loading

OTP lakáshitelt vennél fel? Mutatjuk az aktuális lehetőségeket

Az OTP Magyarország legnagyobb bankja, több mint 370 bankfiókkal és csaknem másfél ezer bankjegykiadó automatával. Ezért aztán az OTP a lakáshitelezésben is meghatározó szereplő, ajánlatai között pedig a változó kamatú, az 5 és 10 éves kamatperiódusú, illetve a végig fix jelzáloghitelek egyaránt megtalálhatók. Megnéztük, milyen feltételekkel kaphatsz lakáshitelt az OTP-nél.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Ahogy az minden hitelintézetnél, az OTP Banknál is a változó kamatozású lakáshitelek árazása a legkedvezőbb. Érthető, hiszen a legfeljebb egy évig rögzített kamatú hitelek kamatszintje a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatlábhoz (BUBOR) igazodik, ez pedig 0,27%-os mélységben van jelenleg, miközben a 2008-as válság idején 12% felett is járt.

Ennek köszönhetően az OTP Banknál például – a 13 bank ajánlatát összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint – évente változó kamattal egy 10 millió Ft-os lakáshitel 15 évre már 3,31%-os THM-mel (teljes hiteldíj mutató) is elérhető. (Fontos, hogy 300 ezer Ft igazolt jövedelemmel számoltunk, ugyanis a nagyobb jövedelemmel sokszor kedvezőbb kamat is elérhető!) Ez pedig a kalkulátor szerint 69 322 Ft-os havi törlesztőt, valamint 12 595 346 Ft-os teljes visszafizetést jelent.

Ennek ellenére a lakáskölcsönt igénylők csaknem mindegyike az ennél drágább, ám hosszabb kamatperiódusú lakáshiteleket választja. Ezek ugyanis kiszámíthatóbbak, hiszen a kamatot a kamatperiódusokon belül egyoldalúan nem módosíthatja a bank.

Legnépszerűbbek jelenleg a 10 éves kamatperiódusú hitelek, ami nem meglepő, ugyanis ezen konstrukciók kamatszintje csökkent leginkább az elmúlt egy évben. A 10 évre vagy ennél hosszabb időre, akár a futamidő végéig rögzített kamatozású hitelek mellett szól az is, hogy a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korlát itt a jövedelem akár 50%-áig is engedi elmenni a havi törlesztőt. (500 ezer Ft-os havi nettó alatt igaz ez, ezt elérő jövedelemnél 60% a jogszabályi plafon.) A rövidebb kamatperiódusoknál ugyanez 25-35% lehet, vagyis ugyanaz a jövedelem kisebb törlesztőt bír el.

A magasabban behúzó adósságfék (a JTM korlát egyik neve) azért fontos, mert a magas ingatlanárak miatt a szükséges hitelösszeg is mind nagyobb, így nagyon nem mindegy, az adott nettó jövedelemmel mekkora törlesztő vállalható még be.

Ahogy a táblázatunkban láthatod, az 5 éves kamatperiódusú OTP Otthonteremtési Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel THM-e 4,55%, ami a példaként említett 10 millió forintos kölcsönnél 75 986 Ft-is havi törlesztőt eredményez. A 10 évig rögzített kamatú OTP Fix10 Lakáshitel THM-e mintegy 2,5%-kal magasabb – ez a kamatkockázat elkerülésének a felára –, ami 11 ezer forinttal növeli meg a havi fizetnivalót, míg a futamidő végéig fix OTP Fix20 Lakáshitel további 8 ezer forint plusz kiadást jelent.

Mindenképp ki kell hangsúlyoznunk, hogy a bankok hitelajánlatai – éppen úgy, ahogy az üzletek árai – eltérhetnek egymástól, ráadásul az aktuális üzletpolitika függvényében hol az egyik, hogy a másik bank ajánlata a éppen a legkedvezőbb valaki számára. Éppen ezért érdemes lehet kilépni a komfortzónából, és nem kizárólag attól a banktól ajánlatot kérni, ahol a számlánkat vezetjük. Természetesen érdemes ezzel is próbálkozni, hiszen ügyfélként kaphatunk egyedi kamatkedvezményt, ám az összehasonlítás ekkor sem hagyható el, hiszen előfordulhat, hogy az egyik banknál a 10 éves kamatperiódusú hitel havi törlesztője alacsonyabb, mint egy másiknál az 5 évesé, vagyis nem csak pénzügyi előnyre tehetünk szert, de még a kamatkockázatunkat is csökkenthetjük.

Amennyiben összehasonlítanád 13 bank lakáshiteleinek kamatait, használd a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorát. A hitelfelvételhez kérheted a Bankmonitor szakértőinek segítségét is, ők egyrészt segítenek az ügyintézésben, de akár a Bankmonitoron keresztül érkező ügyfeleknek kínált banki kedvezményeket is bezsebelheted így, ami több százezer forint pénzügyi előnyt jelent bizonyos esetekben.

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
6 dolog, amit tudnod kell, ha lakást- vagy házat vásárolnál!

Egy új lakás, családi ház vagy nyaraló megvásárlása sokszor életünk legjelentősebb pénzügyi projektje, ami számos buktatóval járhat. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat a teljesség igénye nélkül.  1. Nagyon figyelj, hogy...