loading

Önkéntes nyugdíjpénztárak: mire figyeljünk, ha megszalad a részvények aránya?

Az utolsó negyedévben korrigáltak a nyugdíjpénztárak, így a tavalyi évi befektetési teljesítmény javulni tudott. Ez részben annak köszönhető, hogy a részvények aránya nőtt a befektetési portfóliókban. De milyen veszélyeket rejthet magában az, ha a befektetési összetétel miatt erőteljesebb lehet a hozamok ingadozása? Körbejártuk, hogyan készülhetünk fel a változásokra. (Tunner János írása)

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak befektetési teljesítménye a tavalyi évben igen változatos képet mutatott, az utolsó negyedévet azonban kimagasló teljesítménnyel, 86 milliárd forint befektetési eredménnyel zárták. Ez többek között a világpiacok pozitív befektetői hangulatának is köszönhető, amely ebben az időszakban erősen éreztette a hatását. Ez a teljesítmény elegendő volt ahhoz, hogy az év megelőző időszakainak gyengeségét korrigálják, és 3% feletti éves hozamot hozzanak a tagok számára.

Önkéntes nyugdíjpénztárak befektetési tevékenységének eredménye az elmúlt 10 évben

Emelkedik a részvényhányad a portfóliókban

A pénztárak befektetési portfóliója 58%-ban kötvényeket tartalmaz, melyeknek 90%-a magyar állampapír. Ugyanakkor kedvező hír a részvényhányad emelkedése a befektetési portfóliókban, ez mostanra átlagosan meghaladta a 8%-ot.

Önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók összetétele az elmúlt 10 évben

Az önkéntes nyugdíjpénztárak elsődleges célja, hogy tagjaik megtakarításaival hosszútávon, biztonságos, fenntartható befektetési eredményt érjenek el, hogy a nyugdíjas évek finanszírozása biztonsággal valósuljon meg a tagok számára. A részvények arányának emelkedése kétségkívül magasabb hozamot jelenthet. De mire érdemes odafigyelni, ha csökkenteni akarjuk a befektetési kockázatot?

A rendszeres megtakarítás a kulcs!

A befektetési portfólió összetétele nagyon fontos, de talán még nagyobb figyelmet érdemes fordítani arra, hogy miként csökkenthetjük az árfolyamkockázatot a rendszeres nyugdíjcélú megtakarításokkal.

Vizsgáljuk meg egy véletlenszerűen kiválasztott, nagyobb részvényhányaddal rendelkező eszközalap tetszőleges 5 éves múltbéli hozamát. Feltételezzük azt, hogy minden hónap 15-én kerül az adott havi befizetés az eszközalapba.

Milyen árfolyamokon lehetett vásárolni, ha 5 évig havonta befizettünk egy eszközalapba?

Azt tapasztaltuk, hogy így a havi legalacsonyabb és a legmagasabb árfolyam között kb. a kettő átlagának megfelelő árfolyamon sikerült a befektetéseket megvalósítani. Ha pedig nem 15-ére, hanem más napra időzítjük a befizetéseket, gyakorlatilag ugyanezt tapasztaljuk. Ez azt jelenti, hogy a rendszeres befizetések önmagukban is egyfajta biztonságot eredményeznek.

Ha hosszabb távon tekintünk erre, akkor azt mondhatjuk, hogy „utazunk az árfolyammal”: ahogyan emelkedik az árfolyam, úgy vásároljunk egyre magasabb áron évről évre. De ez nem gond, hiszen az a célunk, hogy a tartam végén magas legyen az árfolyam.

Mire figyelj, ha nem rendszeresen takarékoskodsz?

A megtakarítók egy része nem rendszeres megtakarításban gondolkozik, hanem esetenként, például az év vége felé egy összegben teljesíti a befizetéseit. Ilyenkor érdemes körültekintően megfontolni, hogy mikor történjen a befizetés.

Ha az 5 éves tapasztalatokból indulunk ki, akkor láthatjuk, hogy egy nagyobb összegű eseti befizetés például a második év decemberében nagyon magas árfolyamon történő vásárlást jelent: ezt a szintet csak az 5. év végén tudta ismét meghaladni az eszközalap. Vagyis ezen az eseti befizetésünkön nem sokat kerestünk.

Ha ugyanezt a tranzakciót az utolsó év szeptemberére halasztjuk, akkor a legnagyobb nyereséget érhettük volna el. De ezt természetesen nem láthatjuk előre, mindig csak utólag fog kiderülni. Az ábra szerint ugyancsak nem a legjobb döntést hozzuk akkor, ha minden éves befizetésünket például december hónapra időzítjük.

Eszközalap vagy egyedi részvénybefektetés?

Az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyugdíjbiztosítások mögött álló befektetési alapok lényegesen biztonságosabbak, mintha egyedi részvénybefektetésekkel foglalkoznánk. Az eszközalapok hozamát összességében sok mögöttes értékpapír adja. A nagyobb kockázatot és a nagyobb nyereséget egyaránt a részvények jelentik.

A pénzintézetektől és a tanácsadóktól is pontos tájékoztatást kaphatunk, hogy egy-egy eszközalapnál milyen befektetési politika szerint járnak el, mekkora a részvényhányad az adott eszközalapban, és hogy ez mit jelent a számunkra. Itt nem kell állandóan azt figyelnünk, miként alakulnak az árfolyamok, hiszen ezek hosszú távú megtakarítások, egy szakembergárdával a háttérben. Az ilyen befektetéseket általában 10 évnél rövidebb tartamra nem is javasolják. Az eredményt úgyis csak a tartam végén szokás “realizálni”, azaz készpénzre váltani.

Az eszközalapokra is figyelni kell!

A hosszú időtáv ellenére az eszközalapokba történő befektetések esetén is a tartam vége előtti 2-3 évvel érdemes az addig összegyűjtött felhalmozásokat biztonságos, alacsony részvényhányadú eszközalapba átváltani. Ez a tranzakciót a pénzintézetek sokszor költségmentesen vállalják. Így az addig elért eredmények megmaradnak, és nem következhet be olyan hirtelen lejtmenet, amiből csak olyan hosszabb idő alatt tud visszakapaszkodni az árfolyam, miközben a megtakarítás esetleg már le is jár.

Lejtmenet idején ne ess pánikba!

Akár a jelenlegi járványhelyzet vagy más egyéb gazdasági történések elindíthatnak egy olyan folyamatot, amikor befektetéseink hozama folyamatosan csökken. A legfontosabb, hogy ne essünk pánikba és ne hozzunk meggondolatlan döntéseket. Először is az aranyszabály: olcsón vásárolj és drágán adj el! A legrosszabb döntés ilyen helyzetben, ha megszünteted a befektetést, vagy visszavásárolod azt, amit eddig összegyűjtöttél. Ebben az esetben az eddigi legalacsonyabb árfolyamon adsz el mindent, így a teljes veszteséget elkönyvelheted magadnak.

Ha az eszközalapod árfolyama alacsonyan van, az jó hír, mert olcsón tudsz értékpapír befektetésekhez jutni, és ha megélénkül a piac, akkor magasabb árfolyamon tudod készpénzre váltani ezeket. Arra mindenképpen figyelni kell, hogy a megtakarítás tartama mikor jár le. Ha már nincs sok idő hátra, például 3 évnél kevesebb, akkor érdemes azon gondolkozni, hogy a tartamot meghosszabbítjuk, hogy ne kelljen az eredeti tartam végén realizálni a veszteséget.

Mi a teendő a dübörgő piacon?

Amikor a piac megélénkül, mindenki keresi a lehetőségeket, és vásárol, de ez nem a legjobb megoldás. Akkor érdemes vásárolni, amikor az árfolyam még alacsonyan van. Bízhatunk abban, hogy még magasabb is lesz, de a csúcsot senki sem látja előre, így azt sem lehet megjósolni, hogy mikor fordul a kocka.

Összefoglalás

Az önkéntes nyugdíjpénztárak portfólióiban a részvényhányad erősödése jó eredményekkel kecsegtet, de fontos tisztában lennünk a befektetéseink lehetőségeivel és veszélyeivel. Tanácsadóink segítségével könnyen eligazodhatsz ebben az útvesztőben, és megtalálhatod a számodra legjobb megoldást. A nyugdíjcélú megtakarításokra jelenleg 20%-os (legfeljebb évi 280 000 forintos) állami támogatás is igényelhető!

Nézd meg a kalkulátorral, hogy neked mennyi pénzed gyűlhetne össze idős korodra!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás
Mikor lehet már késő elkezdeni félretenni a nyugdíjas évekre?

Ha szeretnél elindítani egy nyugdíjkiegészítő biztosítást annak érdekében, hogy az állami nyugdíjadat kipótold, három fontos kérdésre kell válaszolnod. Mekkora összegre lesz majd szükséged? Mikor akarod elkezdeni? Mennyit tudsz félretenni a...

Elbukhatjuk a nyugdíj-megtakarításunkat, ha elválunk?

Azon túl, hogy a válás szinte minden esetben komoly lelki sérüléseket okoz, a vagyonmegosztáson is túl kell esni. De előfordulhat vajon, hogy a válás során akár meglévő nyugdíj-megtakarításunkat is elveszítjük?...

Blogajánló
 • alapblog Vége a befagyasztott lakbéreknek

  A német alkotmánybíróság megsemmisítette azt a berlini görögdinnye (kívül zöld, belül vörös) rendeletet, amely 5 évre befagyasztotta a lakbéreket. Azt a problémát, hogy sok nagyvárosban...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Riasztást adott ki a Lidl, a pénzedre utaznak a csalók

  Az áruházlánc nevével visszaélő csalók a neten indítottak támadást a vásárlók megtévesztésére. Kedves Vásárlóink!Szeretnénk felhívni figyelmeteket egy online terjedő csalásra, melyben a csalók vállalatunk nevében azzal keresik fel áldozataikat, hogy Lidl ajándékutalványt vagy éppen okostelefont nyertek. Ennek fejében a postázási költség kiegyenlítését, valamint postázási cím megadását kérik.Szeretnénk jelezni, hogy a Lidl Magyarország által megszervezett nyereményjátékokról kizárólag hivatalos felületeinken adunk tájékoztatást,...