Ráharaptak az agrárvállalkozások az olcsó NHP hitelre

Ráharaptak az agrárvállalkozások az olcsó NHP hitelre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-08-17
 

A beruházások 31% -át banki hitel vagy pénzügyi lízing segítségével finanszírozzák az magyar agrárvállalkozások, ami az elmúlt évek legmagasabb értéke – derül ki a Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexéből. 22%-uk ráadásul a tavalyinál nagyobb mértékben tervez fejleszteni idén.

A hazai gazdák a kedvezőtlen körülmények ellenére is elkötelezettek a beruházások mellett, 65%-uk valósított meg tavaly valamilyen fejlesztést átlagosan 110 millió forint értékben, ami több mint 10 millió forinttal magasabb, mint tavaly ilyenkor – derül ki a Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexéből. A tendencia várhatóan idén sem szakad meg, hiszen a gazdák 37%-a terveinek megfelelően folytatja a beruházásokat, 22%-uk pedig még többet költene korszerűsítésre és a termelés növelésére.

Minden ötödik agrárvállalkozó már igényelt Széchenyi Kártyát

A Széchenyi Kártya Program beruházási-, és munkahelymegtartó hiteleit minden harmadik agrárvállalkozó ismeri, 20%-uk már igényelte is. A Budapest Bank is óriási érdeklődést tapasztalt, már több mint 3 milliárd forintnyi hitellel segítette a kisebb vállalkozásokat.  Az NHP Hajrá szintén népszerű a hazai gazdák körében, a Budapest Banknál az összes NHP szerződés több mint fele, vagyis a július végi adatok szerint közel 14 milliárd forintnyi kedvezményes hitel a magyar agráriumban hasznosul. A kifejezetten a mezőgazdasági kisvállalkozások igényeire szabott Agrár Széchenyi Kártya Program keretében pedig már több mint 1 milliárd forintnyi kamatmentes kölcsön került a szektorba.

Exporttámogatási lehetőségek

A hazai agrárexport tavaly 8,2%-kal emelkedett, az árukivitel pedig elérte a 9,4 milliárd eurós rekordot, ami 3,1 milliárd euró külkereskedelmi többletet eredményezett. A koronavírus okozta szállítási nehézségek csak átmenetinek bizonyultak, a gazdák külpiacokba vetett bizalma nem csökkent, sőt, egy év alatt 5 százalékponttal 28%-ra nőtt a külföldre is értékesítő vállalkozások aránya. Az EXIM Kárenyhítő, exportösztönző hitelkonstrukciói segítségével pedig az éppen újrarendeződő nemzetközi piac adta lehetőségeket tudják az agrártermelő és -feldolgozó vállalkozások kihasználni, amely közvetítésében a Budapest Bank szintén élen jár, több milliárd forintnyi hitellel járult hozzá az exportképesség növeléséhez.

Széchenyi hitel
Bankmonitor
Hirdetés
Hirdetés