Betöltés

Óvatosan az év végi hitelfelvétellel!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-12-16

Az év végéhez vészesen közeledve a decemberi ajándékvásárlási dömping közepette számos csábító ajánlatba futhatunk az áruházakban. A 0% THM-mel elérhető kölcsönök a „Csak most igazán akciós” érzést kelthetik, és azonnali vásárlásra ösztönözhetik a betérő ügyfeleket. Mielőtt beleugrunk egy-egy ilyen lehetőségbe, fontoljuk át, hogy valóban kihagyhatatlan-e az ajánlat! Már csak azért is, mert egy későbbi hitelfelvétel során minden meglévő törlesztőrészlet számít, amelyet jövőre egységes szabályok alapján vizsgálnak majd a bankok!

Nem csak év végén fontos elővigyázatosnak lenni!

Akár személyi kölcsönt, akár egyéb hitelt veszünk fel, előtte alaposan tanulmányozzuk át saját pénzügyeinket! Ez elengedhetetlen, hogy egy jól megfontolt döntést hozzunk, hogy később nem okozzon nehézséget a felvett hitel törlesztése. Elsősorban legyünk tisztában azzal, hogy havonta mekkora összegből gazdálkodunk, mennyi az elkölthető bevétel, és mennyi az, amit a kiadások után még biztonsággal hiteltörlesztésre tudunk fordítani. Ha a havi betevőt minden hónapban forint fillérre elköltjük és éppen hogy átlendülünk a következő fizetésig, akkor inkább ne gondolkodjunk hitel felvételén! Akkor sem, ha „ingyen adják”, mert később sokszoros árat fizethetünk érte!

Először is tartsunk be pár alapszabályt!

Biztonsági tartalékkal mindig rendelkezzünk!

Az, hogy egy lakás megvásárlásához, vagy éppen egy nem várt családi kiadáshoz hitelre van szükségünk, még nem jelenti azt, hogy megtakarítással nem kell rendelkezni! A hitel fennállása alatt is bekövetkezhet olyan sajnálatos esemény, amelyet előre senki sem tervez, viszont a hitel visszafizetését, a család megélhetését veszélyezteti. Így igyekezzünk legalább akkora tartalékot felhalmozni, amely a háztartás 3-6 havi kiadásait fedezi!

Ez a bankoknál is bevett gyakorlat, és bizonyos esetekben pár havi törlesztőrészletnek megfelelő összeg elhelyezését (óvadék) kérik a hitel jóváhagyásakor. Ez a későbbi fizetési nehézség kockázatait hivatott mérsékelni, így ha az adós nem fizet, az elhelyezett óvadék összegéből fedezik a havi törlesztőrészleteket bízva abba, hogy a fizetési képesség ezalatt az idő alatt helyreáll.

Hitelfelvevőként is célszerű és hasznos így tenni, és azt a bizonyos vésztartalékot félretenni!

Ne vállaljuk túl magunkat!

Ha havi rendszerességgel 30 000 Ft szabad pénzösszeg áll rendelkezésre, ne vállaljunk 60 000 Ft-os törlesztőrészletet! Előfordulhat, hogy hitelfelvétel előtt pénzügyeinket áttekintve egy-két kiadáson tudunk változtatni, valamely igényünkből lejjebb adni. De ez maximum olyan kiadásokra lehet igaz, amely nem a létfenntartáshoz szükséges!

Gondoljunk a későbbiekben felmerülő kiadásokra is!

Nyilván nem lát senki a jövőbe, de a kiadások egy része tervezhető, ha átgondoljuk a következő pár évünket. Például, biztosan tudjuk, hogy a gyermek iskolába fog menni, vagy hogy jövőre esküvőre készülünk. Ezeket ne felejtsük el, és az említett kiadásokkal ugyanúgy kalkuláljunk, amikor a havi törlesztőrészlettel tervezünk!

Számoljuk fel a szükségtelen banki kapcsolatokat!

Hopp, itt egy hitelkártya, ott meg egy folyószámlahitel! Sok esetben előfordul, hogy az ügyfél a hitelfelvétel során szembesül azzal, hogy hitelkártyával, vagy éppen folyószámlahitellel rendelkezik. Ha új hitelt veszünk fel, minden fennálló tartozással kalkulálnak a hitelezhetőség megállapításakor, még a nem használt hitelkártyákkal, hitelkeretekkel is. Így, ha nincs rá szükségünk, szüntessük őket meg!

Jövőre már egységesek lesznek a hitelfelvételi korlátok!

2015. január 1-től hatályba lép az MNB új szabályozása, amely maximalizálja a jövedelem, valamint a hitel mögötti fedezetek terhelhetőségét. Ez minden új, 200 000 Ft-ot meghaladó hitel felvétele esetén irányadó lesz, és ugyanúgy érvényes lesz a lakáshitelekre, mint a gépjármű, vagy áruhitelekre. A bankok persze eddig is alkalmaztak belső szabályozási rendszert a hitelezhetőség megállapítására, csak most egységes keretek közé terelik azt.

Továbbra is számítanak majd a fentebb említett nem használt hitelkártyák, hitelkeretek a felvehető hitelösszeg megállapításakor, így ha jövőre új hitel felvételén gondolkodunk, különösképpen fontoljuk meg, mekkora kölcsön törlesztése fér még bele a havi költségvetésbe!

Ha szeretnéd megtudni, milyen lakáshitel kondíciókra számíthatsz, használd az alábbi kalkulátort!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

A jó lakáshitel választás legfontosabb kérdései

2018. 10. 08.

Változó kamatozású, „olcsó” lakáshitel, vagy hosszú távon rögzített kamatozással és törlesztő részlettel rendelkező, „biztonságos” lakáshitelt érdemes választani? Megéri kifizetni 26%-kal magasabb törlesztőrészletet a biztonságért? Ha a magyar gazdaságban visszaállnak a...

Blogajánló

 • alapblog

  Dollár le, arany fel

  Kína nagyhatalmi érdekekből stabil világpénzzé akarja tenni a jüant, hozzájárulva a dollár trónfosztásához. Az amerikai fizetőeszköznek áll ugyan egyelőre a világ, de már nem sokáig....

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.