Betöltés

Nyugdíjemelés önerőből is megy 65 év felett

szerző: Bankmonitor.hu
2018-06-03

Egyre több nyugdíjas korú dönt úgy, hogy szükségből, vagy csak, hogy csináljon is valamit, tovább dolgozik. Ilyenkor ugyanúgy SZJA adófizetésre kötelezettek, mint az aktív korú munkavállalók. De így ők is ki tudják használni a 20%-os adójóváírást, amivel a megtakarításaikat kiegészíti az állam. Ráadásul ezt a megtakarítást bármire felhasználhatják. De mennyit kell rá várni?

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

Ma már koránt sem egyedülálló, hogy valaki nyugdíjas kora ellenére dolgozik. Ilyenkor hiába nyugdíjas valaki, személyi jövedelemadó bevallást kell készítenie, és természetesen adófizetési kötelezettsége is keletkezik. És ha már van valakinek SZJA befizetése, akkor élhet az adó-visszatérítés lehetőségével is. Márpedig azt érdemes kihasználni, hiszen a megtakarításainkat az állam kiegészíti a befizetéseink 20%. Ám ehhez valamilyen államilag dotált megtakarítást kell választani. Ilyenek a nyugdíjban szabadon felhasználható dedikáltan nyugdíjcélú-megtakarítások.

Tudni szeretnéd, mekkora összeget tudsz összegyűjteni nyugdíjig? Használd kalkulátorunkat és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Nyugdíjasként sokkal jobban megéri a már meglévő, nyugdíjcélú-megtakarításunkba befizetni. De mit tegyen, akinek ilyen nincs? Fontos tudni, hogy a nyugdíjcélú-megtakarítások minimum várakozási ideje 10 év. Azaz legalább ennyi idő múlva lehet mindenféle retorzió nélkül megszüntetni. De mivel a várható nyugdíjban töltött idő folyamatosan emelkedik, és közeledik a 20 évhez (főként nők esetén), így a tízéves megtakarítás ebben a megvilágításban nem is tűnik olyan hosszúnak. Ráadásul bizonyos feltételekkel 10 évnél hamarabb is hozzájuthatunk a szabadon felhasználható megtakarításainkhoz.

Nyugdíjbiztosítás

Nyugdíjbiztosítás mindig a kötés időpontjában fennálló nyugdíjkorhatárra szól. Ebből kiderül, hogy nyugdíjasként ilyet már nem köthetünk, illetve nyugdíjasként már nem rendelkezhetünk szerződéssel. (Leszámítva azt az esetet, ha nyugdíjba vonulásunk előtt 10 éven belül kötöttük, mert akkor a nyugdíjbiztosításban lévő pénz kifizetése túlnyúlhat a nyugdíjkorhatárunkon.)

Önkéntes nyugdíjpénztár

Önkéntes nyugdíjpénztári tagságunkat fenn tudjuk tartani nyugdíjasként is, sőt, akár nyugdíjasként is nyithatunk ilyen megtakarítási formát. Ráadásul nyugdíjasként már nem kell megfizetnünk a nyugdíjpénztár egyik legjelentősebb költségét, az úgynevezett működési költséget. Amennyiben nyugdíjasként nyitjuk, és mégsem szeretnénk megvárni a 10 évet, lehetőségünk van hamarabb is hozzájutni az ide fizetett megtakarításainkhoz. Ám ekkor viszont hiába vagyunk nyugdíjasok, adót kell fizetni.

Ráadásul ilyenkor a tőke (!) adóköteles, és 15% SZJA-t kell fizetni utána. De ez még így is kedvezményes, hiszen amennyiben nem lennénk nyugdíjasok, akkor 19,5% egészségügyi hozzájárulást (EHO-t) is meg kellene fizetni. De legalább a kapott adó-jóváírásokat nem kell visszafizetni. Amennyiben viszont nyitás után 10 évig megtartjuk (és már nyugdíjasok vagyunk), akkor teljesen adómentesen hozzájuthatunk az itt felgyűlt összeghez.

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)

Nyugdíj-előtakarékossági számlával rendelkezhet nyugdíjas is, sőt nyugdíjasként is lehet ilyet nyitni. Viszont itt is érvényes a 10 éves várakozási idő. Amennyiben ezen időszakon belül szeretnénk hozzájutni a bent összegyűlt vagyonhoz, akkor SZJA fizetési, illetve EHO fizetési kötelezettségünk is keletkezik. Szerencsére itt nem a tőke után kell adót fizetni, hanem csak az elért nyereség után. Viszont, ha megvárjuk a 10 éves minimum várakozási időt, akkor teljesen adómentesen juthatunk az itt felhalmozott vagyonunkhoz. Azt jó tudni, hogy nyugdíj-előtakarékossági számlán tarthatunk osztalékfizető részvényeket, azonban a kapott osztalékok a NYESZ esetén adókötelesek.

5 Hozzászólás

 1. Kálmán

  Tisztelt Bankmonitor!
  Nyugdíj mellett dolgozom is, az önkéntes nyugdíjpénztári tagságom fenntartása mellett ki is használom a 20%-os adójóváírást, így a cikk rólam (is) szól. Meglepetéssel olvastam viszont, amit
  Önök írnak: “… nyugdíjasként már nem kell megfizetnünk a … működési költséget”, mert tőlem továbbra is levonják a havi befizetésem 6%-át. Elolvastam a működési költségről linkelt cikküket is, de abban sem találok semmit erre vonatkozóan. Vagy csak elkerülte a figyelmemet?
  Köszönöm a segítségüket!
  Kálmán

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Kálmán,

   Ismerünk olyan pénztárat, ahol ezt az információt kaptuk a nyugdíjkorhatár utáni tagdíjfizetéssel kapcsolatban. Célszerű lenne Önnek is megkérdeznie a pénztárát, hogy mik a lehetőségei, ha fizetné még tagdíjat de még nem kéri a nyugdíj-kifizetést.

 2. Kálmán

  Köszönöm a tanácsot, utánajárok!

 3. Mezei Jenőné

  Tisztelt Bankmonitor!
  Szeretném kérdezni: Én2016_ban nyitottam NYESZ számlát. 2018.márciusában mentem nyugdíjba. Mikor juthatok hozzá a pénzemhez legkorábban?

  1. Singer Zoltán

   Kedves Mezei Jenőné!

   Általános esetben 10 évig kellene meglennie a NYESZ számlájának ahhoz, hogy nyugdíjcélra adómentesen használhassa fel. Ilyen módon még 8 évig kellene várnia. A megszüntetését nem javasoljuk, mert nagy adóvonzattal járna. Ehelyett azonban van egy olyan lehetőség, ami alapján korábban is hozzájuthat a pénzéhez. A NYESZ számla ugyanis átalakítható Tartós Befektetési Értékpapírszámlává (TBSZ-szé). Ez pedig nem számít megszüntetésnek. Ilyen módon átalakítva a számláját, mindössze a NYESZ számlájára a tárgyévben (az átalakítás éve) és az előző évben visszakapott adót kell 20%-kal növelten visszafizetnie (be kell írnia az adóbevallásba). Ha a tárgyévben és az azt megelőző évben nem kapott vissza a NYESZ számlájára adót, akkor viszont ingyenesen alakíthatja át a számláját. A számla átalakítását egy bankfiókban kérheti, viszont a banki ügyintéző várhatóan a bankközpontot fogja keresni az ügyben, mivel a legtöbb ügyintéző nem tud erről a lehetőségről. Ha az átalakítást követően azonnal hozzá szeretne férni a pénzéhez, azt javaslom, hogy még az átalakítást megelőzően, még a NYESZ számláján adja el az összes befektetését, így a TBSZ számlára már csak a pénzt vezetik át, emiatt ott már nem keletkezik hozama, ami után adóznia kellene. Így akár már a TBSZ-re alakítás napján vagy az azt követő napon adómentesen hozzáférhet a TBSZ-re került pénzéhez. Nyilván, csak akkor lesz a történet vége költségmentes, ha a tárgyévben és az azt megelőző évben nem kapott vissza pénzt az adójából. Ha idén és/vagy tavaly kapott vissza pénzt, vagy már idén is fizetett be a NYESZ-re, akkor érdemes kivárnia az adózási szempontból megfelelő időpontot. Példák: 1. Amennyiben utoljára tavaly kapott vissza pénzt (azaz tavalyelőtt fizetett be és tavaly igényelt vissza adót utoljára), akkor legkorábban már a 2019.01.02. munkanapon ADÓMENETESEN kezdeményezheti a számla átalakítását. 2. Ha idén kapott vissza pénzt utoljára (azaz tavaly fizetett be és idén igényelt vissza utoljára), akkor Önnek csak 2020.01.02-től lesz ADÓMENTES a számla átalakítása. 3. Az is előfordulhat, hogy még idén is fizetett be pénzt. Amennyiben ezzel kapcsolatban az adót jövőre visszaigényli, akkor csak 2021.01.02-tól tudja ADÓMENTESEN átalakítani a számláját.
   Ha mindenképp szüksége van már most a pénzre, akkor bármikor átalakíttathatja a számláját, de számolnia kell a fent említett tárgyévben és azt megelőző évben visszaigényelt adó 120%-ban történő visszafizetésével.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagyon lemaradtak a nyugdíjak a bérekhez viszonyítva

2019. 05. 05.

Az elmúlt négy évben robbanásszerűen nőttek a bérek. A nyugdíjak azonban csak lényegesen kisebb mértékben. Az eredmény: ma közel 45 ezer forint „hiányzik” az átlagnyugdíjból. A trend alapján egyértelmű, hogy...

Blogajánló

 • alapblog

  Kávékapszulából saláta

  A szingapúri Nespresso visszaveszi a környezetszennyezőnek beállított használt kávékapszulákat, az alumíniumot újrahasznosítja, a zaccot meg elpasszolja egy Sky Greens nevű vertikális biofarmra, ahol a termesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.