Betöltés
loading

Falusi csok: ezek a leggyakoribb félreértések

Népszerű a falusi csok, ám még mindig sok ezzel kapcsolatban a félreértés. A Bankmonitor.hu összegyűjtötte ezek közül a leggyakoribbakat.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok kalkulátorunk.

A falusi csok remek lehetőséget jelent azoknak a gyermekes vagy gyermekvállalást tervező családoknak, akik vidéken telepednének le, és a Kormány által meghatározott, úgynevezett preferált települések valamelyikén vásárolnának és korszerűsítenének lakóingatlant. Tanyák esetében nincs az elhelyezkedést illetően megkötés, vagyis ilyen típusú ingatanra az ország bármely részén megigényelhető a vissza nem térítendő falusi csok.

A vissza nem térítendő falusi csok támogatás összege – ahogy a „normál” csok esetében is – a vállalt vagy meglévő gyermekek számától függ:

– 1 gyermek: 600 ezer Ft
– 2 gyermek: 2,6 millió Ft
– 3 vagy több gyermek: 10 millió Ft

Igen ám, de a falusi csok támogatás összegének legfeljebb fele fordítható az ingatlan megvásárlására, a többit korszerűsítésre és/vagy bővítésre kell költeni. Természetesen azt semmi nem tiltja, hogy saját forrást vagy hitelt tegyél bele az ingatlan megszerzésébe, erről kicsit később még részletesebben is írunk.

Vagyis az 50%-os arány miatt ennyit költhetsz legfeljebb falusi csok-ból az ingatlan megvásárlására, valamint ekkora támogatásra számíthatsz akkor, ha kizárólag a meglévő ingatlanodat korszerűsítenéd/bővítenéd belőle.

– 1 gyermek: 300 ezer Ft
– 2 gyermek: 1,3 millió Ft
– 3 vagy több gyermek: 5 millió Ft

1. félreértés: a vételár felét lehet maximum falusi csok-ból fizetni

És itt el is érkeztünk ahhoz a gyakori félreértéshez, amivel sokszor találkoznak a Bankmonitor hitelszakértői. Arról van szó, hogy a falusi csok esetében nem a kifizetett vételár fele finanszírozható maximálisan támogatásból, hanem a meglévő vagy vállalt gyermekek alapján járó támogatási összeg fele. Ez azt jelenti, hogy egy 5 millió forintos ingatlan vételára akár teljes egészében kifizethető falusi csok-ból, amennyiben a család 3 gyermekre igényli meg a támogatást (10 millió Ft), míg 5 millió forintot korszerűsítésre/korszerűsítésre fordíthatnak, amennyiben ezt számlákkal alá tudják támasztani. Amennyiben 5 millió forintnál drágább az ingatlan, amire azért jó esély van, akkor az 5 millió forint és a vételár különbözetét viszont már saját forrásból kell előteremteni.

2. félreértés: semmilyen korábbi támogatást nem kell levonni a falusi csok-ból

Kezdjük a jó hírrel. Amennyiben a falusi csok-kal érintett ingatlan megvásárlására 2015. július 1-et követően igényeltünk más csok-ot (családok otthonteremtési kedvezménye vagy családi otthonteremtési kedvezmény), akkor ezt nem kell levonni az új falusi csok-ból. Igen ám, de ha ezt megelőzően igényeltünk az adott ingatlanra szocpolt, LÉK-et (lakásépítési kedvezmény), LÉT-et (lakásépítési támogatás), akkor ezt bizony le kell vonni a falusi csok támogatási összegéből. És ami legalább ennyire fontos: a 2015. után igényelt csok-kal is ugyanez a helyzet akkor, ha azt nem a falusi csok-kal most érintett ingatlanra igényeltük, például azért, mert azóta elköltöztünk.

Tudni kell azonban, hogy ha meglévő – akár anno csok-ból vett – ingatanunkat szeretnénk falusi csok-ból korszerűsíteni, akkor a támogatási összeg lefeleződik, vagyis gyermekszámtól függően 300 ezer Ft, 1,3 millió Ft illetve 5 millió Ft lesz a felhasználható keret.

3. félreértés: bármilyen felújítás kifizethető falusi csok-ból

A jogalkotó nagyon pontosan meghatározta, hogy milyen munkálatok számítanak korszerűsítésnek a falusi csok szempontjából, vagyis kizárólag az ilyen tevékenységekről kiállított számlákat fogadják el.

– Víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése.
– Fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel.
– Központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.
– Az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat.
– A külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje.
– Tető cseréje, felújítása, szigetelése.
– Kémény építése, korszerűsítése.
– Belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást és a konyhafelújítást.
– A lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig.
– 
A korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

4. félreértés: ha megkapom a falusi csok támogatást, akkor a csok-hitel is biztos

Amennyiben a falusi csok nem elég egy ingatlan megvásárlásához, akkor a család igényelheti a kedvezményes, fix 3%-os csok-hitelt is. Fontos azonban, hogy erre csak akkor van lehetőség, ha korábban nem igényelték még ezt a hitelfaját! A piacon elérhető csok-hiteleket a Bankmonitor csok-hitel kalkulátorával te magad is könnyen összehasonlíthatod, de akár szakértői segítséget is kérhetsz az ügyintézéshez. Tudnod kell azonban, hogy míg a csok-hitel tulajdonképpen egy lakáscélú jelzáloghitel, ezért kizárólag akkor veheted fel, ha a bankok hitelképesnek tekintenek. Ehhez megfelelő nagyságú, a bank által elfogadott jövedelemmel kell rendelkezned, valamint szükség van megfelelő ingatlanfedezetre is.

A csok-hitel maximális összege vásárlás+bővítés/korszerűsítés esetén:
– 2 gyermekre 10 millió Ft
– 3 gyermekre 15 millió Ft

Meglévő lakás bővítése/korszerűsítése esetén:
– 2 gyermekre 5 millió Ft
– 3 gyermekre 7,5 millió Ft

Amennyiben a lakáscélod eléréséhez nem elegendő a vissza nem térítendő falusi csok és a csok-hitel, akkor lehetőséged van akár lakáshitelt is felvenni ezek mellé, ám itt tudnod kell, hogy megbonyolítja a helyzeted, hogy ezek mindegyikét ugyanazon banktól kell igényelned, miközben nem minden pénzintézet kínál falusi csok–ot, vagy ha igen, tanyát még kevesebben finanszíroznak. Éppen ezért ebben az esetben különösen hasznos lehet hitelszakértő segítségét kérni.

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?
2019.07.01-től érvényes szabályok szerint
Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted akár 10 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted akár 15 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted kedvező kamatozású lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Ha kíváncsi vagy mekkora lakáshitelre lehetsz jogosult kalkulátorunkkal ezt is megtudhatod.
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
Add meg az elérhetőségedet és segítünk a CSOK igénylés, valamint hitelfelvétel során!
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Ott van a probléma, ahol nincsenek tüntetők

    Megjelentek az évtizedek óta zajló globális értékrend kutatás, a World Value Survey 7. sorozatának első részadatai, még nincs minden ország feltöltve. Főleg az Amerikában, de... The post Ott van a probléma, ahol nincsenek tüntetők appeared first on alapblog.