loading

Négy magyarból három rosszul készül a nyugdíjas éveire! Te közéjük tartozol?

A magyarok többsége tisztában van azzal, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő a tisztes megélhetéshez. Ennek ellenére nem vesszük komolyan az öngondoskodást, holott a bérekből kiindulva már megtehetnénk. Megnéztük, pontosan mennyi nyugdíjra számíthat az átlagember, és hogy mennyi pénzt kellene megtakarítania idős korára.  A legtöbben sajnos nem állják ki ezt a próbát.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

A mai aktív dolgozók számára az egyik legfontosabb pénzügyi kérdés a saját leendő nyugdíjuk helyzete. A demográfiai folyamatok alapján szinte biztos, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő a korábban megszokott életszínvonal finanszírozásához. A helyzetre való okos felkészülés kulcsfontosságú lenne, és ezt számos statisztikai adat is bizonyítja.

Mennyi nyugdíjra számíthatnak a mai aktívak?

Érdemes például megfigyelni a magyar nyugdíjak és a magyar bérek egymáshoz viszonyított alakulását. Az utóbbi 20 évben a nyugdíjak és a bérek aránya az 50-70%-os sávban mozgott.

Az átlagnyugdíj és az átlagbér arányának alakulása (2000-2019.)

Jelenleg ez a mutató évről évre negatív rekordokat döntöget: a mai átlagnyugdíj alig teszi ki az átlagbér felét! Sőt, a gazdasági trendeket tekintve a jövőben sem várható ebben javulás, hiszen a nyugdíjak jóval lassabban emelkednek a béreknél. Ami talán jó hírnek nevezhető, hogy a magyarok tisztában vannak a közelgő helyzettel. Egy felmérésben átlagosan az aktuális jövedelmük 51%-ára becsülték a saját várható nyugdíjuk mértékét – ez tökéletes összhangban van a mostani valósággal.

Mit jelent a nyugdíjparadoxon?

A „nyugdíjparadoxon” az éves rendszerességgel publikált OTP Öngondoskodási Index visszatérő eleme. A 2020-as felmérés megállapításai szerint a magyarok 65%-a úgy véli, az állami nyugdíj nem lesz elegendő a megélhetéshez. Ennek ellenére a megkérdezettek 74%-a mondta azt, hogy kizárólag az állami nyugdíjra fog hagyatkozni idős korában. Jól látszik tehát az önellentmondás: bár tisztában vagyunk a kiegészítő jövedelemforrások fontosságával, mégsem igyekszünk megoldást keresni.

Hogyan lehetne megoldani a nyugdíjproblémát?

Ha valaki nyugdíjba vonuláskor nem szeretné elveszíteni a jövedelmének 50%-át, neki más alternatívát kell találnia az állami nyugdíj helyett. Az elöregedő társadalmakban így szükségszerűen megnő az öngondoskodás szerepe. A nyugdíjcélú megtakarítások segítségével a mai aktív dolgozóknak maguknak kell felépíteniük azt a tőkét, amely idősebb korukban kellő bevételt biztosíthat számukra. Az egyetlen járható út a havi rendszerességű megtakarítás: így néhány tízezer forintokból komoly tőke gyűlhet össze az évtizedek során.

Elég pénzt tesz félre a magyar lakosság?

Az utóbbi években Magyarországon meghatározó jelenséggé vált az erős bérnövekedés. A 2012-től 2019-ig terjedő időszakban infláció felett is évi 6%-kal nőttek a keresetek! Ez alapján arra lehetne következtetni, hogy a magyarok többet is tudnak félretenni, mint a korábbi években. Ennek ellenére a megtakarítási hajlandóságban sajnos nem látszik javulás. A lakosság bruttó megtakarítási rátája (azaz az el nem költött jövedelem aránya) sok éve egy helyben toporog.

A reálbérek és a megtakarítási ráta alakulása (2003-2019.)

Látható, hogy az előző évtizedben szinte egymáshoz tapadt a két vizsgált mutató. A megtakarítási ráta nagyon sokáig fej fej mellett haladt a reálbérekkel. (Egyedül a 2008-as gazdasági világválság idejére szakadtak el egymástól.) A 2014-től kezdődő komoly bérnövekedést azonban már sajnos nem követte a megtakarítási kedv emelkedése. Bár 2019-es adat még nem áll rendelkezésre, de a trend azt mutatja, hogy mostanra a jobb jövedelmi helyzet ellenére sem takarítunk meg arányosan több pénzt.

Mire lesz elegendő a jelenlegi megtakarításunk?

A kellő megtakarítás hiánya hosszú távon nagyon megnehezítheti a kitűzött cél elérését. A nyugdíj-megtakarítások közül a legátfogóbb statisztikák az önkéntes nyugdíjpénztárakról állnak rendelkezésre. A Magyar Nemzeti Bank információi szerint egy pénztártag 2019. első félévében átlagosan havi 6 000 forintot takarított meg a számláján. A pénztártagok így átlagosan 2,3 millió forintos összeget tudnak felhalmozni idős korukra. Ez az érték lényegesen elmarad a kívánatos szinttől: a szakértői vélekedések szerint ennek csaknem a tízszeresére lenne szükség.

Mit tehet, aki szeretne felelősen cselekedni?

A fentebb bemutatott folyamatok alapján elkerülhetetlennek látszik a nyugdíjkatasztrófa. 2050-re a társadalmunk egyharmadát is kitehetik a 65 év felettiek. (Azaz a mai 35 évesek, és a náluk idősebbek.) Többségük vagy szegénységben fog élni, vagy kénytelen lesz valamilyen munkát vállalni a pénzszerzésért. Kevesek kiváltsága lesz a kielégítő mértékű állami nyugdíj, vagy az azt helyettesíteni képes tőkejövedelem. A problémát már az állam is felismerte, ezért pénzzel támogatja a mai aktívak nyugdíj-előtakarékosságát. Akik rendelkeznek ilyen jellegű megtakarítással, ők minden befizetésük után 20%-os SZJA-visszatérítésre jogosultak. A 2020. év végéig elindított szerződések után már 2021. tavaszán igényelhető ez az állami támogatás.

Nézd meg a kalkulátorral, hogy neked mennyi pénzed gyűlhetne össze idős korodra!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Mennyi pénzt kell félretenni havonta?

Minél korábban kezdi valaki, annál kisebb havi összegekből is felhalmozhat a nyugdíjig egy kellő nagyságú tőkét. Például 25 éves korban kezdve mindössze havi 18 000 forint is elegendő egy 20 millió forintos vagyon felépítéséhez. Aki azonban 35 éves koráig vár, neki már havi 29 000 forinttal kell kezdenie, hogy ugyanezt elérje. Érdemes tehát a lehető legkorábban elkezdeni a saját nyugdíjtőke megalapozását. Az optimális nyugdíjcélú megtakarítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor kalkulátora.

Kapcsolódó tartalmak
Elbukhatjuk a nyugdíj-megtakarításunkat, ha elválunk?

Azon túl, hogy a válás szinte minden esetben komoly lelki sérüléseket okoz, a vagyonmegosztáson is túl kell esni. De előfordulhat vajon, hogy a válás során akár meglévő nyugdíj-megtakarításunkat is elveszítjük?...

Hiába vártuk, mégsem lesz Nyugdíjkötvény! De mi van helyette?

Az állami vezetők régóta beszéltek egy új típusú nyugdíjcélú megtakarítási forma bevezetéséről. Most kiderült, hogy végül mégsem lesz Nyugdíjkötvény. Ezért összegyűjtöttük, milyen lehetőségeik maradtak azoknak, akik mégis szeretnének takarékoskodni idős...

Mennyit fizetsz az önkéntes nyugdíjpénztáradnak?

Az MNB közzétette az önkéntes nyugdíjpénztárakra vonatkozó új teljes költségmutatókat (TKM). Ebből kiderül, a magyarországi nyugdíjmegtakarítások közül továbbra is a pénztárak az egyik legkedvezőbb költségűek. A legfrissebb hozamadatok azt is...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Nem is akkora luxus a világkörüli hajókázás, mint gondolnád

  Sokan a fényűző gazdagsághoz kötik a hajósutazásokat. Két példa is bizonyítja, hogy tévednek. A Sueiro családnak bejött minden: idilli család, nagyszerű karrier, szuper baráti társaság. A férj, Will vállalati könyvelőként dolgozott, felesége, Jessica pedig egy online grafikus üzletet menedzselt otthonról, gyermekeiket pedig top-magániskolákba járatták. Igazából megvolt mindenük, amiről valaha álmodtak. Mégis úgy érezték, hogy életük rutinszerűvé, elkényelmesedetté és eseménytelenné vált.Gondoltak...