Nyugdíj: amikor célszerű a jól megérdemelt pihenést elhalasztani

 • 2017.07.24.
 • szerző: bankmonitor.hu

Sokan vannak abban a cipőben, hogy a nyugdíjkorhatárt elérve még nem feltétlenül vonulnának vissza a munka világából, hanem a nyugdíj mellett továbbra is dolgoznának. Nagy szükség is lehet a munkavállalás folytatására, hiszen a nyugdíjba lépéskor a jövedelem drasztikusan visszaesik, ami a megszokott életszínvonal rovására megy, hacsaknem egy nagyobb megtakarítás áll rendelkezésre. Bizonyos esetekben azonban komolyan mérlegelni kell, hogy megéri-e a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozni, vagy esetleg a nyugdíj mellett érdemes továbbra is munkát vállalni.

A közvélemény kutatások alapján is kijelenthető, hogy a magyarok csak egy csekély része gondolja úgy, hogy az állam által biztosított nyugdíjból megfelelő életszínvonal mellett meg tudna élni. Ráadásul egyre több nyugdíjas korba lépőnek nem feltétlenül a nyugodt, pihenéssel töltött időskori évek jutnak eszébe, hanem ezt az időszakot is inkább aktívan, munkával töltenék. Pláne akkor, ha a munkájukat szeretik is, és a nyugdíjas élet még nem tűnik vonzónak számukra.

Ennek természetesen több oka lehet, viszont, ugyanakkor, ha a jövedelmi oldalt nézzük a munkavállalás folytatása nagyon is indokolt. Míg a nettó átlagkereset 200 ezer forint körül mozog, addig az átlagnyugdíj 120 ezer forint körül van, vagyis 40%-kal is alacsonyabb.

Ugyan a tényleges nyugdíj mértéke sok egyéni tényezőtől függ (életpálya átlagkereset, munkában töltött évek), hüvelykujjszabályként a helyettesítési rátával számolhatunk, ami az utolsó kereset és a kezdőnyugdíj arányát mutatja meg. Ez jelenleg 70%, tehát egy mai 190 ezer forintos átlagos havi keresetből kiindulva ez azt jelenti, hogy újdonsült nyugdíjasként 133 ezer forintos járandóságot kapnánk.

Vagyis ezt a 30-40%-os keresetkiesést szükséges megfelelő mértékű előtakarékoskodással, vagy a munkával töltött idő kitolásával lehet áthidalni, ha nem akarjuk drámai módon visszafogni az életszínvonalunk. Amennyiben lehetőség van rá a nyugdíjcélú megtakarítás összegyűjtését már hosszú évekkel a nyugdíj előtt érdemes elkezdeni, viszont a munka folytatása is sokak számára nyitott út lehet.

A következő kalkulátorral megnézheted, hogy mekkora nyugdíj-kiegészítést érhetsz el az előtakarékoskodással!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Melyik évben születtél?


Havi fizetéshez képest mekkora vésztartalékkal rendelkezel?


Van SZJA befizetési kötelezettséged?

Mennyit tudsz félretenni havonta?

Ft

Képes leszel évig megtakarítani?


Elfogadod, hogy évig nem nyúlsz a nyugdíj-megtakarításodhoz?

Mekkora hozamot vársz el éves szinten a nyugdíj-megtakarításodtól minimum?

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján érdemes nyugdíj-megtakarításban gondolkoznod! Beszéld át szakértő kollégánkkal a megvalósítási lehetőségeket: költségek és várható hozamok valós összehasonlítása személyesen Neked!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Havi -ból
-od lehet.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A nyugdíj mellett dolgoznánk tovább

A nyugdíj melletti munkavállalás lehetősége nem feltétlenül adott minden esetben a munkaerő-piacon, ugyanis előfordulhat olyan eset, hogy a nyugdíjról le kell mondani a fizetés fejében.

A szabályozás leginkább a versenyszférában dolgozókkal szemben megengedő, ugyanis ők különösebb korlátozás nélkül folytathatják a munkát, amellett hogy nyugdíjat is kapnak. Ilyenkor a munkából származó jövedelem után ugyanúgy meg kell fizetni a közterheteket, annyi különbség van, hogy a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, és a munkaerő-piaci járulékot nem kell leróni az állam felé (összesen 29%-os közteher rakódik a jövedelemre). A 10%-os nyugdíjjárulékot azonban ugyanúgy meg kell fizetni, de ez már a későbbi nyugdíjemelésekbe számít bele, aminek mértéke 0,5% minden évben.

Jelenleg kedvezményes nyugdíjkorhatárra jogosultként (például a nők 40 éves munkaviszony után járó nyugdíja) vagy a közszférában dolgozóként gördülnek elénk komolyabb akadályok, amikor is már komolyan mérlegelnünk kell, hogy inkább a munkánkat folytatjuk, vagy a nyugdíjra tartunk igényt.

Amennyiben korhatár előtti nyugdíjellátásban részesülhetünk, már keresetkorlátozással találjuk szembe magunkat: az aktuális bruttó minimálbér legfeljebb 18 szorosát (jelenleg évi 2,295 millió forintot, vagyis havi bruttó 191 forintot) kereshetjük meg egy év alatt a nyugdíjon kívül. Vagyis fokozottan szükséges figyelni erre a fizetési plafonra, hiszen ha ezt meghaladja a fizetésünk, már elesünk a nyugdíjtól.

A közszférában még szigorúbbak a feltételek, ugyanis amennyiben a munka folytatása mellett tesszük le a voksunkat, akkor a nyugdíjról minden esetben le kell mondanunk, vagyis minden úgy zajlik tovább, mintha nem töltöttük volna be a nyugdíjkorhatárt.

Persze ez nem azt jelenti, hogy végleg búcsút lehet inteni a nyugdíjnak, de arra számítanunk kell, hogy ha abba is hagyjuk a munkát, leghamarabb a következő év elejétől kaphatjuk meg az időskori járandóságunkat (tehát a munka elvesztésének is van kockázata).

Ha kitolnánk a munkában töltött éveket

Ugyanakkor adott esetben az is megoldás, hogy a nyugdíjkorhatár elérésével nem vonulunk nyugdíjba, hanem ráhúzunk még néhány évet a munkahelyünkön. Azzal, hogy több időt töltünk a munkában a leendő nyugdíjunk mértékét tudjuk növelni, úgy, hogy minden ledolgozott év elteltével 6 százalékkal nagyobb járandóságra leszünk jogosultak (legalább 20 év letöltött szolgálati idővel).

Így, ha a kezdő nyugdíjunk például 120 ezer lenne, de még ráhúzunk a munkahelyen egy évet akkor havi 127 ezer forintos időskori járandóság fog minket illetni, míg két év elteltével 134 ezerre nő a nyugdíj.

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

1 Hozzászólás

 • F. J. 2017-07-25 08:05:43 - Válasz

  Menjen a fenébe a Magyar állam. Mindig kitalálják, hogy melyik államrendszert kelljen követni, milyen szigorú szabályozással, de az egészségileg lerobbant, kiszipolyozott magyar emberek már 50 éves kortól megérdemelnék minden feltétel nélkül a nyugdijba vonulást. Mennyi elcsalt túlóra, mennyi ki nem fizetés veszile a sápot a magyarok fejéről, pld a magánnyugdij pénztár és egyéb csalások sorozata, amelyeket minden konzekvencia nélkül el kell tűrni. Elég ebből. Miért nem lehet a nyugati morált követni, ahol a nyugdijasok nem az éhhalál küszöbén küzdenek, hanem élik világukat ,és elmennek világot látni, kinyilik életük hátra levő részének az értelme. Ezeklennének a helyes törekvési direktivák. A sok fölösleges hivatali aktakukacokat pedig ismét be lehetne integrálnia termelői ágazatok valmelyikébe, hogy ne csak látszólagos fizetéseket kapjanak, és idegbetegként tegyék le a munkát, a sok semmire.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Balkáni EU

  2025-ben a Nyugat-Balkán államai csatlakozhatnának az EU-hoz, a fő akadály, hogy több országban nem (teljesen) működik a jogállam, érdekcsoportok és bűnszövetkezetek foglya az állam, korlátozott...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.