Nyugdíjba mész? Így változnak a pénzügyeid!

szerző: Kerezsi Tibor
2017. 05. 22.

Több évtizednyi munka után a legtöbben megváltásként tekintenek a nyugdíjas évekre: az ember élete megváltozik, lelassul. Nem kell bejárni dolgozni, lesz idő pihenni. Viszont nemcsak az életvitel, hanem a pénzügyek is jelentősen változnak. Hogy más ne említsünk, a munkabér utáni első fizetés is sokaknak kellemetlen meglepetés lehet. Mit lehet tenni, hogy elviselhető legyen a változás?

Kieső jövedelem

Az áltagos kereset Magyarországon 198 400 Ft volt májusban (kedvezmények nélkül), míg a legfrissebb adatok szerint az átlagnyugdíj 109 318 Ft. Azaz majdnem 45%-kal kevesebb az átlagbérnél az átlagnyugdíj. Ez drámainak tűnik, de a valós kép ennél árnyaltabb.

Amennyiben valakinek folyamatosan teljesen bejelentett munkaviszonya volt, annak várhatóan az első nyugdíja az utolsó fizetésének 56%-a körül lesz. Még így is 40%-nyi bevétel fog hiányozni!

Nem kell hozzá sokat költeni, hogy a kereset 30-40%-ának kiesése érzékenyen érintsen valakit. De szerencsére nem csak a bevétel, a kiadási oldalon is jelentkezik egy jelentős méretű csökkenés.

Csökkenő kiadások

Utazási költség

Amennyiben valaki nyugállományba vonul, már nem kell napi szinten munkába járnia. Legtöbbet azok spórolhatnak ezen tételen, akik autóval jártak dolgozni. Nekik több tízezer forintot is jelenthet csak ez a tétel. Főként, ha még parkolóhelyet is kellett bérelni az autónak.

Akik tömegközlekedéssel jártak eddig, azoknak kisebb tételt jelentett a nyugdíj előtt is a bejárás, így a megtakarítás is kisebb. Viszont a nyugdíjas bérlet kedvezőbb, mint a teljes árú.

Étkezési költség

Amennyiben valaki dolgozik, sokszor nincs lehetősége magára főzni (konyha hiánya, vagy idő kevéssége, esetleg a közösség szokása miatt). Természetesen a nyugdíjasként már más a helyzet: saját konyhájában, szinte korlátlan idő alatt, fillérekből megoldható a heti menü. Ez a költség egyénenként eltérő, de több tízezer forint lehet havonta.

„Csak a munkahely miatti” költség

Az irodai alkalmazottak egy jelentős része a mindennapokban nem járna öltöny-nyakkendőben, de még csak ingben sem. Sőt, sokan csak a munkahelyi közösség és stressz miatt járnak el sörözni a munkatársakkal. Nem is beszélve a mozgásszegény munkahely miatti kondi bérletekről, vagy a kollégák, ügyfelek lenyűgözését szolgáló kiegészítőkről (új telefon, óra, ékszer). Ezek, és ilyen jellegű költségek mind a múlté, ha az ember nyugdíjba megy.

Olcsóbb lehetőségek

Eddig idő és lehetőség miatt a dolgozó ember ott, és akkor vett meg mindent, amikor szüksége volt rá. Egy nyugdíjasnak jobban van lehetősége kivárni, vagy akár utazni egy-egy remek árleszállításért.

De ide tartoznak a nyugdíjasként igénybe vehető kedvezmények, akár utazásnál, kulturális eseményeken, vagy épp a bankszámlák terén. Érdemes tehát minden nyugdíjas kedvezményt kihasználni.

Elfelejtik meglépni: shift down

A fenti költségcsökkenések egy része automatikusan is bekövetkezik nyugállományba vonulással. Egy részükért egy picit tenni is kell, de vannak olyan változások, amit a legtöbb nyugdíjas sohasem lép meg, pedig meg kellene tennie.

Miért tartana fent a volt munkahelyéhez közel eső, már a gyerekek kirepülése után is nagynak számító ingatlant? Miért fűtene valaki egy feleslegesen nagy lakást?

A korábban vásárolt nagy autó sem feltétlen kell a szimpla helyváltoztatáshoz. Lehet, hogy érdemes kisebbre cserélni. Városban lakóknak lehet, hogy teljesen felesleges autót tulajdonolni. Sokszor olcsóbb bérelni, mint egész évben biztosítást, olajcserét, szervizt, gumikat, és miegyebet fizetni.

A korábban megszokott, a stresszes munkahely miatti wellness hétvégékről is le lehet mondani.

Összefoglalva az eddigi megszokott életszínvonalat csökkenteni kell. Nyilván ez a legnehezebb. Alapból is lefelé mozdulni mindig rossz érzésekkel teli, de sokan kötődnek a korábbi (feleslegesen nagy) lakásuk, házukhoz is.

Árnyoldal: néhány költség bizony nőni fog

Amikor az ember egész nap otthon van, akkor bizony áramból és vízből is több fog fogyni. Ezek ugyan apró változások lesznek, ám a fűtésszámla jelentősen (több ezer, tízezer forinttal) is növekedhet. Ráadásul nyugdíjban nincs már cafeteria sem. Pedig ezáltal úgy tűnt, mintha a bérlet, a belföldi nyaralás, vagy az étkezés részben ingyenes lenne. Mostantól ezeket a költségeket is a nyugdíjból kell fedezni.

Ráadásul az egészség megőrzése (vagy helyreállítása) egészen biztosan növekvő szerepet fog játszani a kiadásokban.

Befektetések

A nyugdíjig jó esetben az ember megtakarít. Ám a legtöbb esetben a nyugdíj után erre már nem lesz lehetősége, így a megtakarításait kell felhasználni. Itt sokan elkövetik az egyik legnagyobb hibát: rövid nyugdíjban töltött idővel terveznek.

Az ábrából kitűnik, hogy a nyugdíjas korban várható élettartam folyamatosan emelkedik, és 2013-ban is már átlagosan majdnem 17 év volt Magyarországon (Európai Uniós átlag majdnem 20 év volt).

Tehát nem biztos, hogy minden megtakarítást érdemes kockázatmentes befektetésbe mozgatni. Persze át kell rendezni a befektetéseket, hogy egy részét fel lehessen használni. De továbbra is megérheti adóoptimalizáló befektetésekben, azaz 5 éves TBSZ-ben és 10 éves kötelező várakozási idővel rendelkező önkéntes nyugdíjpénztári számlát nyitni. Mert várhatóan jóval tovább élünk, mint amire most számítunk.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Segítünk megtalálni a számodra legjobb NYUGDÍJMEGOLDÁST

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Elmondjuk mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Természetesen, amennyiben önkéntes nyugdíjpénztári szerződést köt egy nyugdíjas, akinek nincs már személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége, az adójóváírásra sem jogosult. De az adómentességet ugyanúgy élvezheti.

Viszont, aki nyugdíj mellett még dolgozik, vagy bármilyen egyéb SZJA alá tartozó jövedelmet kap, annak még erről sem kell lemondania.

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

Állami támogatás, elérhető többlet nyugdíj, költségek…

 • Nyugdíjcélú megtakarítással kapcsolatos kérdésed van? Mi tudjuk a választ!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

4 Hozzászólás

 1. Borsos Csaba

  Sokat agyaltak ezen a kimutatáson, de elfelejtik hangsúlyozni, hogy az illető 40-47 évet dolgozott, és miért kellene az addig elért életszínvonalát csökkenteni? Miért nem ő maga dönt róla!
  aki dolgozott megérdemli a welness hétvégét is.Az orvosi költségek kimaradtak!!!

  2017.05.22.08:33

 2. Szakértő

  Már hogy lehetne ilyen egyszerűen egy öregségi nyugdíjat előre kiszámítani, amikor 1988.01.01-től szerzett jövedelmek számítanak be az átlagkeresetbe valorizálva és degresszálva, arról nem beszélve, hogy minden életút rendkívül egyedi! Egyáltalán nem mindegy az összeg meghatározása szempontjából mennyi a figyelembe vehető szolgálati idő, a szerzett jövedelmek átlaga pedig az összes szerzett jövedelemből fog összetevődni, ami lássuk be annak a függvénye ki mennyi ideig mennyi pénzt keresett, beosztottként, vezetőként, munkanélküliként, stb. Ez a kalkulátor ilyen formán van olyan jó, mint a vurstli javasasszonya, mert vagy bejön, vagy nem…A 70 %-os utolsó havi fizetés pedig szín tiszta ostobaság.Ezzel szédíteni a majdan nyugdíjba készülőket felelőtlenség.Legalább utána járt volna a cikk írója.

  2017.05.22.19:21

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Szakértő! A szövegben szereplő nyugdíjra vonatkozó becslésben elírás történt, nem 70%-ot akartunk írni, hanem 56%-ot. Ez nem ostobaság, ugyanis 40 év szolgálati idő után a nettó átlagkereset 80%-át kell megkapnunk az államtól (kimagasló jövedelem esetén jönne képbe a degresszió, így attól most tekintsünk el). Ha megnézzük, és a valorizációs szorzókkal próbálunk egy átlagos életutat modellezni (átlagkeresettel), akkor az utolsó nettó keresethez képest körülbelül a 70%-a lesz az életpálya átlagkereset (ez utóbbi maradt benne véletlenül). Ha ezt a két értéket összeszorozzuk (0,8*0,7), akkor megkapjuk az 56%-os értéket, mint kezdőnyugdíjat. Azt nem értjük, hogy a kalkulátorral mi a probléma, hiszen az éppen az önkéntes nyugdíjpénztárból származó nyugdíj-kiegészítés mértékét adja meg. Arányosít persze az állami nyugdíjhoz, de teljesen máson van a hangsúly. Méghozzá azon, hogy rendszeres megtakarítással és állami támogatással hova lehet elérni. A kalkulátor minden oldalról védhető, és szakmailag megalapozott számítást ad. Végül, Ön szerint, ha az ONYF is hetekig számolja ki, hogy mekkora lehet a kezdőnyugdíj, akkor mit érdemes tenni egy rövid cikk keretében? Éppen azt, hogy egy átlagos helyzetet nézünk meg. Mert legalább ez érthető, és lehet hozzá viszonyítani. Reméljük sikerült tisztába tenni a nem éppen egyértelmű kérdéseit!

   2017.05.23.13:05

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Vihar ide, vihar oda, a nyugdíjpénz jó helyen van!

2018. 06. 20.

Az év első fele alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai nem lesznek olyan kiválóak, mint az utóbbi években. Ennek oka, hogy a kötvények és a részvények felett is borús fellegek gyülekeznek....

Nyugdíj: az nyerte a legtöbbet, aki a legkevesebbet vesztette

2018. 06. 17.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai jobb, ha felkészülnek: a tavalyi bődületes 10% feletti teljesítmény után, idén sokkal szerényebb teljesítménnyel kell majd beérniük. Sőt, ha minden így marad, akkor veszteséget fognak elkönyvelni...

Emelkedni fog a nyugdíjkorhatár? Megmutattuk a héten!

Pénzügyi döntések a hitelfelvétel után, elszálló nyugdíjkorhatár. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten és most egy kis ízelítőt is adunk belőlük. Heti összefoglalónk következik! Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod,...

Elszáll a nyugdíjkorhatár, de több nyugdíjunk lesz?

2018. 06. 15.

Egy friss elemzés rendkívül erős megállapítást tett, eszerint olyan kemény helyzet elé állítja a társadalom öregedése a nyugdíjrendszert, hogy 2015 és 2050 között az OECD országokban átlagosan 8,4 évvel kellene...

Blogajánló

 • alapblog

  Záróra

  Egy régen neves cuki végleg bezárt, egy másik még csak átmenetileg, mert nincs munkaerő, egy harmadik étterem azt választotta, hogy vasárnap délutántól szerda délig zárva...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.