Otthonteremtési támogatások: nem mindegy mekkora a kapott számla áfatartalma!

Otthonteremtési támogatások: nem mindegy mekkora a kapott számla áfatartalma!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-01-15
 

Több támogatás alapja a kivitelezőtől, mesterembertől kapott számla: márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen áfatartalmú számlát állítanak ki számunkra. Elképzelhető, hogy emiatt nem leszünk jogosultak a kiválasztott konstrukcióra, vagy a támogatás összege lesz kevesebb annál, mint amire számítottunk.

Az otthonteremtési támogatások több – korábban meglévő és idén bevezetett – eleménél kiemelten fontos, hogy milyen áfatartalmú számlát kapunk lakáscélunk megvalósítása során az eladótól, kivitelezőtől. A lakásfelújítási támogatás esetében különösen oda kell erre is figyelni! Valamikor a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) is be kell nyújtani a számlákat, ebben az esetben azonban nem számít a számla adótartalma: a számlával csak a támogatás összegének megfelelő felhasználását igazoljuk a bank és az állam felé.

Milyen adótartalommal kaphatunk jelenleg lakáscélunk megvalósításakor számlát:

  • 27%-os áfatartalmú számlák: Jellemzően akkor találkozhatunk ilyen számlával, ha mi magunk intézzük az építkezést. Mi vesszük meg az anyagot és egyedileg kötünk megállapodást a mesteremberekkel az egyes munkálatokra.
  • 5%-os áfatartalmú számla: Újépítésű lakások vásárlásakor találkozhatunk 2021-től ismételten ilyen számlákkal. Emellett a generálkivitelezővel épített lakások építési költségeiről is 5%-os adótartalmú számlát kaphatunk.
  • 0%-os áfatartalmú számla: Például a katás vállalkozóktól kaphatunk ilyen számlát. Hiszen nekik nem szükséges áfát fizetniük.

Hirdetés

Hirdetés

Felújítási támogatásnál milyen számlák fogadhatók el?

A gyermekes szülők lakásfelújítási támogatást kaphatnak otthonuk korszerűsítésére. (A költségek felét, legfeljebb 3 millió forintot kaphatnak támogatásként.) Az összeget utólag a számlák megfizetését követően kaphatják vissza, az igényléshez pedig be is kell nyújtani a felújításról szóló számlákat is.

5%-os áfatartalmú számla nem fogadható el az otthonfelújítási támogatáshoz! Erre mindenképpen figyelni kell: elképelhető, hogy emiatt nem kapja meg valaki a kért támogatást. (A felújítás, korszerűsítés alapesetben nem minősül olyan tevékenységnek, amiről 5%-os áfatartalmú számlát lehetne kiállítani, ettől függetlenül ez is a konstrukció egyik buktatója lehetne.)

Érdemes a kiválasztott mesteremberrel, vállalkozóval a számla adótartalmáról is előzetesen egyeztetni. Ezt a szempontot is figyelembe kell venni a döntés során, különösen, ha a támogatást is igénybe szeretne valaki venni.

5%-os áfa-visszaigénylés újépítésű lakás vásárlásakor

2021-től az újépítésű lakások vételárának áfája újra 5% lett. Ráadásul az adót vissza lehet igényelni, amennyiben csok támogatást is kérnénk a vásárláshoz. Az idei évtől minden új lakás áfatartalma csökken, egyetlen feltétel van: az ingatlan alapterülete nem haladhatja meg lakás esetén a 150, míg ház esetén a 300 négyzetmétert.

Lényeges, hogy kizárólag a 2020. december 31-ét követően megfizetett vételárrészletekre lesz érvényes az adó csökkentése, valamint az erre eső 5%-os áfát lehet visszaigényelni is. Jó hír, hogy az idei évtől egy új lakás vásárlásakor nem is nagyon találkozhatunk más adótartalommal rendelkező számlával.

Építkezéseknél is visszaigényelhető az adó!

5%-os lesz az áfa, ha generálkivitelezővel építkeznénk

Az újépíésű lakások adócsökkentésének egyik „mellékhatásaként” az építkezéseknél is csökken az adó, ha generálkivitelezővel legalább szerkezetkész állapotig építtetjük fel az új otthonunkat. (Ez ugyanis a jogszabály alapján már termékértékesítésnek minősül.)

Az 5%-os áfát ebben az esetben is visszaigényelhetjük, amennyiben csok támogatást is igényelnénk az építkezéshez. A visszaigényelhető összegnek nincs felső korlátja, a teljes adót visszakaphatjuk.

27%-os áfát is visszaigényelhetjük építkezésnél

Ha önerőből építkezünk – nem bízunk meg generálkivitelezőt -, akkor 27%-os áfatartalmú számlát kaphatunk az anyagköltségről, munkadíjról. Ezt is visszaigényelhetjük, amennyiben teljesítjük a csok támogatás személyi feltételeit, ugyanakkor nem szükséges, hogy gyermekünk is legyen.

A visszaigényelhető támogatás összege nem haladhatja meg az 5 millió forintot: ha magas az építési költség, akkor nem tudjuk a számlák teljes adótartalmát visszaigényelni.

Építkezésnél a két áfa-visszatérítési lehetőség nem kombinálható

Az adó-visszaigénylés lehetőségével csak egyszer élhetünk, ráadásul a két lehetőséget nem lehet egyszerre kérni: vagy az 5%-os, vagy a 27%-os számlák adótartalmát kérhetjük vissza.

Márpedig építkezésnél elképzelhető, hogy mindkét számlatípusból kapunk. Például szerkezetkész állapotig felépíti új otthonunkat egy generálkivitelező, amiről 5%-os áfatartalmú számlát kapunk. A további munkálatokhoz viszont mi magunk vásárolnánk meg az anyagokat és külön-külön bíznánk meg mestereket. Ezekről már 27%-os áfával kapnánk számlát.

Ebben a helyzetben sem választhatunk azonban a két támogatás közül. A teljes költségvetés 70%-ról ugyanis a visszaigénylésnek megfelelő adótartalmú számlát kell benyújtanunk a banknak. (Szélsőséges esetben a támogatást is elbukhatjuk: egyik számlatípus sem éri el a költségvetés 70 százalékát.)

0%-os áfával is kaphatunk számlát az építkezés során – például katás vállalkozóktól -, ebben az esetben természetesen nincs mit visszaigényelnünk. Azonban ez is roppant zavaró lehet, ha nem ezzel kalkuláltunk eredetileg.

Mire kell kiemelten figyelni?

Nem elég a bruttó árakat összehasonlítani, amikor kivitelezőt mesterembert választunk. (Most tekintsünk el az egyes vállalkozók referenciáitól, az ajánlásoktól, pusztán a pénzügyi részét vizsgáljuk meg a döntésünknek.) Az elérhető támogatások miatt a számlák áfatartalma és a nettó ár is kiemelten fontossá válik.

Egy felújításnál – ha a támogatást is igénybe szeretnénk venni – a 0%-os áfával dolgozó vállalkozó előnyt élvezhet, hiszen várhatóan olcsóbban fogja ugyanazt a munkát elvégezni, mint egy másik mesterember. Ugyanakkor az 5%-os áfát tartalmazó számlák nem elfogadhatók a támogatáshoz, ennek fényében érdemes vállalkozót keresni.

Építkezéseknél még bonyolultabb a helyzet, hiszen ott az 5 és 27%-os áfatartalmú számlák adója is visszaigényelhető bizonyos feltételek mellett. Először azt érdemes megnézni, hogy melyik támogatási forma előírásait tudjuk teljesíteni. Ha mindkettőt, akkor nyilván azt érdemes választani, amelyiknél összességében – a támogatást is figyelembe véve – kevesebbet kell kifizetnünk. Vagyis a bruttó költségek mellett felértékelődik a nettó ár és az áfa összege is. (Azt az építkezési formát érdemes választani, amelynél az adó-visszatérítést követően a legkevesebb összeget kell kifizetnünk.)

Például egy katás vállalkozónak csak akkor érdemes megbízást adnunk egy építési munkára, ha a díja nem haladja meg egy másik mesterembernek kifizetendő nettó költséget. Az adót ugyanis ez utóbbi esetben visszaigényelhetjük.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés