Nulla forintos számlák egy csokorban

szerző: Kerezsi Tibor
2017. 04. 18.

Bármennyire is hihetetlen, majdnem 30 olyan számlát tartunk nyilván, aminek nulla forint a számlavezetési díja. Ezen számlák egy részénél ráadásul semmilyen feltételt nem kell vállalnunk ahhoz, hogy ingyenes legyen a számlavezetés díja. A többinél is mutatjuk, mit kell teljesíteni!

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: bankszámla 5000 Ft jóváírással, vagy végezz személyre szabott bankszámla költség számítást a kalkulátorunkkal!

Ingyenes számlavetés

Sokan még mai napig úgy választanak bankszámlát, hogy összesen egy vagy jobb esetben is csak néhány költségre összpontosítanak. Ezek között az első a számlavezetési díj szokott lenni. Mi összeszedtük a mindenki által elérhető (például nem diákoknak szóló) számlákat, ahol elérhető 0 forintos számlavezetési díj.

Ezen számlák egy részénél mindenképpen ingyenes számlavezetési díjjal számolhatunk, ám van, ahol bizonyos feltételeket kell teljesíteni. Ilyen általában:

 • számlára érkező külső jóváírás (ritkább esetben jövedelem átutalás)
 • megtakarítási állomány (általában számlaegyenleg illetve néhol a befektetések állománya is beleszámít)
 • bankkártya (birtoklása illetve kártyás vásárlások)
 • tranzakciók végrehajtása (utalás, csoportos beszedés, stb.)
 • meglévő hitelszerződés (kivéve hitelkártya).

Fontosak a részletek

Ezen feltételek minden egyes számlánál szigorúan szabályozottak. Például a számlára érkező jóváírás esetén nem fogadják el a bankon belüli összegeket (saját számlák közötti átvezetés alapból kizárható). Némelyik pénzintézet ahhoz is ragaszkodik, hogy csoportos átutalással kapjuk a fizetésünket. Néhol az is előírt, hogy legfeljebb hány részletben érkezzen meg a megfelelő összeg. Ilyenkor hiába kapunk többet is a számlánkra, mint az előírt összeg, ha nem teljesítjük megfelelő (például 2-3) számú jóváírásból a vállalt feltételt.

De hasonlóan körültekintőnek kell lenni a vállalt tranzakciókat illetően is. Néhány bank csak az átutalás jellegű tranzakciókat számolja (rendszeres és eseti jellegű utaláson kívül a csoportos beszedési megbízást), de akad olyan is, amelyik a kártyás vásárláson felül akár a készpénzfelvételt is beleszámítja a feltétel teljesítésébe. De ugyanilyen fontos lehet, hogy ne csak a vállalt darabszámú és összegű tranzakció meglétére figyeljünk, hanem az esetlegesen létező minimum tételekre is. Ilyenek lehetnek a kártyás vásárlásoknál az ezer forintnál alacsonyabb összegű tételek, amiket nem számítanak bele a feltétel teljesítésébe.

És akkor a részletes lista a számláknál elvárt feltételekről!

Amennyiben vállalunk valamilyen feltételt, akkor annak érdemes megfelelni, mert havi pár száz forintos díjtól akár több ezer forintos havi díjat is jelenthet a vállalt feltétel nem teljesítése. Sőt, egyes számláknál a feltétel nem az ingyenességhez kötődik, hanem a számlavezetéshez. Azaz a feltételek nem teljesítése esetén másik számlacsomagba sorolnak át.

A számlavezetési díj nem minden

Ami az egyik legfontosabb a bankszámla választásban, az bizony nem a számlavezetési díj, hanem az összköltség. Ehhez tudnunk kell a számlahasználati szokásainkat, és annak megfelelő számlacsomagot érdemes választanunk. Nem feltétlenül a legolcsóbb számlavezetési díjú számla lesz a legolcsóbb havi díjú. Ahhoz, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot, használd kalkulátorunkat!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék:

1 Hozzászólás

 1. József

  Bankok saját pénzünket használják, brutális összeget kérnek számla vezetésért.

  2018.05.01.09:32

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Listáztuk a legolcsóbb bankszámlákat!

2018. 06. 14.

Az utóbbi években szépen nőtt az átlagkereset, ma már ott tartunk, hogy bő 200 ezer forintból gazdálkodhatunk. Ekkora kereset mellett is húsba vágó tételt tehet ki a bankszámlaköltség, viszont aki...

Sokan megtanulhatták, milyen a bankkártya nélküli lét!

2018. 06. 04.

Tízezrek életét keserítette meg egy technikai hiba pénteken, ugyanis a Visa kártyákkal világszerte nem lehetett fizetni órákig (péntek késő délutántól szombat reggelig), megoldásként  az ATM-es készpénzfelvétel vagy egy alternatív (nem-Visa)...

7+1 tipp, hogy spórolj a bankköltségeken!

2018. 05. 31.

Két év távlatában kifoghatsz 59 és 661 forintos havi költségű bankszámla ajánlatot is, amennyiben a legjobb 10 bankszámla közül szemezgetsz. Persze mindenki számára más lehet a legjobb megoldás, ezért is...

Blogajánló

 • alapblog

  180 ezer forint nettóért sem

  Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.