Betöltés

Pénz szűkében van a vállalkozásod? Add el kintlévőségeid!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-03-31

Cégünk jó üzleti kapcsolatai érdekében sokszor olyan feltételeket is elfogadunk, ami megnehezíti vállalkozásunk mindennapjait. A dolog igazán csak akkor kezd aggasztóvá válni, amikor ez már átmeneti fizetési nehézségekhez vezet. Késve fizető vevők, hosszú fizetési határidők – csupán a legtipikusabb esetek, amikor fizetőképességünk veszélybe kerülhet. Hogy a hullámok ne csapjanak össze a fejünk felett, kézenfekvő megoldásként kínálkozik a kereskedelmi faktoring.

Mi is a faktoring?
  A faktoring nem más, mint a követelések adás-vétele.  Nagyon leegyszerűsítve meglévő vevő követelésünket eladjuk egy olyan cégnek, amely kifejezetten kintlévőségek behajtásával foglalkozik, így a számla végösszegének behajtása miatt már nem kell, hogy fájjon a fejünk  
Mikor lehet jó megoldás a faktorálás?

 • vevőink rendszeresen késve fizetnek
 • hosszú fizetési határidőket kell vállalnunk
 • a kintlévőségeink kezelése ellehetetlenül

Kétféle kintlévőségünk lehet
 
Lejárt követelések
esetében nem éppen a legszerencsésebb a helyzet, mivel egy olyan követelést adunk el, amit már többször is megpróbáltunk behajtani, de nem jártunk sikerrel. A vételár ilyenkor a tartozás összegének töredéke is lehet, mégis megéri a szolgáltatást igénybe venni, hiszen így legalább a pénzünk egy részéhez hozzájuthatunk.   A faktorálás másik fajtája
a még nem lejárt követelések értékesítése, mely már sokkal gyakrabban fordul elő kisebb cégeknél is. Ha például vállalkozásunk 90 napos fizetési határidővel értékesíti termékeit, akkor ugyebár három hónapot kell várnunk a számla ellenértékére. Közben persze folyamatosan fizetnünk kell a költségeket, ráadásul egy újabb megrendelés esetén, annak teljesítéséhez újabb forrásokra lesz szükségünk.   Tehát, ha hamarabb szeretnénk a pénzünkhöz jutni, eladhatjuk a követelésünket. Tény, hogy így a tényleges ellenértéknél valamivel kevesebbre számíthatunk, de tevékenységünk legalább zökkenőmentesen finanszírozhatjuk.  
A faktoring előnyei

 • a vállalkozás pár napon belül is pénzhez juthat, 
 • más finanszírozási formákhoz képest kevés adminisztrációval jár,
 • tapasztalatok szerint egy bank belépése kedvezően befolyásolja a vevők fizetési morálját.

A faktoring típusai
  A nem fizetés kockázatának felvállalása szerint megkülönböztetünk visszkeresetes és visszkereset nélküli faktoringot.  
Visszkereset esetén a faktorcég visszavásároltathatja a be nem hajtott kintlévőséget, ha az adós a határidőt követően sem törleszti tartozását. Elsőre nem hangzik túl jól! Leginkább olyan cégeknek ajánlott ez a forma, akik nem tartanak a vevőjük fizetésképtelenségétől.  
Visszkereset nélküli faktoring esetében a faktorcég vállalja a nem fizetés teljes kockázatát. Tehát ebben az esetben mi már nem felelünk az adósért. Ezért is hívják ezt a típust teljes körű faktoringnak.   A bankok például eltérő terméket kínálnak ügyfeleiknek a tartozással rendelkező szervezet típusa alapján.  
Nem fizet az önkormányzati cég!
  Sokszor megesik, hogy állami szervek, önkormányzatok hosszú fizetési határidőre, esetenként elviselhetetlenül nagy késedelemmel fizetnek.  A bankok ma már kifejezetten ilyen esetekre is felkészültek. Azon cégek, melyek megrendelői között ilyen szervezetek szerepelnek, élhetnek a speciálisan erre a körre kialakított faktoring lehetőségével, így áthidalhatják az elhúzódó fizetésből adódó nehézségeket.  
Exportőrök mit tehetnek?   Manapság egyre több cég folytat export tevékenységet. A kapcsolat kezdetén sok esetben elég kevés információ áll rendelkezésre a külföldi cégről. A csalódásoktól és veszteségektől könnyen megkímélhetjük magunkat, ha export faktoringot veszünk igénybe, lecsökkentve ezzel a kockázatokat.  
Pályázati pénz előfinanszírozása
  Hurrá! Nyertünk egy uniós pályázaton! Viszont a pénzre jellemzően hónapokat kel várnunk. De amint a kezünkben van a pályázati határozat, a bankok azonnal nyitottak a pályázaton elnyert összeg előfinanszírozására.  
+ 1
  Átmeneti fizetési gondok esetén természetesen nem csak a faktoring lehet a megoldás. Igénybe vehetünk akár folyószámlahitelt, vagy egyéb lehetőségeket, mint a
Növekedési Hitel Program
!
 

Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?
Add meg vállalkozásod 2017. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

2018. 07. 17.

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Gyermeket vállalnánk a CSOK-ért, számoljunk!

2018. 07. 02.

„Lakásvásárlás előtt állunk, és szeretnénk élni a családok otthonteremtési kedvezményével. A kérdésünk az, hogy akkor is kaphatunk-e ilyen támogatást, ha még nincs gyermekünk, de már tervezzük a gyermekvállalást?” Egy érdeklődő...

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.