Betöltés

Nyaralni indulsz? Így úszhatod meg olcsóbban!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-06-27

A nyári hónapok a nyaralásról szólnak. Ez a legtöbb család esetében a legnagyobb kiadás egész évben. Nem mindegy tehát, mennyiből tudjuk kihozni a nyaralással eltöltött napokat. Lássunk néhány tippet arra, miként lehet leszorítani a vakáció költségeit!

Aki szeretne a legkedvezőbb áron nyaralni, az bizony jól teszi, ha már hónapokkal ezelőtt elkezdi megtervezni az utazását. Az első lépés a pihenés anyagi fedezetének megteremtése.
A legjobb, ha már az előző évi nyaralás utáni hónapokban elkezdünk rendszeresen félretenni a következő évi vakációra. Nem is kell feltétlenül betétlekötésekkel bajlódnunk, ugyanis
a legtöbb banknál lehetőségünk van ennél rugalmasabb formában,
megtakarítási számlá(ko)n takarékoskodni. Sőt, egyes bankoknál akár megtakarítási cél(oka)t rendelhetünk a számlá(k)hoz, továbbá beállíthatjuk a cél eléréséhez szükséges összeget, valamint a kitűzött megtakarítási időszakot. Spórolhatunk forintban is, de
ha nyitunk egy devizaszámlát és oda tesszük a pénzünket, még többet nyerhetünk. Egyrészt megkíméljük magunkat a forintárfolyam hullámzásainak hatásától, másrészt több utazási iroda hajlandó kedvezményes áron adni az utazást, ha annak árát mondjuk, euróban egyenlítjük ki. Ezzel a két apró trükkel személyenként akár több tízezer forintot lehet megtakarítani.

Ugyancsak sokat spórolhatunk, ha nem várunk az utolsó pillanatig, hanem minél hamarabb eldöntjük, hol szeretnénk pihenni. Ha gyorsan, már tavasszal kiválasztjuk az úti célt és befizetjük a nyaralás árát, az utazási irodák gyorsaságunkat előfoglalási kedvezményekkel jutalmazzák. Persze azt is megtehetjük, hogy kihagyjuk az egészből az utazás szervezőt és mind az utazást, mind a szállást magunk intézzük. Ha idejében gondolkodunk, a fapados repülőjáratokkal pár ezer forintért eljuthatunk a nyaralás helyszínére. Az interneten böngészve pedig könnyen találhatunk olcsó szállást. Az online környezetben
ideális, ha olyan bankkártyával rendelkezünk, amivel az interneten fizethetünk, hiszen így adott esetben megspórolhatjuk az átutalási költségeket. Ha pedig ne adj Isten ódzkodunk a neten történő kártyás fizetéstől, akkor is találunk különböző megoldásokat a bankok kínálatában. Az egyik leggyakoribb az elkülönített számlákhoz tartózó ún. internetkártya, amely segítségével biztonságosan bonyolíthatjuk az ilyen típusú fizetéseket.

Utazás előtt el kell döntenünk azt is, vajon készpénzt vagy bankkártyát vigyünk magunkkal? Egy korábbi felmérés szerint 10-ből 8 magyar turista bankkártyát visz magával a nyaralásra és ebből négy aktívan használja is azt. A legfontosabb érv, hogy a kártyás vásárlás jellemzően ingyenes.

Ha pedig mindenképpen készpénzre van szükségünk, akkor bankkártyánkkal egy ATM-ből ehhez is hozzájuthatunk.
Több hazai bank kínál kedvezményes, esetenként még ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget külföldön is. Ugyanakkor a külföldi készpénzfelvételkor használt átváltási árfolyamról se feledkezzünk meg, erről érdemes számlavezetőnknél mindig előre tájékozódni.

Apró részletnek tűnik, de a vakáció előtt nem árt megvizsgálni, mire képes a bankkártyánk. Például
a dombornyomott kártyákat külföldön jobban preferálják, mint az elektronikus plasztikokat.
Ellenőrizzük a kártya érvényességét és azt is, milyen fizetési és használati limitek vannak beállítva, mert ezek külföldön szűkösnek bizonyulhatnak. Érdemes bankunktól olyan SMS-szolgáltatást igényelni, melynek keretében valamennyi kártyás tranzakcióról értesítést kapunk. Így mindig figyelemmel követhetjük a pénzmozgást, és illetéktelen kártyahasználat esetén azonnal letilthatjuk a bankkártyát.

Érdemes bejelentenünk bankunknál, ha külföldre utazunk. Persze ennek elmulasztása azért nem jár végzetes következményekkel . Csupán arról van szó, hogyha reggel még a helyi kisboltban fizetünk, este meg már egy török bárban, akkor megvan az esélye, hogy a pénzintézet blokkolja a kártyánkat. Természetesen a „gyanús” tranzakció észlelésekor a bank azonnal megpróbálja elérni ügyfelét, hogy egyeztesse a részleteket. Így ha megerősítjük, hogy mi kezdeményeztük a fizetést, akkor az semmilyen problémát nem fog jelenteni.

Jegyezzük fel azt a telefonszámot, ahol le tudjuk tiltatni a kártyánkat. A letiltáshoz szükséges adatokat (kártyaszám, kártya lejárata, a hozzá kapcsolódó bankszámla száma) ugyancsak írjuk fel. Ha a kártyánkat elvesztettük, vagy ellopták,
haladéktalanul intézkedjünk, mert csak ebben az esetben él az a szabály, hogy az ebből eredő, 45 ezer forint feletti kárunkat a bank megtéríti.

Persze  vannak olyan lehetőségek, amikor nem tudjuk használni a bankkártyánkat. Amennyiben mód van rá bankunknál, akkor
az érintett időszakra  módosíttassuk a bankszámlánkkal használható aktív szolgáltatások körét (persze csak abban az esetben, ha azon nem történik semmilyen forgalom). Ezzel egy tartósabb külföldi tartózkodás esetén a töredékére csökkenthetjük a számlafenntartási költségeket. Ritkán lakott helyeken, kisebb boltokban, piacokon a plasztik nem sokat ér. De akkor sem látjuk nagy hasznát, ha technikai problémák adódnak, például leáll az ATM hálózat. Ezért ha minimális összegben is, de
készpénzt sem árt magunknál tartani. Nem biztos azonban, hogy ezt a készpénzt itthoni pénzváltónál kell beszereznünk a nyaralás előtt. Ne feledjük a valutaváltást is tranzakciós illeték terheli, miközben több pénzintézetnél is lehetőség van külföldön is ingyenes készpénzfelvételre.

Mint látható, a nyaraláshoz ideális banki számlacsomagnak elég rugalmasnak és sokoldalúnak kell lennie. De vajon létezik-e ilyen számlacsomag?
Az OTP Simple számlacsomag ilyen. Igényelhető hozzá például devizaszámla, ahova összegyűjthetjük a nyaralásra szánt összeget és amelyről finanszírozhatjuk külföldi kiadásainkat. Nagy előnye, hogy a számlacsomag rugalmasan a változó igényekhez alakítható. Ha például külföldre utazunk és szemmel akarjuk tartani pénzügyeinket, akkor előfizethetünk az SMS csomagra, így minden pénzmozgásról értesítést kapunk. Ha belföldön fesztiválozunk és a megszokottnál többször van szükségünk készpénzre, akkor a 2 vagy az 5 ATM csomagot választhatjuk, ahol az állam által garantált 2 ingyenes készpénzfelvételi lehetőségen túl még 2-szer, illetve 5-ször vehetünk fel pénzt belföldi OTP ATM-ből. Ráadásul mindezt akár a vakáció helyszínén okostelefonunkon intézhetjük, hiszen az OTP Simple számlacsomag mellé díjmentesen jár az OTP SmartBank alkalmazás is.

Ha érdekel ez a számlacsomag, és szeretnél többet megtudni róla, töltsd ki az alábbi adatlapot!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

1 Hozzászólás

 1. Horváth Klára

  Tisztelt Bankmonitor !

  Igen nyaralni indulok és szórakozni Magyar országon belül.
  DE vettünk egy belépőt a Soproni VOLT-ra és az összegbe be volt számolva egy foglalási díj kb. 59 euro ? pedig egy összegben kifizettük bankkártyával.
  A másik Balatonföldváron adott időben amit pontosan tudunk kivettünk szállást és ott is felszámoltak foglalási díjat ? Mi ez ? mikor vezették be ? tudják e az olcsón utazó családok, hogy ilyen van ?
  És ezt nagyon ügyesen mert amikor fixálom a szoba árát és fizetek bankkártyával akkor vettük észre, hogy ráugrott a foglalási díj is és úgy vonja le a kártyáról az összeget !
  Ezt így nem lehet olcsón megúszni !
  És akkor a cikk írja ha sietek előfoglalási kedvezménnyel JUTALMAZNAK ?

  Azt tudom, hogy mindenhol bevezetik a szervízdíja 7_15 %, de erről még nem.

  Köszöm és várom a pontos információt: egy olcsóbban utazó

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.