Betöltés

Nem véletlen a lelkesedés az ingatlanért – Akár 16%-ot is kereshettünk vele

szerző: Bankmonitor
2017-05-23

A lakosság egyre nagyobb gondban van, ha a lejáró befektetéseinek keresne helyet, hiszen pár év leforgása alatt a kamatkondíciók rendkívüli mértékben leromlottak. Megnéztük ennek kapcsán, hogy ha a legnépszerűbb helyen parkoltattuk a pénzünk, akkor mennyit is kereshettünk rajta. Az elmúlt két évben az abszolút hozamú alapok és az ingatlanok hoztak a legjobban, bőven kétszámjegyű hozamot érhettünk el. Ráadásul, ha utóbbit még ki is adtuk, akkor évente 16%-os nyereséget zsebelhettünk be.

Ennyit kereshettünk az elmúlt két évben a befektetéseinkkel

Valószínűleg egy hazai kisbefektető meglepődne, ha most vetne számot azzal, hogy a befektetéseivel mekkora hozamot is ért el az elmúlt 2 év során. Éppen ezért készítettünk egy pillanatfelvételt, amiben összefoglaltuk, hogy a lakosság által legjobban kedvelt befektetések milyen teljesítményre voltak képesek. A lakossági állampapíroknál és a befektetési alapoknál is azokat a befektetéseket vettük górcső alá, amelyben a legtöbb pénzt tartják az emberek.

A legtöbb ember a rövidtávú, fél-egy éves befektetéseket részesíti előnyben, és ezeket lejáratkor meghosszabbítja, vagyis görgeti a befektetést. Igen ám, de egy csökkenő hozamkörnyezetben, mint amilyen az elmúlt években is volt, ez nem bizonyul a legjobb stratégiának. Ez jól látszik a bankbetétek esetében is: itt két évvel ezelőtt még 1,8 százalékos volt az átlagos kamat, míg egy évvel ezelőtt már 0,55 százalék (ma pedig 0,4 százalék). Ez alapján bankbetétben 2 év alatt átlagosan 1,14%-kal gyarapodhatott a pénzünk.

Ugyanakkor a bankbetétek helyettesítőiként számon tartott pénzpiaci alapok számára sem voltak acélosak az utóbbi évek, és ez jól meglátszik a legnagyobb vagyont kezelő alap hozamán is. Itt szinte semmit sem fialt a pénzünk, mindösszesen 0,07 százalékos hozamot tudtunk bezsebelni.

Ezzel párhuzamosan a kötvényalapoknál is megváltoztak a feltételek. Évekkel ezelőtt sokan láttak fantáziát a különböző kötvényalapokban is a kiemelkedő, akár kétszámjegyű hozamok hozam miatt, azonban ez már a múlté. Ha az elmúlt két évben tartottuk volna a legnagyobb kötvényalapot, akkor csupán 1,45 százalékos hozam ütötte volna a markunkat.

Ennél már egy lakossági állampapírral is jobban jártunk volna, hiszen itt a legnépszerűbb papírt, vagyis a kamatozó kincstárjegyet két évig görgetve 2,62 százalékot is bezsebelhettünk. Azonban itt sem lehetett kikerülni a kamatcsökkenés hatásait, szép lassan lejjebb ereszkedett a kamat. Ez ellen egy hosszú futamidejű állampapírral lehetett védekezni, például egy prémium állampapírral 3,5 százalékos éves hozamot érhettünk el.

Ugyanakkor, ha nagyobbat kockázattunk, az a befektetésünk hozamán is meglátszódik. A legnépszerűbb abszolút hozamú alap 9,57 százalékos hozammal örvendeztette meg a befektetőit az elmúlt két évben. Azonban ennél nagyobb hozamot is elérhettünk, ha szerencsések voltunk és valamilyen ingatlant meg tudtunk vásárolni befektetési céllal.

Csak az elmúlt évek lakásár emelkedése miatt 10 százalékos lehetett az évesített hozam (ez viszont nem realizált hozam, mert az ingatlan felértékelődéséből származik), viszont, ha sikeresen ki is adtuk az ingatlant az még évi 5,5 százalékot jelentett. Ettől lényegesen eltörpül a mostanság különös népszerűségnek örvendő ingatlanalapok teljesítménye, ugyanis a legnagyobb alappal mindösszesen 2,6 százalékos hozam üthette a markunk.

A következő kalkulátor segít megtalálni a legjobb kockázatmentes befektetést!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Nem elhanyagolható tényező a kockázat

A kiemelkedő hozamlehetőség fényében nem véletlen, hogy mindenki az ingatlan felé fordult, aki megengedhette magának a lakásvásárlást. Azt viszont sokan elfelejtik, hogy az ingatlanbefektetésnek is megvan a maga kockázata, így törekedni kell arra, hogy ne ebben legyen minden vagyonunk.

Az igaz, hogy jelenleg jól pörög az ingatlanpiac, viszont azt senki sem tudja, meddig marad ez az állapot. Amíg tart a felfokozott érdeklődés, addig az árak is emelkednek, viszont könnyen derékba is törhet az ingatlanpiac felívelése. Gondoljunk csak arra, hogy a 2008-as válság utáni időszakban, milyen nagyot zuhantak az ingatlanárak, főleg a vidéki városokban. A rövid távon kiemelkedő hozam ellenére érdemes hosszú távú befektetésként gondolni az ingatlanra.

Ugyanakkor a gazdasági viszonyok változására az ingatlanalapok is érzékenyek, mert az alap mögöttes befektetéseinek hozamát is befolyásolja. Ráadásul azért, hogy az alap a befektetői igényeknek is eleget tegyen, a befektetéseinek egy jelentős részét nem ingatlanban, hanem alacsony kockázatú eszközökben, bankbetétben és államkötvényben tartja. Emiatt a közvetlen ingatlanbefektetéshez viszonyított hozam is alacsonyabb.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.