loading

Olcsó most a lakáshitel, de a csok-hitel verhetetlen!

Bezuhant a lakáshitelek iráni érdeklődés 2020 első hat hónapjában, és bár a szuperolcsó csok-hitelekből is kevesebbet igényeltek, mint egy évvel korábban, ezek aránya mégis egyre nő a lakáshiteleken belül. Nem véletlenül, hiszen egy 10 millió Ft-os, 20 évre felvett lakáshitelnél akár 10 ezer Ft is lehet az ezzel elérhető pénzügyi előny havi szinten az állami kamattámogatásnak köszönhetően.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Alaposan visszaesett 2020 első fél évében a lakáshitelezés Magyarországon, aminek a koronavírus járvány miatti zárlat, az ingatlanárak jelentős emelkedése, valamint a bankok szigorúbb hitelbírálata egyaránt oka lehet. Számszerűsítve ez azt jelenti,  hogy a KSH szerint az első hat hónapban az engedélyezett lakáshitelek száma 16%-kal, míg értéke 5,4%-kal csökkent. Mivel a lakáshitelek összértéke nagyobb mértékben csökkent a hitelszerződések darabszámánál, az egyben azt is jelenti, hogy az átlagos hitelösszeg emelkedett (9,1 millió Ft-ról 10,3 millió Ft-ra).

Miközben a lakáshiteleknél komoly visszaesést láthatunk, az engedélyezett hiteleken belül mind nagyobb a támogatott hitelek  – csok hitelek – aránya: amíg 2019 első felében 8,9% volt az arányuk az összértékhez képest, addig 2020 első felében már 17,9% volt ugyanez.

Az engedélyezett lakáscélú hitelek összegének alakulása 2019-2020

 

A támogatott lakáshitelezés térnyeréséhez több intézkedés is hozzájárult:

 • 2018 végétől emelkedett az új lakáshoz igénybe vehető családi otthonteremtési támogatás (csok) összege, és bővült a jogosultak köre is.
 • 2019 júliusától a használt lakások vásárlásához is elérhető lett a csok-hoz kapcsolódó támogatott hitel, és megszűnt a 35 milliós értékhatár, ezzel a támogatott hitel a nagyvárosi igénylők szélesebb köre számára vált elérhetővé.
 • Ugyanekkor elindult a falusi csok is, amely együttesen kínál támogatott hitelt lakásvásárlásra és -felújításra.

Havi 10 ezer Ft-tal is olcsóbb lehet egy csok-hitel!

A támogatott csok-hitelek sajátossága, hogy a kamatuk legfeljebb fix 3% lehet a futamidő végéig, ugyanis az állam támogatást nyújt ezekre. Ez jelentős pénzügyi előnyt biztosít a piaci lakáshitelekhez képest, jelenleg például a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint a legolcsóbb 10 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel és csok-hitel között havi fizetnivalóban 10 353 Ft a különbség, ami teljes visszafizetésben több mint 3 millió forintot jelent.

A legkedvezőbb támogatott csok-hitelek és piaci lakáshitelek havi törlesztője 10 millió Ft hitelösszeg és 20 éves futamidő esetén, vlgig fix kamat esetén

A fenti ábrán jól látható, hogy a csok-hitelek nincsenek kitéve a piaci változásoknak, vagyis a hitelkalkulátor alapján tavaly év eleje óta változatlan havi törlesztővel lehet ezekhez hozzájutni, miközben az elérhető legolcsóbb piaci lakáshitel költsége némileg változott. Ennek ellenére jelenleg rendkívül kedvező a lakáshitelek kondíciója támogatások nélkül is, így aki végig fix kamatú kölcsönt igényel, az egy 10 millió Ft-os, 20 évre felvett hitel esetében 2 ezer Ft-tal kisebb havi költségre számíthat, mint akár 2019 elején.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Megőrült, aki a jelenlegi helyzetben vesz fel lakáshitelt?

Megéri hitelt felvenni ilyen bizonytalan gazdasági környezetben? Az olcsó kamatok vonzereje nagyobb, mint a hiteligénylésben rejlő veszélyek? Mire érdemes figyelni, milyen kockázatokat lehet csökkenteni? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Ha megvan a 3,5 millió beoltott, a jövő hét közepén nyithatnak a teraszok

  Orván Viktor a közösségi oldalán ismertette a tervezett nyitási intézkedéseket. A vendéglősökre vonatkozó részt kiemeltük. Az újranyitás következő lépéseként, amikor 3,5 millió ember megkapja az első oltását a koronavírus ellen, ki lehet nyitni a vendéglátóhelyek teraszait– mondta a kormányfő. A miniszterelnök úgy számol, hogy a 3,5 milliós számig jövő szerdára vagy csütörtökre juthatunk el.A vendéglátósok teraszdíját eltörlik – tette hozzá....