Betöltés

Sokallod a kamatadót? Nézd meg, hogy adózhatsz külföldön!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-10-20

Hazánkban a legtöbb megtakarítás hozama/kamata után 16% kamatadót és 6% egészségügyi hozzájárulást kell befizetni az államnak. Bár a kamatadó 2016-tól már „csak” 15% lesz, felmerülhet a kérdés, hogy nem sok-e ez a többi európai országhoz képest. Az alábbiakból kiderül, hogy sok európai országban ennél jóval kevesebbet vonnak le a megtakarítások nyeresége után, illetve az is, hogy mit kell tenni azért, hogy ezek a szabályok szerint adózhassunk.

Akinek csak megtakarításai vannak, tisztában lehet azzal, hogy minden elért hozamát és kamatát nem kaphatja meg teljes egészében, azt még jelentős adó terheli. A kamatadó nagysága jelenleg 16%, és sok esetben e fölött ún. egészségügyi hozzájárulást (EHO) is levonnak, ami a leggyakrabban 6%, de akár a 14%-ot is elérheti. (Ez fordul elő például a nem tőzsdén kereskedett részvények utáni osztalékánál, amiből így összesen 30%-ot (16+14%) kell befizetnie a megtakarítónak. )

Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy 1 000 000 forintnak például a BNP Paribas 2,8%-os kamatot fizető 12 hónapos betétjének lejárta után a 28 000 forintnyi kamatából mindössze 22 065 forintot kapsz meg ténylegesen.

kamatadó

Jó hír, hogy a személyi jövedelemadóval együtt a kamatadó is 15%-ra csökken 2016-tól. December végéig azonban még összesen 22%-ot levonva kaphatod meg például a legtöbb befektetési alapod hozamát. A tőzsdén kereskedett részvények, illetve a forintban kibocsátott állampapírok jelentik azokat a kivételeket, amelyeket nem terhel EHO. (Az Prémium Euró Magyar Államkötvény esetén viszont már ismét számításba kell venni a 6%-os többletlevonást.)

A bankbetétek, állampapírok és befektetési alapok esetén annyi könnyebbsége van a megtakarítóknak, hogy a levonások automatikusan történnek, és az adóbevallásban sem kell ezek feltüntetésével bajlódni.

Nem tudod eldönteni, melyik a legjobb befektetési forma? Próbáld ki alábbi kalkulátorunkat, vagy add meg elérhetőségeidet, független szakértőnk visszahív és díjtalanul segít!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Nemzetközi szinten is magasak a befektetéseket terhelő levonások?

Érdemes megvizsgálni, hogy a fenti levonások vajon csak hazánkban ennyire magasak vagy Európa többi államában is hasonlókkal kell számolni. Az európai országok adókulcsait áttekintve kiderül, hogy az árfolyamnyereségből és az osztalékból származó nyereségek adóztatását tekintve hazánk a középmezőnyben helyezkedik el. A skandináv és nyugat-európai országban ennek akár kétszeresét is elvonja az állam, de találhatunk olyan államokat is, ahol közvetlen adó nem terheli az árfolyamnyereséget és az osztalékokat. Ez utóbbira példa Liechtenstein, ahol ezért cserébe viszont vagyonadót vetnek ki a megtakarításokra.

A kamatokat terhelő kamatadó és EHO által kiadott 22%-os levonás tekintetében már más a helyzet. Az európai országok 60%-ában ennél kevesebbet kell befizetni a megtakarításokkal megkeresett kamatok után.

A legmagasabb adóteher azonban azokat a francia adózókat terheli, akik országuk lakosságának legmagasabb adókulccsal bíró osztályába esnek. Nekik 45%-os adót és 3% különadót kell fizetniük az árfolyamnyereségből, a kamatokból és az osztalékokból származó jövedelmük után is.

Az alábbi táblázatban elolvashatod, hogy az európai országok jelenlegi adószabályai szerint az árfolyamnyereség, a kamatok, illetve az osztalékok után mennyi adót kell megfizetniük a megtakarítóknak. A táblázatban az egyes országok külföldiek számára kirótt adókulcsait tüntettük fel, a magyar megtakarítókra ezek vonatkoznak, ha ott szeretnének befektetni.

kamatadó

Hogyan adózhatsz a külföldi szabályok szerint?

Az európai törvények szerint annak az országnak a szabályai szerint kell adózni, ahol ún. adóügyi illetőséggel rendelkezel. Ennek szabályait minden ország maga határozza meg. Az esetek többségében az adóügyi illetőség arra a helyre vonatkozik, ahol az adózó több, mint 6 hónapot tölt egy évben.
A kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények közül azonban több azt is kimondja, hogy abban az országban rendelkezik valaki adóügyi illetőséggel, ahol az összes vagy csaknem az összes jövedelmét szerzi. Még akkor is, ha ténylegesen nem ott él.

Ezekben az esetekben viszont nem szabad elfelejteni, hogy ilyenkor nem csak a megtakarításokra vonatkoznak eltérő adószabályok, hanem minden más tekintetben a másik állam törvényei szerint kell adózni.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.