújítási hitelt, akkor annak befejezésére lesz 12 hónapod, ugyanakkor a már korábban elvégzett konyhabútor beépítésének költségeire is kérheted a felújítási támogatást. Így jogosult lehetsz akár a teljes 3 millió forintra is, melyből részben előtörlesztenék a támogatott hiteledet.

Fontos, hogy a támogatott hitel igénylésekor lakásod lakható legyen – a fürdő, konyha tetőszerkezet ne legyen szétverve -, ellenkező esetben a bankok ugyanis könnyen elutasíthatják a hitelkérelmedet. Márpedig az új otthonfelújítási kölcsön alapvetően egy banki hitelkonstrukció, emiatt meg kell felelni a pénzintézet bírálati feltételeinek is. Arra mindenképp figyelj, hogy az első munkálat befejeztét követően teljesen helyreállítsák otthonod.

Igényelhetsz két hitelt is a két különböző felújításra (Otthonfelújítási hitel mellé egy személyi kölcsönt, vagy piaci lakáshitelt is felvehetsz.) Ebben az esetben azonban a felújítási támogatást mindenképp az otthonfelújítási hitelbe fogják betörleszteni, ez jogszabályi előírás. Vagyis az olcsóbb kölcsönöd fennálló tartozása fog csökkenni, ezt is mérlegelned kell, amikor a munkálatok finanszírozását állítod össze.

 

 

Kapcsolódó tartalmak
lakásbelső
Mennyi a havi törlesztője egy 50-100 millió forintos lakáshitelnek?

A lakásvásárlók többsége 10-15 millió forint közötti összegű lakáshitelt igényel, ám a Bankmonitor.hu szakértői szerint sokaknak 50-100 millió forintra van szükségük a vásárláshoz. Ezért megnéztük, ők milyen havi törlesztőkre számíthatnak,...

Miért most akar mindenki lakást vásárolni?

A Duna House becslése alapján 2021. márciusában 15 630 lakásvásárlási szerződést kötöttek, ami rekordnak számít: 10 éve nem vásároltak egy hónap alatt ennyi használt ingatlant. Ez 40 százalékkal haladja meg...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Nem is akkora luxus a világkörüli hajókázás, mint gondolnád

  Sokan a fényűző gazdagsághoz kötik a hajósutazásokat. Két példa is bizonyítja, hogy tévednek. A Sueiro családnak bejött minden: idilli család, nagyszerű karrier, szuper baráti társaság. A férj, Will vállalati könyvelőként dolgozott, felesége, Jessica pedig egy online grafikus üzletet menedzselt otthonról, gyermekeiket pedig top-magániskolákba járatták. Igazából megvolt mindenük, amiről valaha álmodtak. Mégis úgy érezték, hogy életük rutinszerűvé, elkényelmesedetté és eseménytelenné vált.Gondoltak...