Betöltés

Örömhír érkezett – Marad a kamat

szerző: Bankmonitor.hu
2016-10-11

Sokan kedvelik és tartanak lakossági állampapírokat a befektetéseik között. Nekik lehet igazán jó hír, hogy a két héten belül kamatot fizető Prémium Államkötvények kamatozása nem esik vissza. 2017-ben 2,75%-os és 3,25%-os kamatra számíthatunk, utána viszont az előrejelzések szerint magasabb kamat lehet a jussunk. De nem árt körbenézni, mert többéves időtávon kifejezetten jó lehetőségek között válogathatunk, amelyek magasan verik a betéti kamatokat.

Akinek lakossági állampapírja van, annak igazán aktív időszaknak számít a szeptember és az október, mert a hosszabb lejáratú kötvények következő időszaki kamatozását most ismerhetjük meg. Szeptemberben a Bónusz Államkötvények voltak soron, ezen a téren sajnálatosan nem volt jó hírünk, a kamatozás 0,44%-kal esett vissza. Bár még így is 4-10 év közötti időtávon 2,6-3,4% közötti kamatot érhetünk el. Ráadásul ez nincs kőbe vésve, idővel a hozamok emelkedésével a kamatozás is nagyobb lesz.

Most a Prémium Államkötvényeket vesszük górcső alá, ugyanis október 20-án és 21-én fizetnek kamatot, ami egybeesik azzal, hogy bejelentik az új kamatperiódusra vonatkozó kamatot. Azok, akik az eurós sorozatot választották, már megkapták a kamatot az állampapírjuk után. Egyszerű volt a történet, az éves kamat 2,2% volt. Viszont, mivel áprilisban bocsátották ki, ezért a teljes kamatra nem voltunk jogosultak, csak az április szeptember közötti időarányos kamatra.

Ennek mértéke 1,01% volt. 1 millió forintos összegre vetítve adózás előtt 10 100 forint lehetett a mienk euróban, ami kivételesen magas, ismerve az euró alapú hozamokat. Ebből viszont még lejön a kamatadó és az eho is, vagyis ennél 21%-kal kevesebbet írhattak jóvá a számlánkon (hacsak nem volt tartós befektetési számlánk). Az élet itt is úgy hozta, hogy csökkent a kamatozás, viszont a 2,2% helyett az új kamat 2,1%, vagyis nagy differencia nincsen.

Hetek kérdése és megkapjuk a kamatot

A forintos prémium államkötvények esetén közel két hetet még várni kell, mire eljön a kamatforduló. Két tényező határozza meg a kamat mértékét, ebből az egyik változik (kamatbázis), míg a másik (kamatprémium) állandó. A szabály az, hogy a kamat-megállapítás évét megelőz évre vonatkozó, KSH által közölt, éves átlagos infláció a kamatbázis. Fontos kitétel, hogy ha ez az érték negatív, akkor a bázis 0%. Ez nagyon jól jön számunkra most, hiszen 2015-ben -0,1% volt az infláció, vagyis éves átlagban kicsivel csökkentek az árak Magyarországon.

A kamatprémium a 2019-es lejáratnál 2,75%, míg a 2021-es lejáratnál 3,25%. Már dörzsölhetjük a tenyerünket, mert adózás előtt az időarányosan járó kamat mértéke 1,5% és 1,77%. A már korábban említett 1 millió forintos összegre vetítve október 20-21-én, 15 000 és 17 700 forint ütheti markunkat. A 15%-os kamatadót is beszámítva 12 750 és 15 045 forintra változik az összeg. Bő fél évre ez nagyon is szép summa, és cserébe biztonságban tudhatjuk a pénzünket.

Soha nem futsz ki az időből, még most is lehet vonzó feltételekkel állampapírt találni. A betét mellett vagy helyett nem nagyon lehet jobb alternatívát találni.

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

De mi lesz velünk később?

Számunkra két kérdés lehet létfontosságú: egyrészt mekkora kamatot kapunk készhez, másrészt egy év múlva mennyit fogok kapni. Az utóbbi kérdés azért is aktuális, mert a prémium államkötvényeknél nem fix a kamatozás, időről-időre változhat a mértéke, pontosan a kamatbázis változása miatt.

Nagyon egyszerű a helyzet most, mert semmi sem fog változni. A szabályok ugyanis azt mondják ki, hogy a kamatfordulót megelőző év éves átlagos inflációját kell nézni. A 2015-ös KSH adatot ismerjük, ennek értelmében a kamatbázis 0% lesz, vagyis felette kapjuk meg a 2,75%-os vagy 3,25%-os kamatfelárat. És mivel itt már egy egész évet lesz bent a pénzünk, a teljes kamat a miénk lesz 2017-ben.

premiumkep161010Az igazán nagy talány a 2017-et követő évek kamata, mert itt valóban sok a bizonytalanság. Annyit azért elmondhatunk, hogy a jegybank friss előrejelzései szerint ebben az évben 0,4%, majd 2017-ben 2,3% lehet az infláció. Ezt alapul véve 2018-ban 3,15-3,65%-ot kaphatunk, míg 2019-ben 5,05-5,55%-ot.

A kamatszámítás cseles, hiszen most október végén meg fogjuk tudni, hogy 2017-ben mit fizetnek majd nekünk ki, viszont ennek az alapja a 2015-ös infláció. Vagyis a kamatozás alapjában nagyobb csúszás van. Ez akkor jól jön, ha esik az infláció, mert akkor a magasabb kamatozás is „beragad”, viszont ha emelkedik az infláció (ahogy várható is), akkor jobb lehet olyan papírt vásárolni, ami gyorsabban követi a piaci folyamatokat.

Ne feledjük, hogy 3 és 5 éves időtávon mindezekkel együtt jelentős prémiumot fizet az állam, a mostani alapkamat környezetben óriási dolog, ha 3 százalékhoz közeli vagy akár azt meghaladó kamatot fizetnek ki nekünk. Azt csak az idő dönti majd el, hogy melyik lehet a jobb befektetés, annyi bizonyos, hogy nagyon megéri többéves időtávban gondolkozni. És ez igaz akkor is, ha a Bónusz vagy a Prémium mellett tesszük le a voksunkat.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

megtakarítás

Az aranykornak (lassan) vége: mi vár rád 2019-ben pénzügyileg?

2019. 01. 01.

Infláció, ingatlanárak, hitelkamatok, befektetési kilátások, nyugdíj megtakarítások, tranzakciós illeték 2019-ben. A Bankmonitor.hu összefoglalója az idei évben várható folyamatokról és néhány konkrét javaslat. 2018-ban már egészen kézzelfogható jelei voltak annak, hogy...

Hitelfelvevők figyelem! Csökkennek a kamatok!

2018. 12. 03.

Az elmúlt három hétben érdemi fordulat jelentkezett a hitelfelvevők számára meghatározó kamatszintekben: érdemi csökkenés tapasztalható! Mit jelent mindez? A lakáshitel és a személyi kölcsön kamatok is mérséklődni fognak? Év eleje...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.