Olcsóbb lett a forint alapú lakáshitel, mint a válság előtti svájci frank hitelek voltak

 • 2013.11.25.
 • szerző: bankmonitor

Hatalmas változásokat hozott a lakáshitelek piacán az MNB kamatcsökkentési sorozata. Ma már az árfolyam kockázat nélkül, azaz forint alapon felvett hitelek törlesztőrészlete kisebb lehet, mint a 2006-2007-ben a válságot megelőzően svájci frank alapon elérhető hiteleké volt. Mindebből egyenesen következik, hogy amennyiben az átlagember jövőbe vetett bizalma megnő, a lakáshitelek felvétele, az ingatlanpiaci adásvételek száma akár számottevően is bővülhet. A kamatcsökkentések hatására az állami kamattámogatással rendelkező hitelek és a normál piaci hitelek között nincs érdemleges különbség. Bankmonitor.hu lakáshitel-piaci körkép.

Ma akár 69.000 Ft-os havi törlesztőért lehet megkapni egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű lakáshitelt, 8.000 Ft-tal is kisebb havi törlesztőrészletért, mint 2008-ban ugyanezen hitelt svájci frank alapon. Nem csupán a 10%-kal kisebb törlesztő részlet a jelentős előny, hanem az a tény, hogy nincs árfolyamkockázat. A forint svájci frankkal szembeni árfolyam elmozdulása volt ugyanis az a tényező, amely korábbi hitelfelvevők tömegeinek keserítette meg az életét. Hiába volt ugyanis kedvező a törlesztőrészlet a hitel felvételekor, a későbbi árfolyam elmozdulás szélsőséges esetekben 60%-os, vagy ezt meghaladó törelsztőrészlet emelkedést okoztak. Ez a veszély ma már forint alapon egyáltalán nem fenyeget.

CHFvsHUF_20131125

Mint fentiekben, a 14 legnagyobb hazai bank hitelkínálatának átvizsgálásával létrejött összehasonlítás alapján látható, ma 5,9%-os THM-mel (nem túl precíz leegyszerűsítéssel élve: effektív kamattal) lehet megkapni a legjobb forint alapú lakáshitelt.

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A hitelpiaci kínálat azonban rendkívül széles, 69.000 Ft-tal szemben ugyanis akár 83.600 Ft-ot is fizethetünk egy azonos összegű és futamidejű hitelért. A teljes visszafizetés a legjobb és a 20. legjobb lakáshitel között a 20 éves futamidő alatt 7 millió Ft-tal (42%-kal) is eltérhet! 10 millió Ft hitel felvételekor ma a legjobb esetben 20 év alatt 16,5 millió Ft-ot fogunk visszafizetni.  

Az alábbiakban az állami kamattámogatással nem rendelkező, azaz piaci alapon elérhető legjobb hitelek listáját mutatjuk be. 

csak_piaci_20131125

Gyakorlati tanácsok: mire érdemes figyelni? 

 • Hiába nincs árfolyamkockázat, nem szabad kicentizni a családi költségvetést: csak olyan nagyságú hitelt vegyen fel mindenki, amit kényelmesen tud fizetni
 • A bankok hitelelbírálása ma már lényegesen szigorúbb, mint 2006-2007-ben, így nem is biztos, hogy megkapjuk azt a nagyságú hitelt, amit szeretnénk 
 • 15-20-25 évre döntesz hitelfelvételkor, így érdemes egy kicsit több időt tölteni a kérdéssel, mint a plazma TV kiválasztásával 
 • Ugyan árfolyamkockázat már nincs, a forint kamatok emelkedése esetén a törlesztő részlet emelkedhet
 • Tisztán kimutatható jövedelem és a hitel fedezetéül szolgáló lakás, ingatlan rendezett tulajdonosi viszonyai elengedhetetlenek
 • Fontos megjegyezni, hogy jövedelem vonatkozásában két hónapos munkaviszony nem lesz elegendő… legalább a próbaidőn túl kell, hogy legyünk (ez persze nem jelenti azt, hogy vállalkozók nem kaphatnak lakáshitelt, de esetük jelentősen eltér az alkalmazottakétól)

A hitelek, amiket az állam támogat

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében az „Otthonteremtő” névre keresztelt hitelek esetében a futamidő első 5 évében kamattámogatást nyújt az állam. A kamattámogatással együtt sem lehet azonban a hitel ügyleti kamata kisebb, mint 6%. Ezen „apró” kitételnek köszönhetően az állami támogatással bíró hitelek csak az esetek nagyon kis részében kedvezőbbek most, mint a piaci hitelek. 

tamogatott_20131125

Nézd meg kalkulátorunk segítségével, hogy számodra melyik bank ajánlata jelenti a legkedvezőbb lakáshitelt:

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Facebook: nehéz idők jönnek

  Legalábbis ezt árazza a piac a négy éve legnagyobb áreséssel több havi mélypontra: a szabályozó hatóságok szívózni fognak a céggel a kezében lévő hatalmas adattömeg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.