Betöltés

PERCEID VANNAK, HOGY NE VESZÍTS 720 EZER FT ÁLLAMI TÁMOGATÁST – MEGSZŰNIK A LAKÁSTAKARÉK 30%-A

szerző: Sándorfi Balázs
2018-10-15
FONTOS: A BANKMONITOR A TOVÁBBIAKBAN NEM TUD LAKÁSTAKARÉK ÉRDEKLŐDÉST BEFOGADNI ÉS FELDOLGOZNI!

Percekkel ezelőtt érkezett a hír: a kormányzat meg kívánja szüntetni a lakástakarékok állami támogatását! Ez egyet jelent azzal, hogy éves szinten 72 ezer Ft állami támogatás rövid idő múlva már nem lesz elérhető. A maximális „veszteség” 720 ezer Ft a 10 éves futamidejű szerződéseknél.Nincs lehetőség a korábbi szerződések hosszabbítására. 

MI TÖRTÉNT?

A Parlament honlapján megjelent egy törvényjavaslat, miszerint a lakástakarékok nem töltötték be a szerepüket és ezért nem indokolt az állami támogatás fenntartása.

MI VÁLTOZIK?

 1. A törvény kihirdetése után megkötött LTP szerződések nem kapnak állami támogatást (enélkül a terméknek nincs értelme)
 2. A kihirdetésre becslésünk szerint 2-4 napon belül sor kerülhet
 3. A törvényjavaslat értelmében nem lehet szerződéses futamidőt módosítani, azaz aki most rendelkezik egy 4 éves futamidejű LTP-vel, az nem fogja tudni 10 évre hosszabbítani a futamidőt (hogy realizáljon több állami támogatást)
 4. A 2-es pontban említett idő áll rendelkezésre mindenkinek, hogy még „megcsípje” az állami támogatást

HA LTP SZERZŐDÉST SZERETNÉL AZ UTOLSÓ PILLANATBAN:

Tekintsd át a piaci kínálatot az LTP kalkulátorunkkal, add le érdeklődésedet és kollégáink teljes kiszolgálást adnak a szerződéskötséhez!

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

MI NEM VÁLTOZIK?

A korábban (illetve az új törvény életbelépése előtt) kötött LTP szerződések állami támogatása megmarad.

A HÁTTÉRRŐL

Sok felröppent pletyka keringett az LTP körül, hogy csökkenhet az állami támogatás. Való igaz, hogy a magyar állami támogatási szint (30%) kimagasló volt Európában. Az elmúlt hetekben felröppent hírek szerint 20%-ra csökkent volna a támogatási szint, mely még mindig egy erős pénzügyi előnyt jelentett volna. A mai napon a legtöbb pénzügyi szakember értetlenül áll a változásokat érintő hírek hallatán.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Címkék:

13 Hozzászólás

 1. Zolesz

  Mai nappal elkuldtem a szuksegee adatokat az ugynokuknek,van e esélyem még szerződés kotesre?

 2. Ko

  Jó estét!
  Holnap (kedden) tudom visszaküldeni Önöknek az LTP-szerződést, amin kb egy hetes dátum van. BIZTOS, hogy így is jogosult leszek az állami támogatásra? Köszönöm!

 3. Ivan Olsen

  Üdvözlet,
  Egy kérdésem lenne. 2019 végén fog lejárni 4 éves LTP-nk (feleségemé és az enyém). Lakásvásárlásra szerettük volna felhasználni, azonban az eltolódott még 5-6 évvel. Ilyenkor, hogy meghosszabbítani nem lehet, mit lehet tenni? Lehet parkoltatni évekig, és csak utána felhasználni?

  Ksözönettel,
  Ivan Olsen

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Ivan,
   Igen, lehet parkoltatni a pénzt, és akkor kérni a kiutalást, amikor a lakáscél aktuális lesz.

 4. József

  Tisztelt Szakértők!

  Tegnap a Híradóban figyeltem fel a hírre, aminek természetesen az interneten utánanéztem részletesebben is. Megnyugtatónak tűnt a helyzet, hiszen több helyen olvastam, hogy a már meglévő szerződéseket nem érinti a változtatás, nincs különösebb tennivalónk. Erre késő este jelzett az ügyintézőnk, hogy sürgősen módosítani kell a szerződéseinket (futamidő-hosszabbítás). A bankmonitor.hu oldalon pedig azt olvasom, hogy a törvényjavaslat értelmében nem lehet szerződéses futamidőt módosítani, azaz aki most rendelkezik egy 4 éves futamidejű LTP-vel, az nem fogja tudni 10 évre hosszabbítani a futamidőt (hogy realizáljon több állami támogatást). Nem egyértelmű a dolog számunkra: a törvényerőre emelkedésig még ezek szerint lehet hosszabbítani (mivel úgy látom, új szerződéseket is lehet kötni).
  Kérem állásfoglalásukat, mert az ügyintézőnk eléggé nyomulós típus, elképzelhető, hogy óránként fog hívogatni telefonon.
  Válaszukat előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Kántor József

  1. Singer Zoltán

   Kedves József! Természetesen lehetett, de csak október 17-ig volt érdemes. Az addigi módosítások után járt még, a későbbiek után már nem jár állami támogatás.

 5. Hargita Szilvia

  A Fiam már elindította a hitelét lakástakarékkal, a héten megy az értékbecslő, akkor ő még megkapja a hitelt úgy?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Szilvia,
   A hitel elbírálását a lakástakarék nem érinti.

 6. Dániel

  Tisztelt Bankmonitor!
  Idén nyáron vásároltunk egy ingatlant 20 éves futamidejű minősített fogyasztóbarát hitel igénybevételével, melynek 10 évig fix a kamatozása. Emellett indítottunk egy 10 éves Fundamenta megtakarítást azzal a céllal, hogy a 10 év fix kamatozás lejárta után a Fundamnetás hitellel kiváltjuk a banki hitelt és így a második 10 évet is fix kamatozással törlesztenénk. Tudom, hogy nem lehet a jövőbe látni, de mekkora lehet az esélye annak a fenti hír vonatkozásában, hogy 10 év múlva kiváltó hitelt tudjunk felvenni a Fundamentától?
  Válaszukat előre is köszönöm!

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Dániel,
   Mivel megkötött szerződésről van szó, és a szerződéskötés pillanatában rögzítve van, hogy milyen hitel tartozik a megtakarítási idő végén a lakástakarékhoz, józan ésszel azt gondolnánk, hogy egy később módosítás ezt a megkötött szerződést a hitel vonatkozásában sem érinti.

 7. Danka Mária

  Nem értek egyet a teljes támogatás megszüntetésével. A másik oldalon nem tették lehetővé, hogy a futamidő 4 év, 10 év lejárata előtt /3.év végén/ 5. év végén/ a már megkapott állami támogatással együtt megszüntethető legyen a szerződés.

 8. Márton Ferenc

  Tisztelt Bankmonitor!

  Ebben a hónapban lejárt a 8 éves LTP hiteltörlesztésünk, amire kaptuk az állami támogatást is. A társasházunk képviselője azt mondta, hogy fizessük tovább az LTP-t, mivel újra hitelt akar felvettetni velünk, szintén állami támogatással, mert mi még megkapjuk a támogatást, ezt közölte!

  Tisztelettel kérdezném Önöket, hogy ez lehetséges-e? Mivel én a Magyar Közlönyben úgy értelmeztem, hogy nem lehetséges újra állami támogatással hitelt felvenni. Az állami támogatás ennek a formája megszűnt!

  Előre is köszönöm a válaszukat és maradok további Tisztelettel: Márton Ferenc

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Ferenc,
   2018.10.17-től már csak a szerződés szerinti futamidőre, és a szerződésben meghatározott havi megtakarításra jár az állami támogatás. Ha a megtakarítási idő lejárta után tovább fizetik a megtakarítást, vagy újat kötnek, arra már nem jár támogatás.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.