Pár hónap alatt felélhető az átlag magyar nyugdíj-megtakarítása

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 12. 05.

Mindössze 202 ezer forintot tesz ki a magyar lakosság egy főre eső nyugdíj-megtakarítása. Figyelembe véve, hogy az állami nyugdíjak kapcsán egyre több kétely merül fel, ennek nagyságát mindenképpen növelni kell a jövőben. Az öngondoskodás tehát nem megkerülhető, aminek jelenleg három típusa érhető el. Hogy melyek ezek, és melyik kinek ajánlott, kiderül az alábbiakból!

Az állami nyugdíjak mellett az öngondoskodásra is gondolniuk kell a jövő nyugdíjasainak. Az állami nyugdíjrendszer 2030 utáni fenntarthatósága kapcsán ugyanis komoly kételyek merültek fel. De vajon mennyire tudatosult mindez a magyar lakosság fejében? A számok azt mutatják, hogy a helyzeten igen sokat kell még csiszolni.

Mennyit tesznek félre hosszútávra?

Nem csoda, hogy a nyugdíjas évekre ilyen kevés jut, hiszen a lakossági megtakarításoknak egész kis részét alkotják a hosszútávú megtakarítási eszközök. Hazánkban az egy főre eső átlagos megtakarítás 2,3 millió forintot tesz ki, ebből azonban csak 808 ezer forint szól hosszabb távra. A hosszútávú megtakarítások közé tartoznak a hosszú (több éves) lejáratú állampapírokon, a tőzsdei részvényeken, és a befektetési jegyeken (kivéve pénzpiaci alapok) kívül az életbiztosítási és a nyugdíjpénztári díjtartalékok.

A nyugdíjas évekre csak morzsák maradnak

A célzottan idősebb korra szánt pénzek azonban még a hosszútávú megtakarításoknak is csak a töredékét teszik ki. A számok azt mutatják, hogy a teljes lakossági pénzügyi vagyon mindössze 8,6%-a szól a nyugdíjas évekre. Mindez annyit jelent, mintha minden magyar lakosnak 202 685 forint lenne félretéve időskorára.

nyugdíj célú megtakarítások

Gondoskodni szeretnél időskori anyagi biztonságodról? Alábbi kalkulátorunkkal meghatározhatod, mennyit kellene félretenned minden hónapban!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Segítünk megtalálni a számodra legjobb NYUGDÍJMEGOLDÁST

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Elmondjuk mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Milyen megtakarítási formákkal lehet ezen javítani?

A nyugdíjcélra szánt vagyon megoszlása is igen sokatmondó. A pénz túlnyomó többsége, 71,1%-a nyugdíjpénztári díjtartalékokban van. Ez fedi le az önkéntes nyugdíjpénztári számlákon, illetve a fennmaradt néhány magánnyugdíjpénztárban tartott pénzek összegét.

A nyugdíjcélra szóló megtakarítások több, mint negyedét, 26%-ot NYESZ számlákon tartanak, és a 3%-ot sem éri el a nyugdíjbiztosításokban tartott pénzösszeg. Az arányok szemmel láthatóan nagy különbségeket mutatnak, és ez nem is véletlen. Nem szabad elfelejteni, hogy a NYESZ és a nyugdíjbiztosítások sokkal rövidebb ideje futnak, mint a magánnyugdíjpénztárak, illetve az önkéntes nyugdíjpénztárak. A háttérben azonban más okok is állnak.

nyugdíj megtakarítások megoszlása
Az önkéntes nyugdíjpénztárakban való megtakarítást nem csak az alacsony költségek, de azok egyszerűsége is indokolja. Ebben az esetben a befizetőknek nem kell nehéz pénzügyi döntéseket hozniuk, mindössze a saját kockázatkedvelésüknek való portfóliót kell kiválasztaniuk, a befektetési döntéseket már portfóliókat kezelő szakemberek hozzák meg.

A NYESZ esetén ugyancsak alacsonyabb költségek jelentkeznek, azonban az ezeken történt befektetéseket már a megtakarítóknak kell kezelniük. Ha csak befizetik a pénzt, az nem kamatozik, abból értékpapírokat kell vásárolni, ezek termelik a hozamot a megtakarítás időtávja alatt. A NYESZ számlák tehát folyamatos törődést és szakértelmet kívánnak meg a megtakarítók részéről.

A nyugdíjbiztosítások alacsony népszerűségét pedig nem csak azok magas költségeik, de bonyolult konstrukcióik is indokolják. Kimondható, hogy a nyugdíjbiztosítások nem tudnak versenyképesek maradni az önkéntes nyugdíjpénztárak, és a nyugdíj előtakarékossági számlák mellett.

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Vihar ide, vihar oda, a nyugdíjpénz jó helyen van!

2018. 06. 20.

Az év első fele alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai nem lesznek olyan kiválóak, mint az utóbbi években. Ennek oka, hogy a kötvények és a részvények felett is borús fellegek gyülekeznek....

Nyugdíj: az nyerte a legtöbbet, aki a legkevesebbet vesztette

2018. 06. 17.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai jobb, ha felkészülnek: a tavalyi bődületes 10% feletti teljesítmény után, idén sokkal szerényebb teljesítménnyel kell majd beérniük. Sőt, ha minden így marad, akkor veszteséget fognak elkönyvelni...

Elszáll a nyugdíjkorhatár, de több nyugdíjunk lesz?

2018. 06. 15.

Egy friss elemzés rendkívül erős megállapítást tett, eszerint olyan kemény helyzet elé állítja a társadalom öregedése a nyugdíjrendszert, hogy 2015 és 2050 között az OECD országokban átlagosan 8,4 évvel kellene...

A nyugdíj-kiegészítést a következő befektetések hozzák össze

2018. 06. 10.

Nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár és nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ). Ma ezek a dedikáltan nyugdíjcélú megtakarítások, amiket az állam is támogat 20%-os adójóváírással. De melyiknél mibe kerül a befizetett pénz? Végső soron milyen...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.