Betöltés

Nyugdíj: amikor célszerű a jól megérdemelt pihenést elhalasztani

szerző: Bankmonitor
2017-07-24

Sokan vannak abban a cipőben, hogy a nyugdíjkorhatárt elérve még nem feltétlenül vonulnának vissza a munka világából, hanem a nyugdíj mellett továbbra is dolgoznának. Nagy szükség is lehet a munkavállalás folytatására, hiszen a nyugdíjba lépéskor a jövedelem drasztikusan visszaesik, ami a megszokott életszínvonal rovására megy, hacsaknem egy nagyobb megtakarítás áll rendelkezésre. Bizonyos esetekben azonban komolyan mérlegelni kell, hogy megéri-e a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozni, vagy esetleg a nyugdíj mellett érdemes továbbra is munkát vállalni.

A közvélemény kutatások alapján is kijelenthető, hogy a magyarok csak egy csekély része gondolja úgy, hogy az állam által biztosított nyugdíjból megfelelő életszínvonal mellett meg tudna élni. Ráadásul egyre több nyugdíjas korba lépőnek nem feltétlenül a nyugodt, pihenéssel töltött időskori évek jutnak eszébe, hanem ezt az időszakot is inkább aktívan, munkával töltenék. Pláne akkor, ha a munkájukat szeretik is, és a nyugdíjas élet még nem tűnik vonzónak számukra.

Ennek természetesen több oka lehet, viszont, ugyanakkor, ha a jövedelmi oldalt nézzük a munkavállalás folytatása nagyon is indokolt. Míg a nettó átlagkereset 200 ezer forint körül mozog, addig az átlagnyugdíj 120 ezer forint körül van, vagyis 40%-kal is alacsonyabb.

Ugyan a tényleges nyugdíj mértéke sok egyéni tényezőtől függ (életpálya átlagkereset, munkában töltött évek), hüvelykujjszabályként a helyettesítési rátával számolhatunk, ami az utolsó kereset és a kezdőnyugdíj arányát mutatja meg. Ez jelenleg 70%, tehát egy mai 190 ezer forintos átlagos havi keresetből kiindulva ez azt jelenti, hogy újdonsült nyugdíjasként 133 ezer forintos járandóságot kapnánk.

Vagyis ezt a 30-40%-os keresetkiesést szükséges megfelelő mértékű előtakarékoskodással, vagy a munkával töltött idő kitolásával lehet áthidalni, ha nem akarjuk drámai módon visszafogni az életszínvonalunk. Amennyiben lehetőség van rá a nyugdíjcélú megtakarítás összegyűjtését már hosszú évekkel a nyugdíj előtt érdemes elkezdeni, viszont a munka folytatása is sokak számára nyitott út lehet.

A következő kalkulátorral megnézheted, hogy mekkora nyugdíj-kiegészítést érhetsz el az előtakarékoskodással!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A nyugdíj mellett dolgoznánk tovább

A nyugdíj melletti munkavállalás lehetősége nem feltétlenül adott minden esetben a munkaerő-piacon, ugyanis előfordulhat olyan eset, hogy a nyugdíjról le kell mondani a fizetés fejében.

A szabályozás leginkább a versenyszférában dolgozókkal szemben megengedő, ugyanis ők különösebb korlátozás nélkül folytathatják a munkát, amellett hogy nyugdíjat is kapnak. Ilyenkor a munkából származó jövedelem után ugyanúgy meg kell fizetni a közterheteket, annyi különbség van, hogy a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, és a munkaerő-piaci járulékot nem kell leróni az állam felé (összesen 29%-os közteher rakódik a jövedelemre). A 10%-os nyugdíjjárulékot azonban ugyanúgy meg kell fizetni, de ez már a későbbi nyugdíjemelésekbe számít bele, aminek mértéke 0,5% minden évben.

Jelenleg kedvezményes nyugdíjkorhatárra jogosultként (például a nők 40 éves munkaviszony után járó nyugdíja) vagy a közszférában dolgozóként gördülnek elénk komolyabb akadályok, amikor is már komolyan mérlegelnünk kell, hogy inkább a munkánkat folytatjuk, vagy a nyugdíjra tartunk igényt.

Amennyiben korhatár előtti nyugdíjellátásban részesülhetünk, már keresetkorlátozással találjuk szembe magunkat: az aktuális bruttó minimálbér legfeljebb 18 szorosát (jelenleg évi 2,295 millió forintot, vagyis havi bruttó 191 forintot) kereshetjük meg egy év alatt a nyugdíjon kívül. Vagyis fokozottan szükséges figyelni erre a fizetési plafonra, hiszen ha ezt meghaladja a fizetésünk, már elesünk a nyugdíjtól.

A közszférában még szigorúbbak a feltételek, ugyanis amennyiben a munka folytatása mellett tesszük le a voksunkat, akkor a nyugdíjról minden esetben le kell mondanunk, vagyis minden úgy zajlik tovább, mintha nem töltöttük volna be a nyugdíjkorhatárt.

Persze ez nem azt jelenti, hogy végleg búcsút lehet inteni a nyugdíjnak, de arra számítanunk kell, hogy ha abba is hagyjuk a munkát, leghamarabb a következő év elejétől kaphatjuk meg az időskori járandóságunkat (tehát a munka elvesztésének is van kockázata).

Ha kitolnánk a munkában töltött éveket

Ugyanakkor adott esetben az is megoldás, hogy a nyugdíjkorhatár elérésével nem vonulunk nyugdíjba, hanem ráhúzunk még néhány évet a munkahelyünkön. Azzal, hogy több időt töltünk a munkában a leendő nyugdíjunk mértékét tudjuk növelni, úgy, hogy minden ledolgozott év elteltével 6 százalékkal nagyobb járandóságra leszünk jogosultak (legalább 20 év letöltött szolgálati idővel).

Így, ha a kezdő nyugdíjunk például 120 ezer lenne, de még ráhúzunk a munkahelyen egy évet akkor havi 127 ezer forintos időskori járandóság fog minket illetni, míg két év elteltével 134 ezerre nő a nyugdíj.

1 Hozzászólás

 1. F. J.

  Menjen a fenébe a Magyar állam. Mindig kitalálják, hogy melyik államrendszert kelljen követni, milyen szigorú szabályozással, de az egészségileg lerobbant, kiszipolyozott magyar emberek már 50 éves kortól megérdemelnék minden feltétel nélkül a nyugdijba vonulást. Mennyi elcsalt túlóra, mennyi ki nem fizetés veszile a sápot a magyarok fejéről, pld a magánnyugdij pénztár és egyéb csalások sorozata, amelyeket minden konzekvencia nélkül el kell tűrni. Elég ebből. Miért nem lehet a nyugati morált követni, ahol a nyugdijasok nem az éhhalál küszöbén küzdenek, hanem élik világukat ,és elmennek világot látni, kinyilik életük hátra levő részének az értelme. Ezeklennének a helyes törekvési direktivák. A sok fölösleges hivatali aktakukacokat pedig ismét be lehetne integrálnia termelői ágazatok valmelyikébe, hogy ne csak látszólagos fizetéseket kapjanak, és idegbetegként tegyék le a munkát, a sok semmire.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Már nem divat szerelemből házasodni?

2018. 12. 12.

Általános jelenség a tehetősebb társadalmakban, hogy az emberek mind idősebb korban köteleződnek el, úgymond szerint szeretik „kitombolni” magukat, így persze a házasság és a gyerekvállalás is mind későbbre tolódik. Magyarországon...

Blogajánló

 • alapblog

  Infokommunikációs kockázatok és mellékhatások

  Az amerikai részvényindexek ismét célba vették korábbi csúcsaikat, az idei évi intenzív emelkedés következtében néhány százaléknyi távolságra tartózkodnak attól. A technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq 100...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.