Segítség, beleragadtam egy rossz portfólióba a pénztáramnál– Most mit tegyek?

  • 2017.11.06.
  • szerző: bankmonitor.hu

„Nem vagyok megelégedve a jelenlegi önkéntes nyugdíjpénztáram hozamával (kiegyensúlyozottban vagyok), ezért váltanék. Megnéztem a jegybank összehasonlító táblázatát és abban kiválasztottam a 10-15 éves időtávon legtöbbet hozó portfóliókat, de még vacillálok. Még 20 évem van hátra a nyugdíjig, de így is megéri a kockázatosabb portfóliókat választani? Mit vegyek figyelembe a váltásnál?” A kérdést egy érdeklődő küldte, amire most szakértőnk válaszol.

Az év végéhez közeledve rendszerint megnő az érdeklődés a nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségek iránt, sokan ilyenkor tudnak csak nagyobb figyelmet szentelnek annak, hogy felmérjék, hol is áll a befektetésük. Azt gondoljuk, hogy a kérdező a lehető legjobb úton halad, hogy megtalálja a jó megoldást. És valószínűleg sok sorstársa lehet, hiszen a legtöbben a kiegyensúlyozott portfólióban vannak, ahol a kötvények vannak túlsúlyban, viszont azért a részvények teljesítményéből is részesedhet a pénztártag.

Mi is úgy látjuk, hogy ha váltáson gondolkozik valaki, akkor nem úszhatja meg az utánajárást. Minden perc, amit a projektbe fektetnek, az meg fog később térülni. Ezért is célszerű a jegybank összehasonlító hozamadatira fókuszálni, hiszen ott elérhetők 10-15 éves adatok. Azért azt is vegyük számításba, hogy ezek a pénztárak által közölt adatok és a teljes – adott portfólióban lévő – tagságra vonatkoznak. Egy tag hozama ettől némileg eltérő lesz, mert a befizetések sem érkeznek be egyszerre, és nem egy időben könyvelik azt le.

Alapesetben azt mondhatnánk, hogy minél kockázatosabb egy portfólió, annál magasabb a tőle elvárható hozam. Ezt mondják a pénzügyi tankönyvek is, viszont a 2008-as válság miatt ez a tétel átmenetileg megdőlt. Ha körbenézünk, akkor ma a közepes kockázatvállalású portfóliók hozták a legtöbbet, míg a nagyobb kockázatúak ehhez képest némileg elmaradóak voltak. Sőt a speciális környezet miatt az alacsony kockázatú portfóliók is kiemelkedő teljesítményre volta képesek.

A jövőben viszont minden remény megvan arra, hogy a tankönyvi definíció érvényesüljön, vagyis a magasabb kockázat együtt járjon a magasabb hozammal. Sőt továbbmegyünk, a mi véleményünk az, hogy a választható portfóliók között is sokkal élesebb különbségeket láthatunk a jövőben. Így sokkal nagyobb jelentősége lesz a váltásnak, hiszen egy jó lépéssel akár évente 1-2%-kal is magasabb hozamot érhet el a kérdező.

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunkat, és teljesen ingyenesen szakértőnk segítségedre lesz, hogy előtakarékossággal minél nagyobb összeget gyűjthess össze.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?


Add meg a születési éved a számításhoz!

Ennyi pénzed lesz nyugdíjas korodban ( )*:

Amiből havi nyugdíj-kiegészítésed: /hó **

*Konzervatív 4,5%-os hozammal számolva.
**Várható élettartamod végéig.

A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:


Rendelkezel vésztartalékkal?


Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?

Milyen megtakarítással rendelkeztél/rendelkezel?

Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész

A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
  • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
  • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Havi -ból
-od lehet.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Havi -ból
-od lehet.

E-mailben elküldjük a számítás részleteit!

Ezt elismerve, két lehetséges út van az érdeklődő előtt. Egyrészt választhatja azt, hogy marad ugyanazon a kockázati szinten (kiegyensúlyozott portfóliónál), viszont olyan pénztárba megy át, ahol jobbak voltak a számok hosszabb távon. Másrészt, azt is megteheti, hogy vált magasabb kockázatú portfólióra (növekedési például), mert ekkor joggal várhat egy jól teljesítő portfóliótól a többiekhez képest felülteljesítő portfóliót.

A kérdésből az is kiolvasható, hogy még 20 éve van hátra a nyugdíjig a kérdezőnek. Ha visszaemlékszünk, a kötelező magánnyugdíjpénztárak esetében arról volt szó, hogy ha valakinek 15 éven túl van a nyugdíjkorhatár, akkor érdemes lehet a legkockázatosabb, növekedési portfóliót választania. A 20 év bőven elegendő időt szolgáltathat arra, hogy az átmenetileg gyengébben teljesítő éveket kárpótolni tudja egy magasabb részvényarányú portfólió is.

Azt viszont mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mekkora rizikó fér bele. A magasabb kockázat együtt fog járni azzal is, hogy lesznek olyan évek, amikor akár veszteséggel is zárhat a befektetés, viszont később ezt ellensúlyozhatja később a pénztár. Garanciát nem lehet venni semmire sem, de a tankönyvi logikának hosszú távon ki kell jönnie.

Végül, de nem utolsó sorban arról se feledkezzen el senki, hogy a múltbeli hozamok nem jelentenek semmilyen garanciát a jövőre nézve. Attól még, hogy egy önkéntes nyugdíjpénztár adott portfóliója „x” hozamot hozott, ahhoz képest 5 év múlva teljesen mást is láthatunk. A mi meggyőződésünk, hogy a korábban elérhető, akár 5-10% közötti éves hozamok nem fenntarthatók. Annak is örülni kell, ha az infláció felett 2-3%-ot elérünk. Márpedig ezt lefordítva a magyar helyzetre, az 5-6%-os hozam akár kiugró is lehet a jövőben.

Ha érdekelnek a befektetések és szeretnél megtudni többet a lehetőségeidről, akkor gyere el a Bankmonitor és az Aegon Alapkezelő következő szemináriumára, ahol szakemberek mondják el véleményüket. A rendezvény ingyenes, de a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött.

Ismerd meg jobban a befektetések világát a 2018. január 30-i rendezvényen!

Januári rendezvényünknél elértük a maximális létszámot, így további regisztrációra nincs lehetőség.

Ha lemaradtál és szeretnél értesülni következő rendezvényünkről kövesd Facebook oldalunkat, vagy regisztrálj hírlevelünkre az alábbi linken.

A rendezvény időpontja: 2018. január 30. (kedd) 17:30
A rendezvény helyszine: 1091 Budapest, Üllői út 1. AEGON Székház

Belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.