Betöltés

Ott tartunk, hogy olcsóbb megvenni a lakást, mint albérletet fizetni!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-07-13

Heteken belül megtudják a diákok, hogy hova vették fel őket, egy fontos lépcsőfok viszont még hátravan, találni kell ugyanis lakást a gyermeknek. Sokszor csak az albérlet merül fel, ami például Budapesten körülbelül 10%-kal drágább, mint tavaly. Pontosan ezért érdemes a vételben gondolkozni, mert már egy kisebb önerő mellett is kedvező feltételekkel vehetünk fel biztonságos hitelt. A gyűjtésünkből kiderül, hogy mikor kedvező a csillagállás a vételhez.

Az albérleten kívül más megoldás is van

Nem kell már olyan sokat várni, és megtudhatják a felvételizők, hogy sikerült-e bejutniuk abba a felsőoktatási intézménybe, amelybe a leginkább szerettek volna felvételt nyerni. A család számára egy teljesen új időszak kezdődik, többek között arról kell majd gondoskodniuk, hogy a családi fészekből kiszálló gyermekük számára milyen albérletet vagy esetleg lakást találjanak.

Egy friss felmérés alapján, Budapesten sokkal nehezebb lakást találni, és ha sikerül is, akkor is többet kell fizetni, mint egy éve. Átlagosan a tavalyi árakhoz képest majdnem 10 százalékkal drágábban, körülbelül 155-160 ezer forintért lehet találni kiadó ingatlant. Persze ezért a pénzért nem csak egy átlagos garzont, hanem egy 60 négyzetméter körüli ingatlant vehetnek birtokba.

Figyelmen kívül hagyva, hogy több fiatal egy közös lakást is kivehet, és így osztozkodhat a költségeken, a korábban említett 160 ezer forintos összeg már olyan, ami mellett érdemes elgondolkozni magán az ingatlanvásárláson.

Még akkor is, ha nincs meg a megtakarításunk ahhoz, hogy saját erőből lakást vásároljunk, a hitelből történő ingatlanvétellel a saját vagy családunk vagyonát gyarapítjuk, ezért minden esetben nagyobb vagyonunk lesz, mintha ugyanezt az összeget egy főbérlőnek fizetnénk ki. A szűk keresztmetszetet a havi kiadások szokták jelenteni, de a jelenlegi alacsony lakáshitel kamatoknak köszönhetően akár hasonló törlesztőrészlet mellett megvásárolhatjuk a kinézett ingatlant.

Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkkal, melyik a legjobb hitel számodra!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Lakáshitelt felvállalva is olcsóbban jövünk ki

Már az elején fontos leszögezni, hogy a bankok lakásvásárláshoz nem adnak hitelt 20%-os önerő alatt, maximum akkor, ha pótfedezetet biztosítunk. Mi is ezt tekintettük alapnak, és azt a forgatókönyvet néztünk meg, hogy mekkora havi törlesztővel kell szembenéznünk 20%-os önerő mellett.

A megvásárlandó lakás négyzetméterára 400-700 ezer forint között mozog, ehhez képest mindig 80%-ot fizetünk ki hitelből. Való igaz, hogy ez egy kemény korlát, mert a példában 4,8-8,4 millió forintos önerőről beszélünk, de ha ezt sikerül teljesíteni, akkor ilyen budapesti albérletárak mellett megéri bőségesen a lakásvásárlás.

A hitelt szándékosan nem a legkedvezőbb kamattal vettük alapul a példában, mert azoknak a törlesztője gyorsan változik. A példa egy 5 éves kamatrögzítésű hitelt tartalmaz, ami a lakáshitel kalkulátor szerint 5%-os kamattal felvehető.

Jól láthatóan, ha 160 ezer forintért találunk csak albérletet, akkor az önerő függvényében akár egy 500 ezer forintos négyzetméter áron megkapható lakás is belefér a költségvetésbe. Budapesten az új építésű lakások árai ennél is magasabbak tudnak lenni, viszont külső, de tömegközlekedéssel jól elérhető kerületekben lévő vagy akár használt lakással már ez alá tudjuk vinni az árat.

Mindebből is érzékelhető, hogy kellő körültekintéssel, és nem is a legolcsóbb hitellel is olyan lehet a csillagállás, hogy a lakásvásárlás havi kiadása kevesebb vagy hasonló lesz, mint az albérleti díj. Persze sok egyéb tényező is közrejátszhat, de kiderült, hogy még a megnövekvő lakásárak sem kell, hogy kedvünket szegjék.

Keress lakáshiteleink között: otp vagy fundamenta lakáshitel ? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Drágábbak most a lakáshitelek, mint egy éve?

Jó ideje minden arról szól, hogy hamarosan emelkedni fognak a kamatok. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megnéztük, mi is történt az elmúlt egy évben. Felemás eredménnyel jártunk, ami kifejezetten előnyös lehet...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.