Nyugdíjemelés önerőből is megy 65 év felett

Nyugdíjemelés önerőből is megy 65 év felett
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-03 Frissítve: 2021-08-06
 

Egyre több nyugdíjas korú dönt úgy, hogy szükségből, vagy csak, hogy csináljon is valamit, tovább dolgozik. Ilyenkor ugyanúgy SZJA adófizetésre kötelezettek, mint az aktív korú munkavállalók. De így ők is ki tudják használni a 20%-os adójóváírást, amivel a megtakarításaikat kiegészíti az állam. Ráadásul ezt a megtakarítást bármire felhasználhatják. De mennyit kell rá várni?

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

Ma már koránt sem egyedülálló, hogy valaki nyugdíjas kora ellenére dolgozik. Ilyenkor hiába nyugdíjas valaki, személyi jövedelemadó bevallást kell készítenie, és természetesen adófizetési kötelezettsége is keletkezik. És ha már van valakinek SZJA befizetése, akkor élhet az adó-visszatérítés lehetőségével is. Márpedig azt érdemes kihasználni, hiszen a megtakarításainkat az állam kiegészíti a befizetéseink 20%. Ám ehhez valamilyen államilag dotált megtakarítást kell választani. Ilyenek a nyugdíjban szabadon felhasználható dedikáltan nyugdíjcélú-megtakarítások.

Tudni szeretnéd, mekkora összeget tudsz összegyűjteni nyugdíjig? Használd kalkulátorunkat és kiderül!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Nyugdíjasként sokkal jobban megéri a már meglévő, nyugdíjcélú-megtakarításunkba befizetni. De mit tegyen, akinek ilyen nincs? Fontos tudni, hogy a nyugdíjcélú-megtakarítások minimum várakozási ideje 10 év. Azaz legalább ennyi idő múlva lehet mindenféle retorzió nélkül megszüntetni. De mivel a várható nyugdíjban töltött idő folyamatosan emelkedik, és közeledik a 20 évhez (főként nők esetén), így a tízéves megtakarítás ebben a megvilágításban nem is tűnik olyan hosszúnak. Ráadásul bizonyos feltételekkel 10 évnél hamarabb is hozzájuthatunk a szabadon felhasználható megtakarításainkhoz.

Hirdetés

Hirdetés

Nyugdíjbiztosítás

Nyugdíjbiztosítás mindig a kötés időpontjában fennálló nyugdíjkorhatárra szól. Ebből kiderül, hogy nyugdíjasként ilyet már nem köthetünk, illetve nyugdíjasként már nem rendelkezhetünk szerződéssel. (Leszámítva azt az esetet, ha nyugdíjba vonulásunk előtt 10 éven belül kötöttük, mert akkor a nyugdíjbiztosításban lévő pénz kifizetése túlnyúlhat a nyugdíjkorhatárunkon.)

Önkéntes nyugdíjpénztár

Önkéntes nyugdíjpénztári tagságunkat fenn tudjuk tartani nyugdíjasként is, sőt, akár nyugdíjasként is nyithatunk ilyen megtakarítási formát. Ráadásul nyugdíjasként már nem kell megfizetnünk a nyugdíjpénztár egyik legjelentősebb költségét, az úgynevezett működési költséget. Amennyiben nyugdíjasként nyitjuk, és mégsem szeretnénk megvárni a 10 évet, lehetőségünk van hamarabb is hozzájutni az ide fizetett megtakarításainkhoz. Ám ekkor viszont hiába vagyunk nyugdíjasok, adót kell fizetni.

Ráadásul ilyenkor a tőke (!) adóköteles, és 15% SZJA-t kell fizetni utána. De ez még így is kedvezményes, hiszen amennyiben nem lennénk nyugdíjasok, akkor 19,5% egészségügyi hozzájárulást (EHO-t) is meg kellene fizetni. De legalább a kapott adó-jóváírásokat nem kell visszafizetni. Amennyiben viszont nyitás után 10 évig megtartjuk (és már nyugdíjasok vagyunk), akkor teljesen adómentesen hozzájuthatunk az itt felgyűlt összeghez.

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)

Nyugdíj-előtakarékossági számlával rendelkezhet nyugdíjas is, sőt nyugdíjasként is lehet ilyet nyitni. Viszont itt is érvényes a 10 éves várakozási idő. Amennyiben ezen időszakon belül szeretnénk hozzájutni a bent összegyűlt vagyonhoz, akkor SZJA fizetési, illetve EHO fizetési kötelezettségünk is keletkezik. Szerencsére itt nem a tőke után kell adót fizetni, hanem csak az elért nyereség után. Viszont, ha megvárjuk a 10 éves minimum várakozási időt, akkor teljesen adómentesen juthatunk az itt felhalmozott vagyonunkhoz. Azt jó tudni, hogy nyugdíj-előtakarékossági számlán tarthatunk osztalékfizető részvényeket, azonban a kapott osztalékok a NYESZ esetén adókötelesek.

Hirdetés
Hirdetés