Betöltés

Mi a legjobb megtakarítás nyugdíj előtt?

szerző: Bankmonitor.hu
2018-05-25

A nyugdíj-megtakarításokat érdemes már pályánk elején elkezdeni. De nem mindenkinek volt olyan szerencséje, hogy rögtön a munkába állás után félre tudott tenni nyugdíjára. Talán egyszerűen azért, mert akkoriban még nem volt kiforrott keretrendszere a nyugdíjcélú megtakarításoknak. Meg mindig van, aki későn ébred. De mit lehet tenni, ha már kevesebb, mint 10 évünk van a nyugdíjig?

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

10 éven belül

Minden államilag 20%-os adójóváírással dotált nyugdíjcélú megtakarítás legalább 10 év a futamideje. Egészen pontosan ez nyugdíjcélú megtakarításonként eltér, hogy hogyan értelmezhető ez a tíz év. De vegyük sorra a lehetőségeket!

Önkéntes nyugdíjpénztár

A 10 évet talán itt veszik a legkomolyabban: a megnyitástól számított tíz éven belül nem igazán lehet hozzáférni az itt összegyűjtött megtakarításokhoz. Emlékeztetőül az önkéntes nyugdíjpénztár adózásának működése nyugdíj előtt:

A fenti ábrához mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a nyugdíj előtt állapotot írja le. Ha valaki nyugdíj előtt nyit, akkor a 10 éves kötelező várakozási időt felülírja a nyugdíj. Nyugdíj előtt közvetlenül (vagy akár nyugdíjasként is nyitható), és ha nagyon ragaszkodunk hozzá, 10 éven belül is fel tudjuk venni az összeget. Viszont ekkor adózni kell, ráadásul a tőke után (jelenleg 15% szját, viszont a 19,5% egészségügyi hozzájárulás nyugdíjasként nem kell megfizetni) De amennyiben nyugdíjba vonuláskor megvárjuk a tíz évig hátralévő éveket, akkor utána adómentesen juthatunk a megtakarításainkhoz. Ráadásul nyugdíjkorhatár elérése után dönthetünk úgy, hogy nem fizetjük tovább a megtakarítást. De ha továbbra is fizetünk, akkor nyugdíjasként működési költséget nem terhelnek a pénztárak. Az adójóváírásokat pedig semmilyen esetben sem kell visszafizetnünk.

Tudni akarod, mennyit tudsz összegyűjteni a nyugdíjadra? Használd kalkulátorunkat és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)

Ez szintén bármikor nyitható, akár nyugdíjasként is. 10 éves várakozási idő itt csak az adózásban érhető tetten. Amennyiben 10 éven belül nyugdíjba megyünk az elért nyereségünk adóköteles.  Ráadásul nemcsak 15%-os SZJA fizetési kötelezettségünk keletkezik, hanem 19,5%-os EHO is terheli a hozamunkat. Természetesen itt is dönthetünk úgy, hogy még kivárjuk azt az időt, ami hátravan a 10 adóévig. Mert akkor teljesen adómentesen lehet hozzájutni az itt gyűjtött összeghez. Amennyiben a számlanyitás követően 3 éven belül megyünk nyugdíjba, akkor az adójóváírásokat is vissza kell fizetnünk.

Illetve még nyitva áll a lehetőség, hogy a NYESZ számlánkat TBSZ (tartós befektetési számla) számlává alakítsuk. Ekkor az utolsó két év adójóváírását kell 20%-kal növelve vissza fizetnünk, de utána egy teljesen közönséges TBSZ számlánk marad, amit bármikor megszűntethetnünk (EHO mentesen!). Nem tudjuk meddig fog ez a lehetőség fennállni, mindenesetre egyelőre még működik az átjárhatóság.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosításnál viszont fontos az életkor, mert például nyugdíjasként már nem indíthatunk szerződést, de nagyon közel sem a nyugdíjhoz (pl. 5 éven belül). Viszont amennyiben a jelenlegi nyugdíjkorhatárig kevesebb, mint 10 évünk van, akkor is nyithatunk ilyet. Ilyenkor az a különlegessége, hogy a jelenleg érvényes nyugdíjkorhatár elérésekor megnézik: mennyi idő van még a szerződéskötéstől számolt 10 évig és a nyugdíjkorhatár után havi részletekben kapjuk meg a megtakarításainkat. Tegyük fel, hogy 7 évünk van a nyugdíjig. Ekkor a nyugdíjkorhatár elérése után 3 évig havi részletekben megkapjuk a teljes összeget. De ha 9 évünk van a nyugdíjkorhatárig, akkor egy év alatt fizetik ki a teljes megtakarításainkat. Ráadásul adómentesen, és még az adójóváírást sem kell visszafizetnünk.

És az is tejesen mindegy, hogy időközben emelték-e a nyugdíjkorhatárt. Mert szemben a másik két nyugdíj-megtakarítással, itt mindig a szerződéskötés-kori nyugdíjkorhatárral számolnak. Ez idő szempontjából könnyebben tervezhetővé teszi.

Más jellegű megtakarítások

Természetesen amennyiben lemondunk a 20%-os adójóváírásról, akkor gyakorlatilag bármiben gyűjthetjük a nyugdíjra szánt összegeket. Talán a korábban említett TBSZ számla szokott lenni a röviddel a nyugdíj előtt járók leggyakoribb alternatív választása, mert akkor legalább az árfolyamnyereség és kamatadót el lehet vele kerülni (abban az esetben, ha öt évig megtartjuk a számlát).

2 Hozzászólás

 1. Rudi

  Tisztelt Bankmonitor!

  Milyen takarékossági lehetősége van a (már több éve) nyugdíjasnak?

  1. bankmonitor.hu

   A nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségek közül az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj-előtakarékossági száma jöhet szóba (előbbinél . Viszont csak akkor érdemes ezeket kihasználni ha a 20%-os adójóváírást is igénybe tudja venni, tehát van személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége.
   A cikkben említett lehetőségek közül még szóba jöhet a TBSZ, amivel adómegtakarítás érhető el (ezen gyakorlatilag bármilyen értékpapírt elérhet).

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagyon lemaradtak a nyugdíjak a bérekhez viszonyítva

2019. 05. 05.

Az elmúlt négy évben robbanásszerűen nőttek a bérek. A nyugdíjak azonban csak lényegesen kisebb mértékben. Az eredmény: ma közel 45 ezer forint „hiányzik” az átlagnyugdíjból. A trend alapján egyértelmű, hogy...

Blogajánló

 • alapblog

  Mivel fizetünk a jövőben?

  Az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című műsorunk tegnapi adásában Varga Lóránt, az MNB fősztályvezetője, valamint Szabó Dávid, a HOLD Alapkezelő alapkezelője...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.