Spóroljon két nap alatt egy évet

Spóroljon két nap alatt egy évet
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-12-27 Frissítve: 2018-04-05
 

Ha önnek is fontos a kamatadó-mentesség és szívesen takarítana meg a 16%-os kamatadón felül két nap alatt egy évet, akkor itt az idő: nyisson két ünnep között Tartós Befektetési Számlát. Ha elmulasztja ezt az időszakot, januárban továbbra is lesz lehetősége nyitni Tartós Befektetési Számlát, de akkor 2017 helyett 2018 év végén fér hozzá megtakarításaihoz kamatadó-mentesen.

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) előnyeivel és hátrányaival. Aki ezek alapján úgy döntött, hogy szeretné élvezni a számla adózási előnyeit és még az idén elhelyezné a betétet a számlán annak sietnie kell: az év végéig már csak két munkanap áll rendelkezésre.

Gyors áttekintés, mi is az a TBSZ számla?

A TBSZ számla a tartós befektetési számla rövidítése. A számla futamideje lehet 3, illetve 5 év, ehhez még járul a 0., vagy más néven gyűjtőév. A számlára pénzt befizetni kizárólag a gyűjtőévben lehet, utána a számla lezárásra kerül, se befizetni, se pénzt felvenni már nem lehet róla. Amennyiben a futamidő alatt pénzt szeretne felvenni, azt csak a számla teljes megszüntetésével lehet. A TBSZ számla előnye a kamatadó kedvezmény: három év után a kamatadó a szokásos 16% helyett csak 10%, öt év eltelte után az elért kamat adómentes lesz.

TBSZ számla előnye a kamatadó kedvezmény

Miért jó, ha még idén megnyitom?

Az idén nyitott TBSZ számlák 0. éve gyakorlatilag pár napból fog állni. Ez azért előnyös, mert így a gyakorlatban csak 5 évet kell várnunk a kamatadó mentességre (2017), amíg az egyszeri kedvezményes 10%-os kivételi lehetőség is csak 3 évre van (2015). (Részletesebben lásd ismertetőnket.)

Mi történik akkor, ha csak jövőre nyitom meg a TBSZ-t?

Jövőre csak 2013-as TBSZ-ek nyithatóak, amelyeknek az 5. éve 2018 lesz. Ebből az következik, hogy a gyűjtőév a teljes 2013-as év. Ez a lehetőség azoknak kedvez, akik most nem tudnak egyszerre nagyobb mennyiségű pénz elhelyezni a TBSZ számlán, de a következő év alatt várhatóan lesz olyan megtakarításuk, amit hosszabb ideig nélkülözni tudnak.

Milyen kamatokkal számolhatok?

TBSZ kamatok

Hirdetés
Hirdetés