Nemsokára lakást veszek. Hová tegyem a pénzem?

szerző: Kerezsi Tibor
2016. 12. 16.

Mindennapos olvasói kérdés, hogy hová érdemes tenni azt a pénzt, amiből rövid idő múlva lakás lesz. A kérdés viszonylag egyszerű, mégis kevesen tudják a helyes döntés titkát. Ha te sem vagy tisztában, hogy mit kezdhetsz pár millió forinttal fél-egy évig, akkor segítünk!

Lakásvásárlásra szánt pénz

Önerő, korábbi lakás ára, új lakás teljes vételár, befektetések szempontjából mindegy. Amennyiben rövid időn belül (maximum egy év) felhasználásra kerül a megtakarítás, akkor nem érdemes kockázatot vállalnod.

Amennyiben mégis kockázatos eszközbe helyeznéd a pénzed, előfordulhat, hogy negatívba fordul a befektetésed. Hogyha ez megtörténik egy év túl rövid idő ahhoz, hogy nagy valószínűséggel pozitívban zárd a befektetésedet. Nem véletlenül egy kockázatos befektetés ajánlott időtávja 2-3 évtől kezdődik. Te sem szeretnél olyan helyzetbe kerülni, hogy csak az olcsóbb lakást tudd megvenni a befektetett pénzed csökkenése miatt, vagy a kinézett ingatlant elviszik az orrod elöl, mert még várnod kell, hogy a befektetésed pozitívba forduljon.

Mik a lehetőségeid?

A pénzed átmeneti elhelyezésére több alternatíva közül válogathatsz. A legésszerűbbek megoldások:

 • a bankodnál:
  • folyószámlán tartod,
  • lekötöd,
  • befekteted pénzpiaci alapba,
  • befekteted állampapírba,
 • bankot váltasz a lekötésért,
 • állampapírt veszel az Államkincstárban.

Maradsz a bankodnál

Folyószámlán tartod/lekötöd

Legegyszerűbb megoldás, ha nem csinálsz semmit a pénzzel. Első hallásra nem tűnik túl ésszerűnek. Ám, ha külön al-, megtakarítási, vagy folyószámlán tartod, amihez nem kapcsolódik kártya (és jó esetben csak a főszámlára lehet onnan utalni), akkor biztonsági kockázata elenyésző. Igaz, hogy minimális összeget nyersz (körülbelül 0,1%-ot lekötés nélkül), de sok költséget megspórolsz.

Ilyen megspórolt költség lehet:

 • az összeg elutalása másik pénzintézethez (akár többe kerülhet, mint néhány hónapnyi magasabb kamat),
 • másik pénzintézet számlavezetési díja
 • a másik pénzintézettől a számládra utalás (bár az új pénzintézettől közvetlenül is lehet utalni a lakás vételárát).

Amennyiben lekötöd, picivel magasabb kamatra számíthatsz, akár egy évre 1-2%-ot is megadnak. Azt viszont tarts szem előtt, ha valami miatt hamarabb lesz szükséged a pénzedre (mert megtaláltad a tökéletes lakást), akkor általában teljes kamatveszteséggel férsz csak a lekötéseidhez.

Befekteted pénzpiaci alapba

Kicsivel többet kaphatsz, mint a lekötetlenül tartanád a pénzed (legjobbak 0,3-0,4% körül hoznak), viszont bármikor hozzáférhetsz. Ám a hozamok még a pénzpiaci alapoknál sem biztosak (nem példa nélküli a negatív hozam sem), ráadásul többlet költséggel is jár (értékpapírszámla vezetés illetve értékpapír vásárlás esetleges költsége).

Befekteted állampapírba

Rövid állampapírokkal 2-2,25%-os kamatot érhetsz el, és idő előtti eladás esetén is számíthatsz az időarányos kamatra (elképzelhető ebből levonás). Viszont saját bankodban nem biztos, hogy találsz megfelelő állampapírt, illetve szinte bizonyosan kell értékpapírszámláért díjat fizetni.

Hosszabb időre tervezel? Nézd meg, milyen kamatot érsz el állampapírokkal!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Bankot váltasz a lekötésért

Akár 2,5-3%-ot elérhetsz bizonyos bankoknál, ha új összegként kötöd le a pénzed. Viszont ezeket a magasabb kamatokat mindössze néhány hónapra kínálják friss forrásra. Amennyiben tovább ott tartod a pénzed, általában kevesebb kamatot kapsz rá (már említett 1-2%-ot). Viszont az új helyen szembesülnöd kell a valószínűleg felszámított számlavezetési díjjal. Ráadásul a többletkamatnak még két átutalási díjat is felül kell teljesíteni (elutalás, és továbbutalás költsége).

Állampapírt veszel az Államkincstárban

A már említett 2-2,25%-os kamatot tudod elérni rövidtávon a Magyar Államkincstárban is. Viszont a számlavezetési díjjal és értékpapír vételének költségével biztosan nem kell számolnod. Viszont két átutalással itt is készülnöd kell, ám az elutalásnál csak a tranzakciós illetéket kell megfizetned (az összeg 0,3%-a, maximum 6000 forint).

Összefoglalva elmondható, hogy bárhogy döntesz is, érdemes elővenni egy kockás füzetet (haladóknak excel táblát) és számolni a költségekkel is.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.05.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -1,20% 5,44% 4,81% 8,16% 1
  OTP Supra Alap 2,88% 7,22% 4,19% 15,81% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,12% 4,04% 4,88% 7,96% 3
  OTP Fundman Alap 3,65% 6,42% n.a. 5,08% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,19% 2,88% 4,05% 5,41% 5
  OTP Föld Kincsei Alap -1,50% 14,13% 9,29% 6,97% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,82% 0,37% 3,69% 4,23% 7
  OTP Trend Alap 12,82% 7,67% 15,27% 14,14% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Besenyei Sándor

  Ezek a kockázattűrő képességgel és minimális pénzügyi ismeretekkel sem rendelkező ügyfeleknek valók. Természetesen a jövedelem is igen alacsony lesz.

  2016.12.19.12:52

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Bukhattál volna 5%-ot, helyette tele a zsebed!

2018. 06. 18.

Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy vérengzés volt a hazai kötvénypiacon, egy befektetés tudott csak kiszámítható maradni, mégpedig a lakossági állampapírok. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is csettinthetnek elégedetten az állampapírok tulajdonosai....

Szemtelenül gyorsan közelít a baj a részvénypiac felé

2018. 06. 12.

A nyári uborkaszezonban hagyományosan meg szoktak szaporodni a baljós hangvételű hírek, különösen igaz ez a befektetési témát taglaló elemzésekre. Egy ilyet találtunk mi is a CNBC-n, ahol egy amerikai alapkezelő...

Megrogytak a kötvényalapok – Mi lesz így velük?

2018. 05. 25.

Besötétedett az ég a kötvényalapok felett ebben az évben, a számításaink szerint a legnagyobb 15 alap átlagosan 1,5%-ot vesztett közel 6 hónap leforgása alatt. A trendforduló szerintünk tartós lesz, ezért...

Lehet egyáltalán 3,8%-nál magasabb a hozam?

2018. 05. 15.

Az egyik legismertebb hazai abszolút hozamú alap kezelője a közelmúltban azt mondta, hogy komoly nehézségbe ütközik a lakossági állampapírokat megverő befektetést találni. Az ügy kapcsán megnéztük, hogy mit sikerült teljesíteni...

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Emelkedő ingatlanárak, Bitcoin és robotok e heti ajánlónkban, valamint arról is megnézhet egy videót, hogy nem is azt látjuk a világból, ami a valóság… Jó...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.