Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-18 Frissítve: 2021-07-01
 

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között bemutatjuk, hogy miként vesztünk el 1 milliót azzal, ha például 5 évvel növeljük a futamidőt.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

A közelmúltban érdekes adatokat osztott meg a lakáshitelesekről a KSH. Egyrészt kiderült, hogy 2016-ról 2017-re az átlagos lakáshitel összege a használt lakásoknál 6,1 millióról 6,7 millióra emelkedett, míg az új lakásoknál 6,8 millióról 7,6 millióra nőtt a felvett hitelösszeg.

Az átlagos futamidőben már nem volt ennyire egyértelmű a trend, hiszen míg az új lakásoknál a futamidő 16,6 évről 17,3 évre nőtt, addig a használt lakásoknál 15,8 évről 15,4 évre csökkent a futamidő. Mindent egybevéve az látszott, hogy az emberek nem nagyon tehetnek mást, mint a megemelkedő ingatlanárak mellett több hitelt vesznek fel és azt tovább fizetik vissza a banknak.

A lakásárak tavalyi 10% feletti átlagos bővülése kapcsán teljesen természetes jelenség, amit tapasztalunk, ennek ellenére a hitelfelvétel előtt érdemes többször is meggondolni, hogy mit teszünk. Egyelőre úgy tűnik, hogy a fő vezérlő elv az ingatlanár és ezt követően nézzük meg, hogy mekkora hitelt tud még a család kigazdálkodni.

Többször tettünk már rá cikkeinkben utalást, hogy egyre inkább elérkezünk egy olyan pontra, amikor ennek a relációnak meg kell változnia és elsősorban a hitelfelvételi lehetőségekhez kell keresni még kigazdálkodható ingatlant. Mert, ha nem így cselekszünk, akkor megeshet, hogy a kinézett ingatlan miatt kompromisszumokat kötünk és a vártnál nagyobb hitelösszeget úgy vesszük fel, hogy vagy nagyobb a futamideje vagy gyorsabban változik a törlesztője, esetleg mind a kettő egyszerre.

Miért is jelent ez olyan nagy kihívást? Egyrészt, a magasabb futamidő azt jelenti, hogy több kamatot fizetünk ki a banknak, vagyis nagyobb a hitel terhe számunkra. Másrészt, ha gyorsan változó kamatú hitel mellett tesszük le a voksot, akkor a rövid kamatok megemelkedése (erre számítunk hosszabb távon) hónapok alatt átmegy a törlesztőrészletbe is.

Két rövid példával mutatnánk be, hogy mit kockáztatunk. Gondoljunk bele, hogy felveszünk 8 millió forintos hitel 15 évre, 3,9%-os kamatra, amivel 5 évre bebiztosítjuk a törlesztőnket. Ekkor 58,8 ezer Ft lesz a törlesztőnk és a teljes visszafizetés 10,6 millió forint (2,6 millió kamatra megy el). Ha 15 év helyett 20 évre vesszük fel a hitelt, akkor 48 ezer Ft lesz csak a törlesztő, viszont a teljes visszafizetés felemelkedik 11,5 millióra. Az 5 évvel hosszabb futamidő miatt összességében közel 1 milliót bukunk a kamatokon.

Nézd meg a következő kalkulátorral, hogy milyen feltételek mellett tudsz hitelt felvenni a lakásvásárláshoz!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A másik példához tegyük fel, hogy ismét 8 millió hitel kellene és 15 év alatt visszafizetnénk, de dönthetünk, hogy egy 6 hónapos változó kamatozású hitelt vagy egy 10 évre fixált kamatú hitelt veszünk fel. A változó kamatozású hitelt odaadják 2,7%-os induló kamattal, vagyis 54,1 ezer Ft törlesztő mellett. Ehhez képest a 10 évre rögzített kamatú hitelnek a kamata 4,6% és a törlesztője 61,6 ezer Ft.

Az utóbbi hetekben érezhető hozamemelkedés mellett nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy hosszabb távon a változó kamatozású hitelek kamata is megemelkedjen (a fix kamatú hiteleket már elkezdték átárazni a bankok). A nulla közeli BUBOR nem tartható fent hosszabb távon, ami magával hozza a törlesztők emelkedését is. Jelenleg 2% volt az eltérés a 6 hónapos változó és a 10 éves fix hitel kamata között, ez egészen gyorsan lecsökkenhet vagy akár meg is szűnhet. Márpedig, ha nő a kamat (BUBOR), akkor a mostani relációban csak a változó kamatú hiteleseknek van félnivalója.

Mind láthatjuk, hogy ha lehetőségünk van rá, akkor inkább a biztonságot és a minél rövidebb futamidőt érdemes bevállalni, hiszen pénzügyileg ez a legkifizetődőbb. Az életben azonban sok kompromisszumot kell hozni, így a hitelfelvételnél is erre kerülhet sor. Annyit viszont mindenképpen tudatosítsunk, hogy ne csak a hitelnél hozzunk ilyen kompromisszumot, hanem a kinézett lakásnál/háznál is, ha arra szükség van. Nem lenne jó megint olyan csapdába esni, mint ami annak idején a devizahiteleknél megtörtént.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés