Betöltés
loading

Sok fiatal elbukja az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét

Egyre népszerűbbek a gyerekeknek illetve fiataloknak szóló bankszámlák és bankkártyák, így ma már az sem ritka, hogy egy 12-16 éves gyereknek van ilyen. Érthető, hiszen a készpénz macerás, nehezebb rá vigyázni, ráadásul az is biztonságérzetet ad a gyereknek, hogy bármikor fizethet, illetve készpénzhez juthat ATM-ből. Ez utóbbinál azonban vagy egy olyan bökkenő, amivel sokan nem számolnak.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Kezdjük azzal, hogy egyáltalán hány éves kortól lehet egy gyereknek bankszámlája és bankkártyája? A helyzet az, hogy a legtöbb banknál 14 éves kor az alsó korhatár, ám például az OTP Junior és a Sberbank Zsebpénz számla már 0-18 éves kor között is nyitható, míg a K&H Ifjúsági számla 6, a Revolut Junior számla pedig 7 éves kortól érhető el. A számla önmagában azonban még korlátozott lehetőséget jelent akkor, ha nincs hozzá bankkártya, amivel vásárolni vagy készpénzt felvenni lehet. Ezt nézve már szűkebbek a lehetőségek: a K&H Ifjúsági  számla mellé 14 éves kortól, míg az OTP Junior és a Revolut számlák mellé 7 éves kortól igényelhető plasztik.

A gyerekeknek való bankszámlákról itt találsz részletes összefoglalót: Milyen bankszámlája és bankkártyája lehet egy gyereknek? Megnéztük a lehetőségeket

Egy bankkártyával a gyerek egyrészt fizethet, másrészt készpénzhez juthat bármelyik bankjegykiadó automatában. Azt tudni kell azonban, hogy a havi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvétel csak 16 éves kortól jár, vagyis az ennél fiatalabbak bizony minden esetben díjat fizetnek a pénz felvételekor. Kivétel ez alól a Revolut Junior számlához járó kártya, aminél havi 15 ezer forintig ingyenes a pénzfelvétel.

Van azonban még egy bökkenő, amivel sokan nem számolnak, mégpedig az, hogy a 16 éves kor betöltését követően sem lesz automatikus a készpénzfelvétel, hanem arról előbb nyilatkozni kell. Ez azért fontos, mert sokan később is az első számlájukat használják, hiszen amire kell, arra tökéletesen megfelel. Közülük sokan pedig azért nem élnek az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, mert nem jut eszükbe, hogy ez nem automatikus.

Ha szeretnél mindent megtudni az ingyenes készpénzfelvételről, akkor ezt a cikkünket mindenképp olvasd el: Emiatt bukják el sokan a havi 150 ezer Ft-os ingyenes készpénzfelvételt

Sok 18 éves, frissen érettségizett is most néz magának bankszámlát, akik a Bankmonitor tapasztalatai szerint gyakran ifjúsági bankszámlát keresnek, arra számítva, hogy ezek jobban megfelelnek az igényeiknek, esetleg kedvezőbb áruk. Ez azonban nem feltétlenül igaz, ugyanis a Bankmonitor bankszámla kalkulátora szerint jövedelemérkeztetés vállalása nélkül is lehet olcsó, átlagos bankolási szokásokkal havi 500 Ft alatti költséget jelentő számlákat találni.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nem akarsz bankot váltani? Számlacsomagot még mindig cserélhetsz!

Rendszeresen hallani azt, hogy érdemes meghatározott időközönként átnézni a bankok bankszámla ajánlatait: számlánk lecserélésével, egy bankváltással ugyanis évente akár több tízezer forintot is nyerhetünk. Sokakban a legnagyobb ellenérzést a bankváltás...

Bankbetét körkép: ezek most a legmagasabb kamatok!

A bankbetétek manapság nem tartoznak a legelterjedtebb befektetési formák közé. Ebben a cikkben utánajártunk, hogy melyek most a piacon elérhető legjobb ajánlatok, és hogy tud-e infláció feletti hozamot elérni az,...

Hitelt szeretnénk? Akkor szükség van bankszámlára is

A legtöbb bank elvárja, hogy a hiteligénylőnek legyen aktív bankszámlája legalább 2-3 hónapja. Vagyis nem elég egy olyan számlacsomag, amelyen nem hajtunk végre semmilyen tranzakciót, a pénzintézetek jellemzően legalább egy...

Blogajánló
  • alapblog Ott van a probléma, ahol nincsenek tüntetők

    Megjelentek az évtizedek óta zajló globális értékrend kutatás, a World Value Survey 7. sorozatának első részadatai, még nincs minden ország feltöltve. Főleg az Amerikában, de... The post Ott van a probléma, ahol nincsenek tüntetők appeared first on alapblog.