Betöltés
loading

Pénzt nyerhetünk az energetikai tanúsítvánnyal

Aki házat vagy lakást adna el, az nem tudja elkerülni, hogy a kiszemelt ingatlanról energetikai tanúsítvány készüljön. Sokaknak ez csak nyűg, ráadásul még költséges is, ugyanakkor nagyon sok hasznos infót tartogathat számunka.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Ingatlanvásárlás esetén 2012. január 1-e óta kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni. A dokumentumot kizárólag a Magyar Mérnöki Kamara, vagy a Magyar Építészeti Kamara névjegyzékébe felvett tanúsító készítheti el. A mérési módszerek is pontosan meghatározásra kerültek, amelyek alapján egy ingatlan elnyeri energetikai besorolását. Az AA++ „minimális energiaigényű” minősítéstől, a JJ „kiemelten rossz” értékelésig összesen 12 kategória létezik.

Az jól látható, hogy Magyarországon jelenleg CC-nél jobb értékelést az ingatlanoknak csupán pár százaléka kapott, ugyanakkor a lakások közel fele (47%-a) az átlagosnál (FF) kedvezőbb minősítéssel rendelkezik. A két leggyakoribb osztályzat a CC és HH. Előbbibe az ingatlanok 19%-át sorolták, míg utóbbiba a lakások 14%-a került.

Van összefüggés az energetikai besorolás és a rezsi között?

De miért fontos számunkra ez a minősítés, hiszen önmagában nem sokat árul el? A válaszhoz elég megnézni, hogy az egyes kategóriák esetében átlagosan mekkora energiaköltséggel számolhatunk.

Jól látható, hogy a legjobb és legrosszabb minősítés között az éves energetikai költségek különbsége akár 371 ezer forint is lehet, ez közel 31 ezer forintos eltérést jelenthet a havi rezsiben. A két leggyakoribb kategória esetében is 14 ezer forint eltérés lehet a havi kiadásainkban. Ez az összeg pedig már igenis sokat számíthat a költségvetésünkben. Ezért házvásárlásnál egyfajta támpont lehet az energetikai tanúsítvány, kevésbé tudnak megtéveszteni minket a lakás állapotával, fenntartási költségeivel kapcsolatban.

Korszerűsítés, felújítás

Meglévő lakásunkról is sokat elárulhat az energetikai besorolás. Ha túl magasnak tartjuk a lakásfenntartáshoz kapcsolódó havi kiadásaink, akkor érdemes lehet belevágni egy korszerűsítésbe, felújításba. Ekkor az energetikai minősítés segítséget nyújthat abban, hogyan kikalkulálhassuk a beruházással elérhető megtakarítás nagyságát. Például, ha a korszerűsítésnek köszöngetően lakásunk a HH besorolásból átkerülne a CC kategóriába, akkor már havonta 14 ezer forintot is spórolhatunk a rezsin.

Természetesen ehhez szükségesek lehetnek komolyabb munkálatok, például szigetelés, nyílászáró csere stb. Tételezzük fel, hogy 5 millió forintból meg tudjuk csinálni az elképzelt változtatásokat, és ezt hitelből szeretnénk megfinanszírozni. A Bankmonitor Lakáshitel kalkulátora alapján egy 5 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú korszerűsítési kölcsön már 4,30%-os kamattal elérhető, a havi törlesztőrészlet pedig 31 337 Ft lenne. Ha ebből levonjuk a rezsi megtakarításunkat, akkor „csak” 17 337 Ft havi többlet kiadásunk keletkezne a korszerűsítést követően, viszont lakásunk értéke jelentősen növekedne. Ráadásul, egyes bankok felújítási, korszerűsítési hiteleiknél külön kedvezményeket biztosítanak, ha ingatlanunk egy meghatározott kategóriánál kedvezőbb energetikai besorolást kap ezzel.

Amennyiben felújításon, korszerűsítésen gondolkodsz, és ehhez hitelre is szükséged lenne, a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megtalálhatod a számodra legkedvezőbb ajánlatot.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakást vásárolnál? Mutatjuk az elmúlt hét nap híreit!

A Bankmonitor szakértőitől a héten megtudhattad hogyan lehet nyaralót vásárolni lakáshitelből. Kiderült mennyibe kerül egy lakáshitel igénylése, illetve mennyit spórolhatsz a legkedvezőbb ajánlat kiválasztásával. Jelentősen csökkenhetnek havi kiadásaid, ha kölcsönöd...

Mekkora törlesztőrészletet vállaljunk be a válság alatt?

A lakáshitel, személyi kölcsön kamata a járvány kitörése óta érdemben nem változott. Az ingatlan áremelkedés azonban megállt, sőt sok helyen még csökkenést is érzékelhetünk. Emiatt sokan azt gondolhatják elérkezett az...

Blogajánló
  • alapblog A szomszédságban

    Hol, milyen mega beruházások bukkannak fel a válságból: 3 milliárd eurós projektben újjáépül a bukaresti Romexpo, konferenciaközpontok, múzeumok, hotelek, koncerthelyszín, bevásárlóközpont, komplett új üzleti negyed... The post A szomszédságban appeared first on alapblog.