Betöltés

Napokon belül jön a rossz hír – Beesik a kamat!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-09-20

A sokak számára ismerősen csengő bónusz magyar államkötvények a napokban fizetnek kamatot a tulajdonosoknak, ha nekünk is van, akkor időarányosan 1,73-2,15% ütheti a markunkat adózás előtt. A jó hír mellé viszont egy rosszat is kapunk, a helyzet úgy alakult, hogy mind a három állampapír kamatozása 0,44%-ponttal visszaesik. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 2017-ben 1 millió forintra vetítve 4.400 forinttal kevesebbet kaphatunk kézhez.

Megéri hosszú távon tervezni

A bankoknál elérhető lekötött betéti kamatok elég alacsonyan vannak, ma már a 2 százalék is olyan magas lécnek számít, amit csak egy-két szereplő tud megugrani. Amennyiben hasonló cipőben jártál, akkor számodra is biztosan előjött alternatívaként a lakossági állampapír, ami nyugodtan fölé tud ígérni a bankok ajánlatainak.

Mi magyarok szeretjük a megtakarításoknál a kiszámíthatóságot és a rövid (maximum 1 éves) befektetési időtávot, ezért is van, hogy a lakossági állampapírok között a féléves kincstárjegy és a kamatozó kincstárjegy részesedése 57%. Ellenben, ha több évre kölcsön tudjuk adni a pénzünket, akkor azt az állam is extra hozammal honorálja. Nem véletlen, hogy például az egy éves kamatozó kincstárjegy 2,25%-ot fizet, míg a 10 éves bónusz magyar államkötvény aktuálisan 3,8%-ot.

Nagyon is megéri hosszabb távon tervezni az állampapírokkal, mostani gyűjtésünkben a bónusz államkötvény került célkeresztbe, mert a napokban fizetnek kamatot a tulajdonosoknak és ezzel együtt meg is változtatják a kamatozását.

Ekkora pénz üti a markodat

Összesen 11 bónusz államkötvény sorozat van, ezek közül viszont csak 3 olyan, ami még most is megvásárolható. Mind a három ebben az évben debütált, a kamatozásuk március 2-tól indult, és abban különböznek, hogy 4-6-10 éves lejáratúak. Ahogy említettük, normál esetben a hosszabb lejárathoz magasabb kamatozásnak kell társulnia és ez most sem volt másként.

A kamatozást illetően ugyanaz volt a logika, mint a korábbiakban, egy meghatározott – változó – kamatbázisra egy fix kamatfelárat fizet az állam. A kamatbázis a kiinduláskor mind a három papírnál 1,05% volt, a kamatfelárak viszont eltérőek voltak: 4 évre 2%-ot, 6 évre 2,5%-ot, míg 10 évre 2,75%-ot fizetnek pluszban. Hangsúlyozzuk, hogy ezen a téren jobban jártunk, mint a legutóbbi 2014 július-augusztusi kibocsátásnál, amikor is 1,25-2-2,5% volt a felár mértéke hasonló időtávokon.

Igen ám, de a kamatozásuk márciusban kezdődött, és most szeptemberig kicsivel több, mint 200 nap telt el, így a kamatot is ennek megfelelően fizetik ki. Az eredeti kamat egy teljes évre vonatkozik, vagyis ezt arányosítani kell. Mindebből az adódik, hogy a 2020/Q papír 1,73%-ot, a 2022/N papír 1,99%-ot, míg a 2026/N papír 2,15%-ot fizet ki adózás előtt a befektetőknek.

Egymillió forintos összegre vetítve ez 17.300-21.500 forint közötti összeget jelent. A 15%-os kamatadót is beleszámítva a tiszta hasznunk 14.705-18.275 forint között lehet hasonló megtakarítási összeg esetén.

Saját elvárásodhoz illő állampapírt keresel? Vagy csak a legmagasabb hozam érdekel? Esetleg euróban szeretnéd fialtatni a pénzed? Használd a kalkulátorunk, és minden kiderül!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Nincs jó hírünk, csökken a kamat

Az általános víziónk az, hogy a következő években emelkedőbe váltanak majd át a kamatok, de ez még nem zárja ki azt, hogy rövid távon tovább essenek a kamatok. Ebbe a képbe illik bele a szomorú valóság, miszerint a következő napokban a kamatfizetés, mint jó hír mellé azt a rossz hírt kapjuk majd, hogy egy év múlva már kisebb kamatot fizetnek a megtakarításunk után.

Tagadhatatlanul az kivételesen jó helyzet, hogy időtávtól függően 2-2,5-2,75%-os fix felárat ígér az állam a bónusz állampapírokra. Már ez is óriási szó, főleg akkor, amikor a jegybanki alapkamat 0,9%. Ámbár a kamatbázisra semmilyen hatással nem lehetünk, a folyamatok pedig úgy alakultak, hogy számításaink szerint a kezdeti 1,05%-os kamatbázis 0,61%-ra esett vissza.

Ezt erősíti meg az is, hogy az ÁKK hivatalosan is közzétette a 2022-ben lejáró bónusz kötvény aktuális kamatát a mai napon. A másik két államkötvénynél (4 és 10 évesnél) még várni kell, de semmi sem indokolja jelenlegi tudásunk szerint, hogy más legyen a kamatbázis, mint 0,61% (a héten nem lesz 12 havi DKJ aukció, márpedig ez változtathatna némileg a kamatbázison).

A kamatbázist úgy kell kiszámítani, hogy az ÁKK adatai szerint vesszük az utolsó négy érvényes 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukció átlaghozamait és az értékesített mennyiségekkel ezeket átlagoljuk. Márpedig ezt a logikát követve most 0,61%-os kamatbázis jön ki. Erre rászámolva a kamatfelárat 2,61-3,11-3,36%-os kamat adódik.

allampapircikk160920Az élet most úgy hozta, hogy a kamatbázis nagymértékben visszaesik. Forintosítva a 0,44%-os csökkenés azzal egyenértékű, mintha 1 millió forintos befektetésre adózás előtt 4.400 forinttal kisebb kamatot kapnánk. Ettől persze még nincs aggódni valónk, a magas kamatfelár kellő védelmet nyújt, és ha a hozamok is elindulnak felfelé, akkor az még akkor is nagyon jól fog jönni.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. R.E.D.

  Békekölcsönt? Mégegyszer? SOHA!
  “Ezeknek” meg mégannyira sem!

 2. Gondolkodó

  A kölcsönök és hitelek kamata/THM-e/ mikor megy le 4-5%-ra? a mai értékek a jegybanki alapkamathoz és a betéti kamathoz képest uzsora kihelyezésnek tekinthetők.

 3. Gyula

  Hitelkamatok magasak még mindig. Ingatlanhitel THM-je 4%-alá kéne menni ezek után.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.