Betöltés

Nem minden bank indult el az összes lakásvásárlási támogatással

szerző: Fülöp Norbert
2019-07-08

Július 1-től egy sor olyan pénzügyi családtámogatási lehetőség élesedett, ami segítheti a gyermeket vállalók saját tulajdonú otthonhoz jutását. Az egyes támogatási lehetőségek kombinálásával ráadásul az elérhető pénzügyi előny jelentősen növelhető, ám az gondot okozhat, hogy nem minden bank indult el azonnal az összes termékkel, így nem biztos, hogy egyetlen pénzintézetnél megigényelhetjük ezeket.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Elvileg július 1-től elérhetők a legújabb pénzügyi családtámogatási lehetőségek, amelyek között vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes, állami támogatású hitelt egyaránt találni.

Ezek az új lehetőségek váltak elméletileg elérhetővé július 1-től:

1. Babaváró támogatás
2. CSOK hitel használt lakásra
3. Falusi CSOK

Babaváró támogatás: A Babaváró támogatás egy szabad célú ingatlan fedezet nélküli kölcsön, melyet 2019. július 1-jét követően lehet igényelni. A hitelhez a futamidő alatt született gyermekek számától függően kamattámogatás és gyermekvállalási támogatás is kapcsolódhat. A maximálisan igényelhető összeg 10 millió forint, a futamidő legfeljebb 20 év lehet. A konstrukcióra legkésőbb 2022. december 31-ig le kell szerződni, azaz 3,5 évig lehet igénybe venni a támogatást. Az állam további biztosítékképpen kezességet vállal a kölcsön visszafizetésére a bankok számára.

CSOK hitel használt lakásra: A Családok Otthonteremtési Kedvezményéhez (CSOK) kaphatunk kedvezményes kamatozású CSOK hitelt is, amennyiben megfelelünk a jogszabályi feltételeknek. Az általunk fizetendő kamat a futamidő végéig fixen 3%, ráadásul a CSOK hitel július 1-jétől már használt lakásvásárlásra is megigényelhető.

Hogy mennyire jó a CSOK hitel, azt szemléletesen mutatja, hogy a legkedvezőbb fix kamatozású lakáshitelre fizetendő törlesztőrészlet – 10 millió Ft hitelösszeg és 20 éves futamidő esetében – a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján 13 632 Ft-tal kerül többe ennél. Ez a teljes futamidő alatt 3,2 millió Ft megtakarítást eredményez a támogatott lakáshitel javára, ezért logikus is ezt választanunk, ha megfelelünk a feltételeknek.

Falusi csok: ez a Családok Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) egy speciális fajtája, ami a tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ támogatást.

Külterületi lakás (tanya, birtokközpont) esetében bármilyen településen, preferált kistelepülésen lévő lakás esetében vásárlásra ÉS EGYIDEJŰLEG bővítésre/korszerűsítésre vagy mindkettőre; meglévő lakás bővítésére/korszerűsítésére (vagy akár egyszerre mindkettőre) fordítható.

A fentiekből következik, hogy PUSZTÁN VÁSÁRLÁSRA NEM LEHET IGÉNYELNI A FALUSI CSOK-OT! Ez a rosszabb állapotú tanyákat, lakásokat és házakat hozza helyzetbe, amelyek ára jellemzően nyomott, hiszen jelentős ráfordítás szükséges ahhoz, hogy kényelmes, korszerű otthon váljon belőlük.

Újdonság az is, hogy meglévő ingatlan korszerűsítésére is fordítható ez a fajta CSOK, hiszen eddig mindig kritérium volt, hogy új lakáscél valósuljon meg vásárlással, építéssel vagy legalább egy lakószobányi bővítéssel.

Babaváró támogatás+lakáshitel

A Babaváró támogatás 75%-ban önerőként is felhasználható, ha lakáshitelt vennél fel mellé, míg 25% hitelnek számít. Ha például megvásárolnál egy 20 millió Ft-os ingatlant, akkor igényelhetsz – már ha megfelelsz a személyi és a jövedelmi feltételeknek – 10 millió Ft Babavárót, amiből 7,5 millió Ft lehet az önerő. Ez azért lényeges, mert a bankok lakáshitelt a megvásárolt ingatan forgalmi értékének legfeljebb 80%-áig hiteleznek, de biztonság kedvéért jobb, ha te csak 70%-kal számolsz. (A bankok a lakásárak gyors növekedés miatt mostanában biztonságosabb üzemmódba kapcsoltak.)

A példánknál ez nem jelent problémát, hiszen a 20 milliós ingatlan esetében a 7,5 milliós Babaváró 37,3%-os önerőt jelent akkor, ha 10 millió Ft lakáshitellel egészítenénk ki a Babaváróval megszerzett forrást.

Igen ám, de egyáltalán nem mindegy, hogy a szükséges lakáshitelt melyik banktól vesszük fel, hiszen óriási különbség lehet két ajánlat között mind havi törlesztőben, mind teljes visszafizetésben. Mivel a Babaváró költségei a bankoknál azonosak – hiszen egy gyermek születése esetén mindenütt kamatmentes a konstrukció –, a plusz lakáshitel kiválasztásán lesz a hangsúly.

Viszont a Bankmonitor információi szerint nem minden pénzintézet indult el egyelőre a Babaváróval, így előfordulhat, hogy a legjobb lakáshitel ajánlatot adó banknál ez épp nem elérhető. Mit lehet tenni ebben az esetben?

1. Bevállaljuk a magasabb költséget, és ott igénylünk lakáshitelt, ahol Babaváró is elérhető.
Előny: azonnali vásárlási lehetőség, akár saját megtakarítás (önerő) bevonása nélkül is.
Hátrány: lehetséges, hogy a drágább lakáshitel miatt magasabb lesz a havi törlesztő és a teljes visszafizetés. Ráadásul a magasabb törlesztő bevállalásához magasabb jövedelemre is van szükség.

2. Felvesszük a Babaváró hitelt, majd 90 nappal később lakáshitelt igénylünk egy másik banknál, ahol a legkedvezőbb feltételeket kínálják.
Előny: Lehetőségünk van kiválasztani a legkedvezőbb lakáshitelt, ami összességében több millió forint megtakarítást jelenthet.
Hátrány: Bár lassuló ütemben, de a legtöbb helyen még mindig emelkednek az árak, így előfordulhat, hogy 90 nap múlva többet kell fizetni ugyanazért az ingatlanért.

3. Nem várunk, hanem lemondunk (legalábbis a lakásvásárlás szempontjából) a Babaváró támogatásról, és teljes egészében lakáshitelből finanszírozzuk a vásárlást. Ebben az esetben természetesen az önerőről saját forrásból kell gondoskodnunk. Ez bizonyos esetekben még akár racionális is lehet, hiszen a gyermekek után járó törlesztő elengedés (a 2. gyermek után 1 millió Ft, a 3. gyermek után 4 millió Ft) kizárólag lakáshitelnél vehető igénybe. Vagyis, ha valaki a szabad felhasználású Babaváró hitelből vásárol ingatlant, akkor ez ilyen módon nem csökkenthető. (Persze a Babaváró esetében él a lehetőség, miszerint a 2. gyermeknél az adósság 30%-át, a harmadiknál a teljes fennmaradó tartozást elengedik.)

Babaváró+Csok hitel

A már használt ingatlan megvásárlására is igényelhető Csok hitel lakáshitelként kezelendő, csak itt az állam támogatásának köszönhetően kedvezőbb a kamatszint.

Babaváró támogatás+Falusi csok

A Falusi csok jó lehetőséget jelent az úgynevezett preferált településeken élőknek, ahol a vissza nem térítendő támogatás vásárlásra+bővítésre és/vagy korszerűsítésre, vagy akár csak korszerűsítésre és/vagy bővítésre használható fel. E mellé azonban Babaváró hitel is igényelhető, ugyanis a kettő nem zárja ki egymást. Az azonban már egyáltalán nem biztos, hogy egy bank Babavárót és Falusi csok-ot egyaránt kínál, ami megnehezíti a kombinálást.

Falusi csok+Falusi csok mellé igényelhető támogatott hitel

Jó hír, hogy bár nem mindegyik bank indult el a Falusi csok-kal, ahol bevezették, ott a két termék együttesen is igényelhető.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

CSOK bővítésre: ezek a legfontosabb tudnivalók

2019. 09. 17.

A családok otthonteremtési kedvezménye (csok) a vásárláson és az építésen túl bővítésre is igényelhető. De mi számít bővítésnek a csok szempontjából, milyen számlákat kell benyújtani, és hogyan kell a csok-ot...

Blogajánló

 • alapblog

  Kockázat nélkül lehetetlen nyerni

  Az első holdra szállás alkalmával néhány percben sűrűsödött össze 10 évnyi előkészület minden tapasztalata. Egy olyan összetett műveletsor volt, amire Neil Armstrong azt mondta, hogy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.