loading

Összekombinálható a felújítási támogatás és az ltp megtakarítás?

A felújítási támogatás keretében minden gyermeket nevelő szülő otthona korszerűsítésére kaphat az államtól pénzt. Az ltp pedig egy lakáscélra felhasználható rendszeres megtakarítás, melyhez akár 30 százalék állami támogatás is kapcsolódhat, amennyiben még 2018. októbere előtt kötötted meg a szerződést. De kihasználhatod mindkét konstrukció előnyeit egyszerre? A Bankmonitor szakértői ennek a kérdésnek jártak utána.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az ltp egy lakáscélú rendszeres megtakarítási forma, melynek keretében a havonta befizetett kisebb összegeket a választott konstrukció lejáratát követően egy összegben lakáscélra lehet fordítani. Nagy előnye volt ennek az ltp-nek – a 2018. októbere előtt kötött szerződések esetében -, hogy az éves befizetések 30 százalékát állami támogatásként jóváírják a megtakarítási számládon. Jelenleg már ilyen feltételek mellett nem köthető ltp szerződés, de még számos állami támogatással kombinált megtakarítást fizetnek az emberek.

A felújítási támogatás 2021. januárjától lesz elérhető a gyermeket nevelő szülők számára. Ennek keretében saját otthonuk felújítási költségeinek a felét, legfeljebb 3 millió forintot kapnának vissza utólagosan az államtól a családok a benyújtott számlák ellenében.

De vajon kihasználhatod egyszerre mindkét konstrukció előnyét?

Összekombinálható a felújítási támogatás és az ltp megtakarítás?

Az ltp megtakarítást lakáscélra szükséges fordítani, ez a feltétele annak, hogy az állami támogatást is megkapd. Meglévő otthonod – vagy közeli hozzátartozód lakásának – felújítása megfelel ennek a célnak. Ráadásul az összeget előre megkapod, ehhez csak azt szükséges igazolnod, hogy az ingatlan tulajdonosa megfelel az állami támogatásra vonatkozó előírásoknak.  A felújítás megvalósulását pedig utólagosan a számlák benyújtásával igazolhatod le.

A felújítási támogatás összegét ellenben utólag a munkálatok befejeztét követően kapod meg, ehhez szintén be kell nyújtani a munkálatokról a számlákat. Elvi akadálya tehát nincsen a két támogatási forma összekombinálásának, hiszen az egyiket előre kapod meg, míg a másik egy utólagos visszatérítés. A számlabenyújtási kötelezettség jelenthet egyedül akadályt, hiszen ugyanazon számlákat kellene mindkét helyre benyújtanod.

Óriási előnye lehet a két konstrukció egyidejű felhasználásának. Ezzel gyakorlatilag – legalábbis részben – előteremtheted a felújítási költségeket előre. Ráadásul utólag visszakapod a költségvetés összegének a felét, de legfeljebb 3 millió forintot: emiatt azt is mondhatnánk, hogy az ltp megtakarításod összegének a fele szabadon elkölthetővé válna úgy, hogy nem veszíted el az állami támogatást sem.

Mi a helyzet, ha jelenleg nincs lejáró ltp megtakarításod?

A két konstrukció kombinálásához elengedhetetlen azonban, hogy legyen egy meglévő lakásod, melyet felújítanál. Emellett fontos, hogy az ltp szerződésed is a közeljövőben járjon le.

Létezik megoldás arra is, ha meglévő megtakarításod futamidejéből még több év hátra van. Az ltp módozatváltásával – mellyel egy rövidebb futamidejű konstrukcióra térnél át – elérheted, hogy megtakarításod korábban lejárjon. Fontos, hogy legalább 4 éve kell fizetned a megtakarításod, hiszen ennél nincs rövidebb futamidejű ltp, amire átalakíthatnád meglévő szerződésed. A döntést alaposan át kell gondolnod, hiszen ezzel a lépéssel elveszítheted a hátralévő futamidőre érvényes állami támogatást, márpedig ilyen kedvező feltételekkel nem köthető új ltp szerződés.

Akkor is lehet megoldás, ha nem szeretnéd csökkenteni a megtakarításod futamidejét, vagy még nem fizeted négy éve az ltp-det. Felvehetsz felújítási célú lakáshitelt is, melyből megfinanszírozhatod a munkálatokat. A felújítást követően pedig visszakaphatod a költségek felét, legfeljebb 3 millió forintot. Az ltp lejártakor pedig előtörlesztheted – részben, vagy egészben – megtakarításodból a fennálló tartozásod. Ebben a helyzetben azonban fontos, hogy a banknak hitelképesnek kell minősíteni téged.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megnézheted milyen ajánlatok vannak jelenleg a piacon.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Bankmonitor tipp:
 • Mindenképpen várd meg a felújítási támogatás részletszabályait, anélkül ne vágj bele ltp megtakarításod átalakításába. (Elképzelhető, hogy olyan előírások lesznek, ami alapján ez a kombináció nem működőképes.)
 • Ha át szeretné alakítani meglévő ltp megtakarításod, akkor egyeztess a lakástakarékpénztárral a részletekről. Ott el tudják mondani, hogy az adott helyzetben milyen lehetőségeid vannak.
 • Ha hitelből finanszíroznád meg a felújítást, melybe utólag betörlesztenéd az ltp megtakarításod, akkor mindenképpen felújítási célú jelzáloghitelt igényelj. A személyi kölcsön, vagy szabad felhasználású jelzáloghitel nem lesz lakáscélú kölcsön, emiatt annak előtörlesztésére nem fordítható a megtakarításod, vagy legalábbis elesel az állami támogatásoktól.
Kapcsolódó tartalmak
Bárki ingyen lekérheti meglévő hitelei adatait a KHR adatbázisból

A Központi Hitelinformációs Rendszerben szereplő adatairól bárki jogosult tájékoztatást kérni bármelyik referenciaadat-szolgáltatónál. Az erre vonatkozó kérelem befogadását az adott bank, pénzügyi vállalkozás vagy más érintett szolgáltató nem tagadhatja meg, s...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Végrehajtónak adta ki magát a börtönben ülő rabló, bejött

  Vádat emelt a Nyíregyházi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki elítéltként a börtönből telefonon zsarolt ki 19 embertől csaknem kétmillió forintot - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség. A jelenleg rablás miatt jogerős fegyházbüntetését töltő vádlottat 2017-ben és 2018-ban egy budapesti börtönben tartották fogva. A férfi több, ismeretlen módon megszerzett mobiltelefonnal véletlenszerűen, illetve a rabtársaitól kapott tippek alapján hívott fel embereket,...