Töretlen a bizalom az önkéntes nyugdíjpénztárakban!

Töretlen a bizalom az önkéntes nyugdíjpénztárakban!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-01-06
 

Az önkéntes nyugdíjpénztár egy népszerű megtakarítási forma a nyugdíjas évekre tudatosan készülők között. 2020-ban a koronavírus-válság ellenére tovább emelkedett a pénztári tagok létszáma, valamint az egy főre jutó megtakarítás is növekedni tudott. Ez jó hír a jövőnk szempontjából: az öngondoskodás kulcsfontosságú pillére az időskori stabil jövedelemnek.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) decemberben adta ki legfrissebb jelentését, mely szerint 2020-ban ismét növekedésnek indult az önkéntes nyugdíjpénztári tagok létszáma. Ez azért is érdekes, mert 2019. harmadik negyedévétől kezdve egy csökkenő trend volt megfigyelhető: 9 hónap alatt több mint 6 ezren hagyták ott a pénztárukat. 2020. harmadik negyedévében azonban sikerült ledolgozni az esés jelentős részét: jelenleg már 1,74 millió embernek van ÖNYP-megtakarítása.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma (2019-2020.)

Látható, hogy tavaly nyáron mélypontra zuhant a tagok létszáma, amiben jó eséllyel a koronavírus-válság is szerepet játszott. Ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak új ügyfeleket tudtak megszólítani, így a csökkenő trend véget ért. A változatlan bizalom mellett legalább ugyanennyire fontos eredmény, hogy az egy főre jutó megtakarítás is emelkedni tudott. Egy évvel ezelőtt átlagosan 1,33 millió forinttal rendelkezett egy pénztári tag, mostanra ez (3,3%-kal) 1,37 millió forintra nőtt.

Hirdetés

Hirdetés

Egyre többet szánunk öngondoskodásra

Bár hozamok szempontjából a 2020-as év nem volt a legkedvezőbb, a folyamatos új befizetések pozitívan hatottak a megtakarítók egyenlegére. Ráadásul a befizetések mértéke meglehetősen gyors ütemben növekszik. A Magyar Nemzeti Bank 2019-es adatai szerint a pénztártagok átlagosan 6 000 forintot tettek félre havonta; ez a szám mostanra havi 7 700 forintra emelkedett.

Ennek 66%-a származik az egyéni befizetésekből, 34%-ot pedig a munkáltatói befizetések tesznek ki. Érdemes tudni, hogy mostanra már a munkáltatói befizetések is „egyenrangúak” lettek a saját befizetésekkel. Ugyanis 2019. óta mindkét típusú befizetésre jár a 20%-os (legfeljebb évi 150 000 forintos) állami támogatás!

Mire lesz elegendő ez a megtakarítás?

A szakértők vélekedése szerint a nyugdíjcélú megtakarítások optimális összege (életkortól függően) legalább havi 20-30 ezer forint. Ennyi kell ahhoz, hogy a nyugdíjba vonulás idejére kellően nagy tőke halmozódjon fel, amely stabil jövedelmet tud biztosítani. Például aki 20 millió forintos nagyságrendű vagyont tud összegyűjteni 65 éves korára, ő kb. 100 000 forintos nyugdíjkiegészítésre számíthat.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Látható, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári tagok a szükséges összegnek alig egyharmadát-egynegyedét teszik csak félre havonta. Ennek következtében idős korukban majd csak jóval alacsonyabb, például 25-33 ezer forintos havi nyugdíjkiegészítésre számíthatnak. Mivel az utolsó munkabér és az első nyugdíj különbsége ennél sokkal magasabb is lehet, ezért elkerülhetetlen lesz a mai aktív dolgozók életszínvonalának csökkenése!

Mennyit fektetünk be az egészségünkbe?

A pénztári megtakarítások másik közkedvelt formája az egészségpénztárak által kínált szolgáltatás. Az ÖPOSZ jelentéséből kiderül, hogy 2020. harmadik negyedévében az egészségpénztári taglétszám már 929 000 főre tehető. A tagok átlagosan 61 000 forintos számlaegyenleggel rendelkeznek, így az egészségpénztári összvagyon 57 milliárd forintra tehető.

Az átlagos tagdíjak kb. havi 1 000 forintra rúgnak, ennek nagy részét (80%) az egyéni befizetések teszik ki, és csak 20% származik a munkáltatói befizetésekből. Az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz hasonlóan ennek a konstrukciónak is a 20%-os állami támogatás az egyik legnagyobb előnye. (A befizetések után járó állami támogatás itt sem haladhatja meg az évi 150 000 forintot.)

Kiknek ajánlott az önkéntes pénztári tagság?

Az öngondoskodás az egyik legkézenfekvőbb módja a pénzügyi célok megvalósításának. Akár nyugdíj-előtakarékosságra, akár az egészségügyi kiadásainkra szeretnénk pénzt félretenni, az önkéntes pénztárak kiváló alternatívát jelentenek. Az államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítások közül még két további lehetőség közül lehet választani: ezek a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), illetve a nyugdíjbiztosítás. Minden élethelyzetre érdemes egyedileg megvizsgálni, hogy melyik konstrukció lenne a legmegfelelőbb választás, melyhez jól jöhet a szakértői segítség: a Bankmonitor tanácsadói készséggel állnak rendelkezésre.

Az optimális nyugdíjcélú megtakarítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor kalkulátora.

Hirdetés
Hirdetés