Pénz nélkül lakást venni?

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 06. 18.

Mostanában egyre sűrűbben kapunk olyan megkeresést, hogy önerő nélkül szeretnének lakást venni. Senkit nem buzdítunk arra, hogy saját pénz nélkül gondolkozzon ingatlanvásárlásban, sőt! Határozott véleményünk, hogy a megtakarítási képességünk hatással bír a törlesztési hajlandóságunkra is. Így célszerű mihamarabb elkezdeni megtakarítani, de létezik megoldás azoknak is, akik még nem szedték össze a szükséges pénzösszeget.

Alapesetben minden lakásvásárlásnál szükséges minimálisan 20% önerő. Magánszemély tulajdonában lévő ingatlanra jelzálogjogot maximum a lakás értékének 80%-ig lehet bejegyezni. Ezen felül még a banki szabályozás is tovább csökkentheti a felvehető hitelösszeget, és
az induló költségekre (ügyvéd, illeték, banki költségek) sem árt gondolni!

Mégis mi lehet a megoldás, ha nincs pénzünk?

Amennyiben van erre lehetőség, jó megoldás lehet a
kiegészítő fedezet bevonása. Persze, az esetek zömében vagy nem tudunk még egy ingatlant felajánlani, vagy már egy másik hitel terheli. Ha egyéb hitel is szerepel egy ingatlanon, akkor az ingatlan terhelhetőségéből a bejegyzett hitelt levonják, azaz kevesebb kölcsönt kaphatunk. Ha a bejegyzett hitel deviza alapú, további nehézségekbe ütközünk. Ugyanis az ingatlanra bejegyzett CHF alapú, vagy egyéb deviza hitelek esetén a forgalmi érték 45%-a, EUR alapú hitelek esetében pedig 60%-a a korlát, amelyben minden, az ingatlanon szereplő tehernek bele kell férnie.

Ha mégis megoldható a további fedezet biztosítása, akkor azzal számolnunk kell, hogy a hitel teljes összegét fogják bejegyezni mindkét ingatlanra. A futamidő alatt idővel persze tehermentesíthető a pótingatlan, méghozzá akkor, amikor a fennálló hitel összegére már kellő fedezetet biztosít egy lakás is.

Ha még nem tettük meg,
kezdjünk minél hamarabb félretenni lakáscéljaink megvalósítására. Lakás célra a lakástakarék-pénztári megtakarítás a legmegfelelőbb. Ma már négy szolgáltató (
OTP,
Erste,
Aegon,
Fundamenta) termékei közül tudjuk a számunkra megfelelőt kiválasztani. Annak megfelelően, hogy szeretnénk-e a megtakarítás végén a lakástakarék által nyújtott kedvező lakáskölcsön lehetőségét kihasználni, a pénztáraknál két alternatíva közül is választhatunk. Vagy a magasabb hozamot biztosító konstrukciót választhatjuk (amely esetében szintén élhetünk egyébként a lakáskölcsönnel), vagy az előzőhöz képest ugyan valamivel alacsonyabb hozammal kecsegtető, de kedvezőbb lakáskölcsönt kínáló terméket.

Elgondolkoztál? Nézd meg mennyit tudsz félretenni pár év alatt!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

További lehetőség az önerő növelésére a személyi kölcsön, bár az önerő ilyen módon történő kiegészítése nem ajánlott! Mivel a személyi kölcsön jóval magasabb THM-mel igényelhető, mint egy ingatlanfedezetes hitel, ezért ez elég költséges mulatság. Továbbá a személyi kölcsönre nem érvényesíthetők a lakáscélt szolgáló támogatások sem, mint például a munkáltató által adómentesen nyújtható hiteltörlesztési támogatás. Így legyen bármilyen sürgető az ingatlanvásárlás, alaposan gondoljuk át, hogy valóban egy gyorskölcsönnel akarjuk-e ezt megvalósítani.

Más a helyzet, ha az ingatlant bővíteni szeretnénk. Ilyen célú, vagy például korszerűsítési hitelek esetében ugyanis a meglévő ház a tervezett beruházás elkészülte utáni ún. jövőbeli/várható értékét is meg fogja állapítani az értékbecslő. A várható érték alapján állapítják meg az ingatlanra adható kölcsönösszeget,  így akár a munkálatok 100%-a is megfinanszíroztatható.

És végül a legfontosabb kérdés: mi számít önerőnek?

 • Készpénz
 • Elkészült munka értéke 
 • A helyszínen tárolt, még be nem épített anyag 
 • Lakástakarék-pénztári szerződés alapján folyósított megtakarítás
 • Munkáltatói, önkormányzati támogatás és/vagy kölcsön
 • Lakásépítési támogatás (szocpol) új ház építése és újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén

Nem tudod, Neked mi lenne a megoldás? Töltsd ki az adatlapot és segítünk!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

 • alapblog

  Tények – különkiadás

  – Kínai tőzsde kétéves minimumon: – A BUX index 4 nagy komponense közül kettő egyértelmű hosszú távú eső trendben (Mtelekom, Richter), kettő gyanúsan tapad az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.