loading

Pénzt nyerhetünk az energetikai tanúsítvánnyal

Aki házat vagy lakást adna el, az nem tudja elkerülni, hogy a kiszemelt ingatlanról energetikai tanúsítvány készüljön. Sokaknak ez csak nyűg, ráadásul még költséges is, ugyanakkor nagyon sok hasznos infót tartogathat számunka.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Ingatlanvásárlás esetén 2012. január 1-e óta kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni. A dokumentumot kizárólag a Magyar Mérnöki Kamara, vagy a Magyar Építészeti Kamara névjegyzékébe felvett tanúsító készítheti el. A mérési módszerek is pontosan meghatározásra kerültek, amelyek alapján egy ingatlan elnyeri energetikai besorolását. Az AA++ „minimális energiaigényű” minősítéstől, a JJ „kiemelten rossz” értékelésig összesen 12 kategória létezik.

Az jól látható, hogy Magyarországon jelenleg CC-nél jobb értékelést az ingatlanoknak csupán pár százaléka kapott, ugyanakkor a lakások közel fele (47%-a) az átlagosnál (FF) kedvezőbb minősítéssel rendelkezik. A két leggyakoribb osztályzat a CC és HH. Előbbibe az ingatlanok 19%-át sorolták, míg utóbbiba a lakások 14%-a került.

Van összefüggés az energetikai besorolás és a rezsi között?

De miért fontos számunkra ez a minősítés, hiszen önmagában nem sokat árul el? A válaszhoz elég megnézni, hogy az egyes kategóriák esetében átlagosan mekkora energiaköltséggel számolhatunk.

Jól látható, hogy a legjobb és legrosszabb minősítés között az éves energetikai költségek különbsége akár 371 ezer forint is lehet, ez közel 31 ezer forintos eltérést jelenthet a havi rezsiben. A két leggyakoribb kategória esetében is 14 ezer forint eltérés lehet a havi kiadásainkban. Ez az összeg pedig már igenis sokat számíthat a költségvetésünkben. Ezért házvásárlásnál egyfajta támpont lehet az energetikai tanúsítvány, kevésbé tudnak megtéveszteni minket a lakás állapotával, fenntartási költségeivel kapcsolatban.

Korszerűsítés, felújítás

Meglévő lakásunkról is sokat elárulhat az energetikai besorolás. Ha túl magasnak tartjuk a lakásfenntartáshoz kapcsolódó havi kiadásaink, akkor érdemes lehet belevágni egy korszerűsítésbe, felújításba. Ekkor az energetikai minősítés segítséget nyújthat abban, hogyan kikalkulálhassuk a beruházással elérhető megtakarítás nagyságát. Például, ha a korszerűsítésnek köszöngetően lakásunk a HH besorolásból átkerülne a CC kategóriába, akkor már havonta 14 ezer forintot is spórolhatunk a rezsin.

Természetesen ehhez szükségesek lehetnek komolyabb munkálatok, például szigetelés, nyílászáró csere stb. Tételezzük fel, hogy 5 millió forintból meg tudjuk csinálni az elképzelt változtatásokat, és ezt hitelből szeretnénk megfinanszírozni. A Bankmonitor Lakáshitel kalkulátora alapján egy 5 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú korszerűsítési kölcsön már 4,30%-os kamattal elérhető, a havi törlesztőrészlet pedig 31 337 Ft lenne. Ha ebből levonjuk a rezsi megtakarításunkat, akkor „csak” 17 337 Ft havi többlet kiadásunk keletkezne a korszerűsítést követően, viszont lakásunk értéke jelentősen növekedne. Ráadásul, egyes bankok felújítási, korszerűsítési hiteleiknél külön kedvezményeket biztosítanak, ha ingatlanunk egy meghatározott kategóriánál kedvezőbb energetikai besorolást kap ezzel.

Amennyiben felújításon, korszerűsítésen gondolkodsz, és ehhez hitelre is szükséged lenne, a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megtalálhatod a számodra legkedvezőbb ajánlatot.

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
5 gyakori tévhit a lakáshitelekről

Nagyon sok félreértés kering a köztudatban a lakáshitelekkel kapcsolatban, ezek egy része pedig csak az igénylés során derül ki, ami komoly problémákat okozhat. Ezekből gyűjtöttünk össze néhány jellemzőt. 1. A...

családi nyaralás
Lehet olcsóbb egy lakáshitel, mint egy Babaváró kölcsön?

Nagyon sokféle állami támogatás érhető már el hazánkban. A különböző kedvezményeket eltérő feltételekkel lehet igényelni és nem mindet lehet összekombinálni. Nagyon fontos a körültekintő tájékozódás, több millió forint múlhat ugyanis...