Betöltés

Semmi sem biztos, még a THM sem!

szerző: Bankmonitor
2018-01-28

„Nagyvonalakban próbáltam utána keresni a THM-nek, de nem sikerült igazán megértenem. Például kérdéses számomra, hogy a THM módosulhat-e időközben? Sőt, ha a THM azt mutatja meg, hogy évente milyen költségei vannak a hitelnek, akkor ebből az következik, hogy a THM is évente kerül terhelésre?” Egy érdeklődő ezeket a kérdéseket tette fel, amit most gyorsan szakértőnk meg is válaszol.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Örülünk a kérdésnek, hiszen ez azt jelenti, hogy átment az üzenet és sokan a hitelfelvétel előtt megnézik a THM-et, más néven a teljes hiteldíj mutatót. A THM azt mutatja meg, hogy éven szinten milyen költségek mellett juthatunk a hitelhez.

Ez viszont egy összesített mutató, bele van „gyömöszölve” szinte minden költség, amivel a hitelfelvétel során. A költségek különböző időpontokban merülnek fel (nem terhelik évente egyszer), a THM ezeket hozza közös nevezőre és mutatja meg évesítve az összes kiadásunkat százalékos formában. Ergo, mennyi a kölcsön átlagos éves költsége.

A költségek közé tartozik a fizetendő kamat mellett a havi számlavezetési díj, az egyszeri folyósítási jutalék, az értékbecslési díj, de még a bank által előírt törlesztési (hitelfedezeti) biztosítás díja is.

A legnagyobb tétel a THM-en belül a hitelkamat, ami a legtöbb esetben a hitel futamideje alatt változik, hacsak nem végig fix hitelt vettünk fel. Ilyen formában a THM is változni fog idővel. A kezdetben kalkulálthoz képest gyakorlatilag borítékolható, hogy a tényleges THM más lesz. Mivel alapvetően emelkedő kamatkörnyezettel számolunk mi is és a jegybank is, ezért a valós THM jó eséllyel magasabb lesz, mint amire először számítottunk.

Ne feledjük, hogy a THM-et az előre nem ismert feltételek változatlansága mellett számolják ki, pontosan ezért írják oda tájékoztatásul, hogy a THM „nem tükrözi a hitel kamatkockázatát”. Már csak azért sem, mert a THM-ben szereplő, a hitelkamaton kívüli költségek is megváltozhatnak. Így például a számlavezetés díja is.

Ezt tudva és elfogadva továbbra is tartjuk azt a véleményünket, hogy bármilyen hitelt is vegyünk fel, a hitelkamat és a THM ismerete alapvető fontosságú.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

1 Hozzászólás

  1. Sándor

    Ha végig fix hitelt veszek fel, a THM változhat a futamidő alatt?

    Köszönöm a válaszukat

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

A jó lakáshitel választás legfontosabb kérdései

2018. 10. 08.

Változó kamatozású, „olcsó” lakáshitel, vagy hosszú távon rögzített kamatozással és törlesztő részlettel rendelkező, „biztonságos” lakáshitelt érdemes választani? Megéri kifizetni 26%-kal magasabb törlesztőrészletet a biztonságért? Ha a magyar gazdaságban visszaállnak a...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.