Betöltés

OTP lakáshitelt vennél fel? Mutatjuk az aktuális lehetőségeket

szerző: Fülöp Norbert
2020-01-14

Az OTP Magyarország legnagyobb bankja, több mint 370 bankfiókkal és csaknem másfél ezer bankjegykiadó automatával. Ezért aztán az OTP a lakáshitelezésben is meghatározó szereplő, ajánlatai között pedig a változó kamatú, az 5 és 10 éves kamatperiódusú, illetve a végig fix jelzáloghitelek egyaránt megtalálhatók. Megnéztük, milyen feltételekkel kaphatsz lakáshitelt az OTP-nél.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Ahogy az minden hitelintézetnél, az OTP Banknál is a változó kamatozású lakáshitelek árazása a legkedvezőbb. Érthető, hiszen a legfeljebb egy évig rögzített kamatú hitelek kamatszintje a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatlábhoz (BUBOR) igazodik, ez pedig 0,27%-os mélységben van jelenleg, miközben a 2008-as válság idején 12% felett is járt.

Ennek köszönhetően az OTP Banknál például – a 13 bank ajánlatát összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint – évente változó kamattal egy 10 millió Ft-os lakáshitel 15 évre már 3,31%-os THM-mel (teljes hiteldíj mutató) is elérhető. (Fontos, hogy 300 ezer Ft igazolt jövedelemmel számoltunk, ugyanis a nagyobb jövedelemmel sokszor kedvezőbb kamat is elérhető!) Ez pedig a kalkulátor szerint 69 322 Ft-os havi törlesztőt, valamint 12 595 346 Ft-os teljes visszafizetést jelent.

Ennek ellenére a lakáskölcsönt igénylők csaknem mindegyike az ennél drágább, ám hosszabb kamatperiódusú lakáshiteleket választja. Ezek ugyanis kiszámíthatóbbak, hiszen a kamatot a kamatperiódusokon belül egyoldalúan nem módosíthatja a bank.

Legnépszerűbbek jelenleg a 10 éves kamatperiódusú hitelek, ami nem meglepő, ugyanis ezen konstrukciók kamatszintje csökkent leginkább az elmúlt egy évben. A 10 évre vagy ennél hosszabb időre, akár a futamidő végéig rögzített kamatozású hitelek mellett szól az is, hogy a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korlát itt a jövedelem akár 50%-áig is engedi elmenni a havi törlesztőt. (500 ezer Ft-os havi nettó alatt igaz ez, ezt elérő jövedelemnél 60% a jogszabályi plafon.) A rövidebb kamatperiódusoknál ugyanez 25-35% lehet, vagyis ugyanaz a jövedelem kisebb törlesztőt bír el.

A magasabban behúzó adósságfék (a JTM korlát egyik neve) azért fontos, mert a magas ingatlanárak miatt a szükséges hitelösszeg is mind nagyobb, így nagyon nem mindegy, az adott nettó jövedelemmel mekkora törlesztő vállalható még be.

Ahogy a táblázatunkban láthatod, az 5 éves kamatperiódusú OTP Otthonteremtési Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel THM-e 4,55%, ami a példaként említett 10 millió forintos kölcsönnél 75 986 Ft-is havi törlesztőt eredményez. A 10 évig rögzített kamatú OTP Fix10 Lakáshitel THM-e mintegy 2,5%-kal magasabb – ez a kamatkockázat elkerülésének a felára –, ami 11 ezer forinttal növeli meg a havi fizetnivalót, míg a futamidő végéig fix OTP Fix20 Lakáshitel további 8 ezer forint plusz kiadást jelent.

Mindenképp ki kell hangsúlyoznunk, hogy a bankok hitelajánlatai – éppen úgy, ahogy az üzletek árai – eltérhetnek egymástól, ráadásul az aktuális üzletpolitika függvényében hol az egyik, hogy a másik bank ajánlata a éppen a legkedvezőbb valaki számára. Éppen ezért érdemes lehet kilépni a komfortzónából, és nem kizárólag attól a banktól ajánlatot kérni, ahol a számlánkat vezetjük. Természetesen érdemes ezzel is próbálkozni, hiszen ügyfélként kaphatunk egyedi kamatkedvezményt, ám az összehasonlítás ekkor sem hagyható el, hiszen előfordulhat, hogy az egyik banknál a 10 éves kamatperiódusú hitel havi törlesztője alacsonyabb, mint egy másiknál az 5 évesé, vagyis nem csak pénzügyi előnyre tehetünk szert, de még a kamatkockázatunkat is csökkenthetjük.

Amennyiben összehasonlítanád 13 bank lakáshiteleinek kamatait, használd a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorát. A hitelfelvételhez kérheted a Bankmonitor szakértőinek segítségét is, ők egyrészt segítenek az ügyintézésben, de akár a Bankmonitoron keresztül érkező ügyfeleknek kínált banki kedvezményeket is bezsebelheted így, ami több százezer forint pénzügyi előnyt jelent bizonyos esetekben.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Gyengül a forint, épülnek a gyárak

  Amikor a forint gyengülése előkerül, általában negatív felhanggal történik és részben érthető is: az importtermékek drágulnak, a fizetések leértékelődnek a külföldhöz képest.  Van azonban ennek... The post Gyengül a forint, épülnek a gyárak appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.