loading

Otthonteremtési támogatások: nem mindegy mekkora a kapott számla áfatartalma!

Több támogatás alapja a kivitelezőtől, mesterembertől kapott számla: márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen áfatartalmú számlát állítanak ki számunkra. Elképzelhető, hogy emiatt nem leszünk jogosultak a kiválasztott konstrukcióra, vagy a támogatás összege lesz kevesebb annál, mint amire számítottunk.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok+lakáshitel kalkulátorunk.

Az otthonteremtési támogatások több – korábban meglévő és idén bevezetett – eleménél kiemelten fontos, hogy milyen áfatartalmú számlát kapunk lakáscélunk megvalósítása során az eladótól, kivitelezőtől. A lakásfelújítási támogatás esetében különösen oda kell erre is figyelni! Valamikor a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) is be kell nyújtani a számlákat, ebben az esetben azonban nem számít a számla adótartalma: a számlával csak a támogatás összegének megfelelő felhasználását igazoljuk a bank és az állam felé.

Milyen adótartalommal kaphatunk jelenleg lakáscélunk megvalósításakor számlát:

 • 27%-os áfatartalmú számlák: Jellemzően akkor találkozhatunk ilyen számlával, ha mi magunk intézzük az építkezést. Mi vesszük meg az anyagot és egyedileg kötünk megállapodást a mesteremberekkel az egyes munkálatokra.
 • 5%-os áfatartalmú számla: Újépítésű lakások vásárlásakor találkozhatunk 2021-től ismételten ilyen számlákkal. Emellett a generálkivitelezővel épített lakások építési költségeiről is 5%-os adótartalmú számlát kaphatunk.
 • 0%-os áfatartalmú számla: Például a katás vállalkozóktól kaphatunk ilyen számlát. Hiszen nekik nem szükséges áfát fizetniük.

Felújítási támogatásnál milyen számlák fogadhatók el?

A gyermekes szülők lakásfelújítási támogatást kaphatnak otthonuk korszerűsítésére. (A költségek felét, legfeljebb 3 millió forintot kaphatnak támogatásként.) Az összeget utólag a számlák megfizetését követően kaphatják vissza, az igényléshez pedig be is kell nyújtani a felújításról szóló számlákat is.

5%-os áfatartalmú számla nem fogadható el az otthonfelújítási támogatáshoz! Erre mindenképpen figyelni kell: elképelhető, hogy emiatt nem kapja meg valaki a kért támogatást. (A felújítás, korszerűsítés alapesetben nem minősül olyan tevékenységnek, amiről 5%-os áfatartalmú számlát lehetne kiállítani, ettől függetlenül ez is a konstrukció egyik buktatója lehetne.)

Érdemes a kiválasztott mesteremberrel, vállalkozóval a számla adótartalmáról is előzetesen egyeztetni. Ezt a szempontot is figyelembe kell venni a döntés során, különösen, ha a támogatást is igénybe szeretne valaki venni.

5%-os áfa-visszaigénylés újépítésű lakás vásárlásakor

2021-től az újépítésű lakások vételárának áfája újra 5% lett. Ráadásul az adót vissza lehet igényelni, amennyiben csok támogatást is kérnénk a vásárláshoz. Az idei évtől minden új lakás áfatartalma csökken, egyetlen feltétel van: az ingatlan alapterülete nem haladhatja meg lakás esetén a 150, míg ház esetén a 300 négyzetmétert.

Lényeges, hogy kizárólag a 2020. december 31-ét követően megfizetett vételárrészletekre lesz érvényes az adó csökkentése, valamint az erre eső 5%-os áfát lehet visszaigényelni is. Jó hír, hogy az idei évtől egy új lakás vásárlásakor nem is nagyon találkozhatunk más adótartalommal rendelkező számlával.

Építkezéseknél is visszaigényelhető az adó!

5%-os lesz az áfa, ha generálkivitelezővel építkeznénk

Az újépíésű lakások adócsökkentésének egyik “mellékhatásaként” az építkezéseknél is csökken az adó, ha generálkivitelezővel legalább szerkezetkész állapotig építtetjük fel az új otthonunkat. (Ez ugyanis a jogszabály alapján már termékértékesítésnek minősül.)

Az 5%-os áfát ebben az esetben is visszaigényelhetjük, amennyiben csok támogatást is igényelnénk az építkezéshez. A visszaigényelhető összegnek nincs felső korlátja, a teljes adót visszakaphatjuk.

27%-os áfát is visszaigényelhetjük építkezésnél

Ha önerőből építkezünk – nem bízunk meg generálkivitelezőt -, akkor 27%-os áfatartalmú számlát kaphatunk az anyagköltségről, munkadíjról. Ezt is visszaigényelhetjük, amennyiben teljesítjük a csok támogatás személyi feltételeit, ugyanakkor nem szükséges, hogy gyermekünk is legyen.

A visszaigényelhető támogatás összege nem haladhatja meg az 5 millió forintot: ha magas az építési költség, akkor nem tudjuk a számlák teljes adótartalmát visszaigényelni.

Építkezésnél a két áfa-visszatérítési lehetőség nem kombinálható

Az adó-visszaigénylés lehetőségével csak egyszer élhetünk, ráadásul a két lehetőséget nem lehet egyszerre kérni: vagy az 5%-os, vagy a 27%-os számlák adótartalmát kérhetjük vissza.

Márpedig építkezésnél elképzelhető, hogy mindkét számlatípusból kapunk. Például szerkezetkész állapotig felépíti új otthonunkat egy generálkivitelező, amiről 5%-os áfatartalmú számlát kapunk. A további munkálatokhoz viszont mi magunk vásárolnánk meg az anyagokat és külön-külön bíznánk meg mestereket. Ezekről már 27%-os áfával kapnánk számlát.

Ebben a helyzetben sem választhatunk azonban a két támogatás közül. A teljes költségvetés 70%-ról ugyanis a visszaigénylésnek megfelelő adótartalmú számlát kell benyújtanunk a banknak. (Szélsőséges esetben a támogatást is elbukhatjuk: egyik számlatípus sem éri el a költségvetés 70 százalékát.)

0%-os áfával is kaphatunk számlát az építkezés során – például katás vállalkozóktól -, ebben az esetben természetesen nincs mit visszaigényelnünk. Azonban ez is roppant zavaró lehet, ha nem ezzel kalkuláltunk eredetileg.

Mire kell kiemelten figyelni?

Nem elég a bruttó árakat összehasonlítani, amikor kivitelezőt mesterembert választunk. (Most tekintsünk el az egyes vállalkozók referenciáitól, az ajánlásoktól, pusztán a pénzügyi részét vizsgáljuk meg a döntésünknek.) Az elérhető támogatások miatt a számlák áfatartalma és a nettó ár is kiemelten fontossá válik.

Egy felújításnál – ha a támogatást is igénybe szeretnénk venni – a 0%-os áfával dolgozó vállalkozó előnyt élvezhet, hiszen várhatóan olcsóbban fogja ugyanazt a munkát elvégezni, mint egy másik mesterember. Ugyanakkor az 5%-os áfát tartalmazó számlák nem elfogadhatók a támogatáshoz, ennek fényében érdemes vállalkozót keresni.

Építkezéseknél még bonyolultabb a helyzet, hiszen ott az 5 és 27%-os áfatartalmú számlák adója is visszaigényelhető bizonyos feltételek mellett. Először azt érdemes megnézni, hogy melyik támogatási forma előírásait tudjuk teljesíteni. Ha mindkettőt, akkor nyilván azt érdemes választani, amelyiknél összességében – a támogatást is figyelembe véve – kevesebbet kell kifizetnünk. Vagyis a bruttó költségek mellett felértékelődik a nettó ár és az áfa összege is. (Azt az építkezési formát érdemes választani, amelynél az adó-visszatérítést követően a legkevesebb összeget kell kifizetnünk.)

Például egy katás vállalkozónak csak akkor érdemes megbízást adnunk egy építési munkára, ha a díja nem haladja meg egy másik mesterembernek kifizetendő nettó költséget. Az adót ugyanis ez utóbbi esetben visszaigényelhetjük.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Rekord összegű lakáshitelt folyósítottak márciusban!

Soha nem folyósítottak annyi lakáshitelt a bankok, mint  2021. márciusában. A Bankmonitor várakozásainak megfelelően az egy hónap alatt kifizetett hitelösszeg meghaladta a 100 milliárd forintot. De jól teljesített a személyi...

Blogajánló
 • alapblog Legjobb külföldi és magyar podcastok

  Mi is az a podcast? A podcastet talán a rádióadás szóval lehet leginkább leírni, de valahogy úgy viszonyulnak a rádióműsorhoz, mint a Netflix a TV-műsorhoz....

 • KonyhaKontrolling Máglyára a gazdagokkal?

  A vagyon, a vagyoni különbség gyakori téma mind itthon, mind máshol a világban. Sokan ezt állítják be minden probléma okozójának. Pedig már írtam arról, hogy a legnagyobb vagyoni különbséget úgy lehet elérni, ha mindenkit visszaállítunk az alapvonalra. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat, illetve Tovább olvasom "Máglyára a gazdagokkal?"...

 • Haszon.hu Bitcoint követelnek, de magyarul nem tudnak az emailes zsarolók

  A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közleménye szerint a napokban a kibernyomozók több bejelentést is kaptak olyan állampolgároktól, akik az emailfiókjukba történő belépést követően egy zsaroló üzenetet kaptak. A hosszú, magyar nyelven megfogalmazott - ám magyartalanságokkal tűzdelt - üzenet lényege szerint azt egy hivatásos programozó küldte, aki megszerezte az irányítást a címzett számítógépe felett. Az üzenet írója közölte:...