Részvények: túl korai az ördögöt a falra festeni!

Részvények: túl korai az ördögöt a falra festeni!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-19 Frissítve: 2021-07-01
 

Miközben sokan a részvénypiaci zuhanástól tartanak, egy nagy amerikai alapkezelő vezetője próbálta hűteni a kedélyeket. Mint elmondta, persze lehetnek döccenők és a részvények valóban drágák, de aktív vagyonkezeléssel át lehet vészelni ezt az időszakot is. Magyarra lefordítva ismét megnyílhat az út az abszolút hozamú alapok előtt.

Értékes befektetési tippekhez juthatsz ingyenes szemináriumunkon, ahol az Aegon Alapkezelő szakemberei is ott lesznek!

Az utóbbi időszakban sokan farkast kiáltottak, ha a részvénypiacokról kérdezték őket, sőt megjelentek olyan vélemények, miszerint nagyobb esés következik a kockázatosabb eszközöknél. Ezzel szemben a Goldman Sachs alapkezelőjének vezetője szerint egyelőre még nincs itt az ideje, hogy egy nagyobb globális zuhanástól tartsunk.

A CNBC-nek adott interjújában a szakértő elmondta, hogy valóban magasan van a részvénypiacok árazása (magyarul drágák) és egészen biztosan az ügyfelek elkezdtek aggódni az amerikai részvények miatt (túl nagy az esés kockázatta), de most még nem kell tartani egy általános piaci összeomlástól.

A vezető beszélt arról is, hogy mit tehetnek az ügyfelek a Donald Trump amerikai elnök által belengetett importvámok kapcsán. Ők a befektetőknek azt javasolják, hogy aktívan kezeljék a portfóliójukat, hiszen ezzel elkerülhetik a részvénypiaci eséseket. Mindezt a magyar viszonyokra, ha lefordítjuk, akkor egy abszolút hozamú alap lehet jó választás a borongós befektetői hangulat közepette.

Láthatóan a Goldman Sachs ügyfelei is érzékenyen reagáltak a kereskedelmi háború várható elindulására, ezért például olyan részvényeket vásárolnak, melyek kevésbé függnek a nemzetközi kereskedelemtől. A szakértő Indiát hozta fel példaként, ahol a befektetők több olyan cégek is találhatnak, melyek nagyon jól elvannak a belföldi árbevételükből.

Egyébként nem tűnt a vezető túlságosan pesszimistának a kereskedelmi háború miatt. Egyrészt, még csak tervbe van véve több intézkedés, azok kidolgozása még idő kérdése. Másrészt, az importvámokkal érintett áruk nem tesznek ki akkora tételt, ami aggodalomra adna okot.

Mint elmondta a GS szakértője, a tervezett importvámok 50-100 milliárd dollárnyi árut érintenek, ami elhanyagolható méret a kínai vagy éppen az amerikai gazdaság méretéhez képest. Továbbá, a feltörekvő piaci vállalatok mindössze a bevételeik 8%-át szerzik Amerikától. Ez nem olyan méret, amiért a tárgyalások jelenlegi állása szerint tragédia következne be.

Ha érdekelnek az ehhez hasonló befektetési témák, akkor figyelmedbe ajánljuk a Bankmonitor és az Aegon Alapkezelő közös befektetői szemináriumát. A részvétel ingyenes, azonban a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött.

Hirdetés
Hirdetés