Betöltés

Spórolj külföldön is!

szerző: Bankmonitor.hu
2013-04-10

Külföldi utazásod során sokszor lehet szükséged készpénzre. Több, mint 10%-os díjterheléssel is szembesülhetsz, ha ezt a pénzt külföldi bankautomatából veszed fel! Ha az átváltási árfolyamok közötti különbséget is figyelembe vesszük, akkor ez a költség még magasabb is lehet. Hogyan lehet ezeket elkerülni? Melyik a legolcsóbb bank? Természetesen utánajártunk ennek is.

Lassan közeleg a turistaszezon. A környező országok egy-két éjszakás városnézéseihez is szükségeltetik némi készpénz egy kávéra, belépőre vagy magára a szállásra. De mennyibe kerül, hogyha nem váltottál valutát és külföldi ATM-ből vagy kénytelen felvenni a szükséges összeget? Meglepő különbségek mellett elég borsos díjtételeket találtunk! Erre utaltunk már
korábbi cikkünkben is, ahol azt a tévhitet oszlattuk el, hogy középárfolyamon lehet kártyával vásárolni külföldön. 

Az országos lefedettséggel rendelkező bankok között készítettünk egy körképet: mennyibe kerül 50, 100 illetve 500 EUR levétele külföldi ATM-ből? Két különböző megközelítést találtunk: némely bank a bankkártyához, míg más bank a számlacsomaghoz köti a külföldi készpénzfelvétel díját. Így akár az is előfordult, hogy ugyanaz a bank az egyik legkedvezőbb költségtétel mellett az egyik legmagasabb díjterhelést is magának mondhatja. Öt bank (MKB, OTP, Raiffeisen, Sopron Bank és az UniCredit Bank) az alapdíjat euróban határozta meg.  

kpfelvetkulfold

Három fajta készpénzfelvételi kedvezményt találtunk a vizsgált 13 banknál:

 • ingyenes készpénzfelvétel,
 • kedvező (tranzakciós adóval megegyező) díjtétel,
 • bankcsoport bankautomatáinak kedvezményes használata.

A felmérésből kiderült, hogy akár ingyenesen is készpénzhez juthatsz, míg adott esetben ugyanazért a készpénzfelvételért közel 4000 forintot is kénytelen lehetsz kifizetni. Ám a standard kondíciók keretében ingyenes készpénzfelvétel olyannyira marginálisra szűkült, hogy csak az CIB Bank biztosítja a bankcsoportja (Intesa Sanpaolo) bankautomatáiból, kizárólag Visa Inspire kártyával. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy például az AXA vagy az Erste Banknál bizonyos feltételek teljesítése esetén szintén kaphatunk ingyenes készpénzfelvételt. Ám ezek általában jövedelemérkeztetéshez, illetve vásárláshoz kötöttek.

A következő csoportba azok a bankok tartoznak, amiknél a tranzakciós illetékkel megegyező díjterheléssel számolhatsz. Ilyen a Citibank TOP díjcsomagja (havonta az első, másodiktól már nagyobb a díja), és a Budapest Bank Aranykártyával történő készpénzfelvétele. Előbbi bank 150.000 forintos egyösszegű jóváíráshoz kötötte ezt, míg az utóbbinál 16.200 forintot fizetünk éves szinten a kártyáért.

Azok a bankok, akiknek a környező országokban is van bankcsoporthoz tartozó bankjuk (leány-, testvér- vagy anyabank) általában kedvezőbb díjakat kínálnak ezen ATM-ek használata esetén. Ilyen a már említett CIB Bankon kívül az Erste Bank, OTP Bank és az UniCredit Bank is.

A táblázatban látható összegek csak a készpénzfelvételi díjat tartalmazzák. Ehhez nyugodtan hozzászámolhatsz 2,5-3%-ot pluszba ahhoz képest, mintha egy átlagos valutaváltónál váltottál volna valutát.

Amennyiben külföldi utazásaid során a legkevesebb költséggel szeretnéd intézni a pénzügyeid, akkor érdemes itthon a teljes szükséges mennyiségű valutát átváltani és külhonban azt költeni. Ha biztonsági okokból nem preferálod a készpénzt, akkor is érdemes egy minimális mennyiséget magadnál tartani.  A többi költéseid ellenértékét pedig kártyás vásárlással rendezd. Ha mégis készpénzre van szükséged, akkor érdemes egyben levenni egy nagyobb összeget, hiszen így általában kevesebb lesz a végösszeg. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Befektetések a forint árnyékában

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Nyugdíj: nemfizetéskor akár pórul is járhatsz

2018. 07. 15.

Vélhetően, aki nyugdíj-megtakarítást indít el, az úgy gondolja, hogy a pénzbeli vállalásainak eleget tud majd tenni. Adódhat viszont rövidebb-hosszabb időszak, amikor a havi befizetést nem tudjuk teljesíteni. Összegyűjtöttük, hogy mire...

Még nincs pánik az amerikai kamatemelés miatt

2018. 07. 14.

Az egyre emelkedő dollárkamat mára meghozta negatív hatását, különösen a fejlődő országokban okozott részvénypiaci visszaesést és a deviza gyengülését. A jegybankok nem fognak tétlenül ülni, várhatóan idővel nekik is szigorítaniuk...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.