Betöltés

Mi alapján válasszunk szuperolcsó CSOK hitelt?

szerző: Argyelán József
2019-06-17

A CSOK hitel egy lakáscélú, államilag támogatott hitelkonstrukció. Ebből adódóan a különböző pénzintézeteknél nagyon hasonló kondíciókkal lehet a kölcsönt felvenni. Joggal merülhet fel a kérdés, mégis mi alapján döntsük el akkor, hogy hol igényeljük meg a hitelt? A kérdés egyáltalán nem lényegtelen, döntésünkön akár több százezer forint is múlhat.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A Családok Otthonteremtési Kedvezményéhez (CSOK) kaphatunk kedvezményes kamatozású CSOK hitelt is, amennyiben megfelelünk a jogszabályi feltételeknek. Az általunk fizetendő kamat a futamidő végéig fixen 3%, ráadásul a CSOK hitel július 1-jétől már használt lakásvásárlásra is megigényelhető.

Hogy mennyire jó a CSOK hitel, azt szemléletesen mutatja, hogy a legkedvezőbb fix kamatozású lakáshitelre fizetendő törlesztőrészlet – 10 millió Ft hitelösszeg és 20 éves futamidő esetében – a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján 13 632 Ft-tal kerül többe ennél. Ez a teljes futamidő alatt 3,2 millió Ft megtakarítást eredményez a támogatott lakáshitel javára, ezért logikus is ezt választanunk, amennyiben megfelelünk a feltételeknek.

Eltérő díjakkal, költségekkel kaphatunk CSOK hitelt

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával kiválasztottuk a piacon elérhető 10 legkedvezőbb CSOK hitelt, ezek THM értéke 3,04%-3,23% közötti értékeket vett fel. Mivel a kamat azonos nagyságú, ezért az eltérés a kapcsolódó díjakban keresendő.

Az induló költségekben jelentős eltérések lehetnek még akkor is, ha csak az általunk ténylegesen megfizetendő díjakat vesszük alapul. Az egyes hiteleknél az eltérés több tízezer forint, szélsőséges esetben akár meg is haladhatja a 80 ezer forintot. Ha vásárlás során nagyon kiköltekeztünk és még több kifizetendő tétel van hátra, akkor nagyon is lényeges szempont lehet, hogy mekkora összeget kell már induláskor a hitelre pluszban kiadnunk.

Ha azt gondoljuk, hitelünket idő előtt vissza tudjuk majd fizetni, akkor lényeges szempont, hogy milyen díjat kellene fizetnünk elő- vagy végtörlesztés esetén. A teljes induló hitelösszeget alapul véve akár 170 ezer forint különbség is lehet az egyes konstrukciók végtörlesztési díjai között. Ráadásul ez az eltérés nem jelenik meg a THM-ben, ezért sokan nem is számolnak ezzel a paraméterrel.

Amennyiben azonos vagy nagyon hasonló kondíciókkal nyújtanak a bankok egy kölcsönt, akkor felértékelődik a kapcsolódó szolgáltatások minősége és díja. Sok esetben például szükséges folyószámlát vezetnünk annál a banknál, amelynél a hitelt felvesszük. A bankszámlák díjaival is érdemes számolni, hiszen a hitel főbb paraméterei azonosak, ugyanakkor a számlaköltségek között akár több ezer forint eltérés is lehet havonta. A Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátora segíthet kiválasztani a legkedvezőbb folyószámlát, így a hitellel együtt tudjuk minimalizálni költségeink.

A CSOK hitel kiegészítésére igényelt lakáshitel kondíciói

Az emelkedő ingatlanárak miatt könnyen elképzelhető, hogy nem lenne elégséges 10-15 millió Ft kedvezményes CSOK hitel még a vissza nem térítendő CSOK támogatással együtt sem. Egy átlagos használt pesti téglalakás vételára 35 millió Ft. Ha ehhez 7,8 millió Ft önerőnk van, valamint a három gyermekre járó 2,2 millió CSOK és a július 1-től erre a célra is elérhető 15 millió forint CSOK hitelt is megkapnánk, még akkor is további 10 millió Ft piaci hitel felvételére lenne szükségünk.

A piaci hitelt azonban attól a banktól kell kérnünk, ahol a CSOK hitelt is igényeljük, hiszen általában több pénzintézet jelzálogterhe nem kerülhet ugyanarra az ingatlanra. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján a legkedvezőbb és legdrágább 10 millió Ft hitelösszegű – 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú – kölcsönre visszafizetendő teljes összegek között közel 3,4 millió forint a különbség.

Melyik bank minősít hitelképesnek?

Nem csak rajtunk múlik azonban, hogy melyik banktól kaphatunk lakáshitelt. A jogszabályi feltételek teljesítése mellett meg kell felelnünk ugyanis a bank saját hitelminősítési rendszerének is. Az egyes hitelintézetek eltérően fogadhatják el a különböző jövedelmeket, nem mindegy hogy alkalmazottak vagyunk, vagy esetleges KATA-s vállalkozásunk van. Eltérően számolhatnak a pénzintézetek a bevételeinkkel, sőt esetlegesen jövedelmünk terhelhetőségét is másképp állapítják meg.

A CSOK támogatás terheit is másképp veszik figyelembe a bankok, különösen igaz ez akkor, ha vállalt gyermek után járó megelőlegező kölcsönről beszélünk, vannak ugyanis bankok, amelyek vállalt gyermek esetében csökkentik a fedezeti ingatlan alapján adható összeget és/vagy a jövedelem alapján bevállalható törlesztőrészletet.

Javasoljuk, hogy fordulj szakértő kollégáinkhoz, akik meg tudják mondani, merre érdemes elindulnod, valamint segítenek kiválasztani a legjobb megoldást számodra.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Ön a felső középosztályba tartozik?

    Hol mennyien gondolják magukról, hogy a felső középosztályhoz tartoznak, tehát a társadalom átlagánál jobb anyagi viszonyok között élnek? A percepcióban mindig vannak meglepő dolgok.  ... The post Ön a felső középosztályba tartozik? appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.